La Universitat porta a la conferència Guardians of the Ocean una proposta que redueix l’impacte de la pesca als ecosistemes oceànics

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • April 16th, 2025
 
David March, investigador d’excel·lència de la Comunitat Valenciana en l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV.
David March, investigador d’excel·lència de la Comunitat Valenciana en l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV.

La Universitat de València (UV) ha participat en Guardians of the Ocean, una conferència científica internacional sobre l’impacte de la pesca en els sistemes oceànics, amb una proposta de David March, investigador d’excel·lència de la Comunitat Valenciana en l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV, que ha explicat el comportament d’agregació d’espècies pelàgiques al voltant d’objectes flotants, com els dispositius de concentració de peixos (FAD).

Guardians of the Ocean s’emmarca en el projecte europeu LIFE OASI, dotat amb 5,5 milions d’euros i que pretén millorar els mètodes contra la pesca fantasma –aquella produïda per aparells de pesca perduts o abandonats (APPA) a la mar– i protegir la biodiversitat del Mediterrani.

La Universitat de València, que lidera diferents tasques d’aquest projecte europeu, va participar tant en les sessions científiques de Guardians of the Ocean com en els espais de coordinació interna de LIFE OASI amb el seu equip, format per David March (investigador principal), Mar Izquierdo i Eva Horcajo. La ponència plenària de David March, “The OASI Effect”, va explicar la seua línia d’investigació, clau per a dissenyar solucions pesqueres més sostenibles que reduïsquen captures accidentals i minimitzen impactes sobre l’ecosistema.

En concret, David March va subratllar la importància d’aplicar sistemes avançats d’observació de la biodiversitat marina, com aradrons, càmeres submarines, hidròfons i anàlisis d’ADN ambiental (eDNA), per generar coneixement detallat sobre les dinàmiques ecològiques en mar oberta. “El nostre objectiu és integrar noves tecnologies de monitoratge amb protocols estandarditzats que permeten obtenir dades útils tant per a la ciència com per a la gestió pesquera”, va assenyalar.

A més de la participació en el programa científic, l’equip de la UV va intervenir en les reunions de coordinació, com l’avaluació de l’efecte oasi, l’estimació del risc d'emmallament de tortugues marines en arts de pesca fantasma i el desenvolupament de protocols per a registrar i reportar la presència de xarxes abandonades o perdudes a la mar. Aquestes accions reforcen el component científic del projecte i estableixen eines concretes per a millorar la sostenibilitat de la pesca al Mediterrani.

La conferència Guardians of the Ocean, celebrada el 3 d’abril al Parc i Centre de Rehabilitació de Fauna Silvestre Xrobb l-Għaġin de Malta va reunir especialistes, responsables polítics i pescadors per enfortir la cooperació regional i la innovació en la conservació marina mediterrània. La secretària parlamentària de Pesca i Aqüicultura de Malta, Alicia Bugeja Said, va inaugurar l’esdeveniment i va destacar les noves polítiques pesqueres del país, amb reformes legals que amplien la representació dels pescadors locals en la presa de decisions nacionals i nous programes finançats per la UE que fomenten l’adopció d’arts de pesca selectives i millores a bord.