Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

ASTRÓNOMAS

EXPOSICIÓ

"AstrónomAs" és una exposició que ens convida a embarcar-nos en un viatge captivador a través del vellut cosmos, guiats per la passió i el coneixement de centenars de dones apassionades per l'astronomia. Tant en la seva versió digital com en el seu format físic, aquesta mostra celebra el protagonisme actiu de les dones en una disciplina que ha estat històricament dominada pels homes. Amb motiu del Dia de la Dona 2024, el Vicerectorat de Cultura i Societat presenta la versió itinerant de "AstrónomAs" al Big History - Centre de divulgació científica i mediambiental, seu de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, l'observatori astronòmic universitari en actiu més antic de l'Estat Espanyol.

La missió de "AstrónomAs" és clara i ambiciosa: inspirar vocacions científiques i visualitzar el treball de les dones científiques en el camp de l'astronomia. Es busca despertar la curiositat i l'interès en la ciència i la tecnologia, especialment entre les nenes i adolescents, oferint-los models a seguir i mostrant-los les infinites possibilitats que ofereix l'univers. A més, es reconeix i celebra el talent i la dedicació de les astrònomes i astrofísiques, destacant les seves contribucions al coneixement de l'univers.

L'exposició "AstrónomAs" presenta també una versió digital interactiva, al lloc web www.astronomas.org, que submergeix els visitants en la vida i els èxits de 270 astrònomes, des de les pioneres fins a les investigadores contemporànies. Els perfils detallats inclouen biografies i contribucions d'aquestes científiques, juntament amb contingut complementari que explora la relació entre l'astronomia i altres disciplines, com el cinema, la literatura i l'art. Els podcasts i vídeos ofereixen una finestra única per submergir-se en converses amb experts i descobrir els secrets més profunds de l'univers.

La banda sonora original de l'exposició està composta per la jove música i futura astrofísica Paula Espinosa, finalista el 2020 del programa de La Voz de Antena 3 TV.

AstrònomEs

En definitiva, "AstrónomAs" és molt més que una exposició: és una crida a l'exploració, al descobriment i a la inspiració. És una invitació a mirar cap a les estrelles i contemplar el vast univers que ens envolta, reconeixent i celebrant el paper fonamental que les dones juguen en la recerca del coneixement i la comprensió del cosmos.