Un estudi d’innovació educativa mostra els avantatges de les noves tecnologies en l’ensenyament d’arqueologia

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • May 13th, 2025
 
Joaquín Jiménez-Puerto (dreta) i Gianni Gallello (esquerra).
Joaquín Jiménez-Puerto (dreta) i Gianni Gallello (esquerra).

Joaquín Jiménez-Puerto i Gianni Gallello, investigadors del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, han publicat un estudi que demostra com les noves tecnologies i específicament Minecraft Education Edition (MEE), de Microsoft, poden transformar la manera com s’ensenyen conceptes complexos com l’estratigrafia arqueològica, tradicionalment un dels aspectes més difícils de comprendre per a l’estudiantat d’Història.

Minecraft Education Edition és una plataforma d’aprenentatge que inspira l’aprenentatge creatiu i inclusiu a través del joc, ja que explora mons oberts que permeten descobrir noves maneres d’abordar qualsevol tema o desafiament.

Les conclusions de l’estudi, publicat en la revista “Journal of Computer Assisted Learning”, revelen un impacte “extraordinàriament positiu en l’aprenentatge, que permetrà als futurs professionals formats en aquesta universitat comptar amb avantatges competitius significatius, i mètodes d’ensenyament d’avantguarda”, expliquen Jiménez-Puerto i Gianni Gallello. Els dos investigadors, a més, també destaquen que “permet una experiència d’aprenentatge més holística i atractiva que no sols millora els resultats, sinó que també desperta la passió per l’aprenentatge en l'estudiant”.

El treball, realitzat en el marc del projecte d’innovació docent MULTIMETARQ del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV, mostra les possibilitats que ofereix la ludificació (aplicació de les mecàniques dels jocs en l’àmbit educatiu i professional) per a ensenyar matèries tradicionalment complexes. En aquest cas, facilita un entorn virtual on els estudiants poden experimentar de primera mà els processos d'excavació i anàlisi arqueològica, sense els costos i les limitacions logístiques que implicarien aquestes pràctiques en entorns reals.

Entre els avantatges del sistema, Minecraft Education Edition millora la visualització en proporcionar representacions tridimensionals dinàmiques de conceptes arqueològics, la qual cosa és rellevant per a comprendre les complexes relacions espacials en l’estratigrafia. A més, ofereix una oportunitat única per a l’aprenentatge experiencial i permet que l’estudiant interactue amb conceptes arqueològics a través d’experiències pràctiques virtuals difícils de replicar amb els mètodes d’ensenyament tradicionals.

També, l’escalabilitat dels mòduls de MEE, una vegada desenvolupats, permet una fàcil distribució i implementació en diversos entorns educatius, cosa que podria suposar una millora en la democratització a l’accés a una educació arqueològica d’alta qualitat a escala global.

L’estudi, desenvolupat amb estudiants del grau en Història de la Universitat de València, també considera que és possible la reconstrucció de jaciments, l’anàlisi d’artefactes, la simulació d’excavacions o la simulació de jaciments arqueològics reals amb diferents condicions d’excavació com ara camps oberts, coves, intervencions subaquàtiques o prospeccions.

 

Referència de l'article: Jiménez-Puerto, Joaquín; Gallello, Gianni (2025): “From Blocks to Artefacts: Exploring the Potential of Minecraft Education Edition in Archaeological Pedagogy “; Journal of Computer Assisted Learning, Volume 41, Issue 3, e70054; Wiley; DOI: https://doi.org/10.1111/jcal.70054