Una aplicació de ciència ciutadana desenvolupada pel CIDE junt a AVAMET detecta en temps real el vent extrem associat a tempestes o esclafits
- Scientific Culture and Innovation Unit
- April 14th, 2025

L’equip d’investigació Climatoc-Lab del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt de la Universitat de València (UV), del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Generalitat Valenciana, ha desenvolupat una eina que permet monitorar en temps real els vents extrems associats a tempestes, coneguts com a esclafits o downbursts, a la Comunitat Valenciana. L’aplicació, anomenada Downburst MXO, permet la detecció en temps real d’aquests fenòmens utilitzant la xarxa de més de 700 estacions meteorològiques de l’Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET).
Els vents extrems associats a tempestes representen un fenomen meteorològic sever, ja que poden arribar a intensitats similars a les d’un tornado i afectar greument les comunitats i infraestructures. En l’escenari actual de canvi climàtic, el projecte DOWNBURST, finançat pel programa d’excel·lència PROMETEO de la Generalitat Valenciana i liderat pel Climatoc-Lab i la Plataforma Temàtica Interdisciplinària de Clima i Serveis Climàtics (PTI+ Clima) del CSIC, investiga els efectes potencials del calfament global sobre el risc de vents extrems associats a tempestes a la regió mediterrània valenciana, amb un enfocament en la millora de la detecció, atribució i predicció.
Segons César Azorín, científic del CSIC que lidera el Climatoc-Lab i el projecte DOWNBURST, “els resultats preliminars apunten al fet que el calfament global podria estar incrementant la freqüència i severitat dels esclafits a causa de canvis en la termodinàmica. El fenomen dels downbursts és de molt difícil predicció i posa en risc la seguretat aèria o la propagació dels incendis forestals, entre altres. Per tant, aquest primer servei de monitoratge en temps real d'esclafits pot ser molt útil per a millorar les tasques de vigilància del fenomen i dels seus impactes immediats”, assegura.
A aquesta aplicació web es pot accedir de manera gratuïta a través de les pàgines d'AVAMET, Climatoc-Lab i del projecte DOWNBURST. El sistema es basa en un algorisme que llig constantment les dades actualitzades cada deu minuts de totes les estacions d'AVAMET, i identifica de manera automàtica si ocorre un fenomen d’esclafit en funció de canvis bruscos en les variables de referència com vents forts acompanyats de canvis en la temperatura, humitat, precipitació o pressió atmosfèrica.
Allà on es compleixen els criteris establits, l’aplicació web Downburst MXO assenyala la ubicació amb un símbol representatiu. A més, el sistema envia una notificació al propietari de l’estació perquè comprove la veracitat de l’esdeveniment i puga, fins i tot, aportar altres dades com danys generats a la zona (caiguda d’arbres, torres elèctriques, murs, etc.) i, fins i tot, fotografies i vídeos. Cadascun dels esdeveniments registrats és verificat per l’equip d’investigació del projecte DOWNBURST i passa a formar part d’una base de dades d’esclafits.
L’aplicació Downburst MXO es va presentar en un esdeveniment celebrat a la Casa de la Ciència del CSIC a València organitzat pel Climatoc-Lab del CIDE, la PTI+ Clima i AVAMET. Allà es va destacar la importància de l’observació meteorològica aportada per la ciència ciutadana, amb AVAMET com a exemple singular de col·laboració amb el CSIC per a la generació de coneixement i serveis.
El sistema està ja operatiu i té previst actualitzar-se periòdicament amb millores en el funcionament i la informació, com la classificació d’esdeveniments d'esclafit per tipologia (sec, humit, càlid, etc.) o l’automatització sota demanda d’alertes per a entitats públiques i privades interessades a utilitzar-lo amb diferents fins.
File in: Investigació a la UV , Centre d'Investigació sobre la Desertificació , Internacionalització recerca , Recerca, innovació i transferència , Cultura Científica , Difusió i comunicació científica