La Universitat de València converteix els treballs de fi de grau i màster en motors d’igualtat
- Marketing and Communication Service
- July 4th, 2025

Estudiantat del Màster en Economia Social i Cooperació al Desenvolupament impulsa un taller que vincula la investigació universitària amb desafiaments reals de gènere plantejats per entitats socials del territori.
La Universitat de València ha sigut escenari d’una jornada que ha demostrat com la investigació acadèmica pot convertir-se en una eina concreta per al canvi social. Amb el títol ‘TFM/TFG amb Propòsit: Investiga, Contribueix i Transforma per la Igualtat", el taller va reunir, fa unes setmanes, estudiants, professorat i cinc entitats referents de l’economia social per a treballar conjuntament en la formulació de propostes investigadores alineades amb l’ODS 5 – Igualtat de Gènere.
L’activitat era un dels projectes seleccionats en la III Convocatòria d’Ajudes per a Iniciatives Innovadores promogudes per la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible i el Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable. La proposta va ser impulsada per dos alumnes peruanes del màster, Marycarmen Saavedra i Kate Otiniano, que van dissenyar un espai de cocreació per a acostar la universitat als reptes socials reals del territori.
Durant l’esdeveniment, representants de Caixa Popular, Fundació Nova Feina, FEVECTA, XEAS-PV i CEEI Valencia van presentar desafiaments vinculats a la igualtat de gènere en els seus àmbits d’acció. Els equips estudiantils van treballar en grup per a dissenyar propostes de TFG/TFM que respongueren a aquests reptes des d’una perspectiva aplicada, innovadora i transformadora. Les idees van ser avaluades per un jurat mixt compost per professorat universitari i professionals del sector.
El taller va comptar amb la participació del catedràtic Rafael Chaves, referent internacional en Economia Social, qui va oferir una xarrada sobre com iniciar investigacions amb propòsit i compromís social. També va participar la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, reforçant la importància institucional d’iniciatives que creuen les fronteres entre l’acadèmia i el territori.
La jornada, celebrada el 20 de juny, va concloure amb el reconeixement a l’equip amb la proposta més ben valorada, que destacava pel seu potencial impacte, enfocament metodològic i viabilitat.
Aquest taller referma el paper transformador de la universitat pública, no només com a generadora de coneixement, sinó com a aliada estratègica en la construcció d’una societat més justa, equitativa i sostenible.
File in: Estudiant/a , TFM , Màsters Oficials , Estudis