
Sota el lema “Organització territorial. De l’escala local a la global”, esta 33 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia es celebrarà entre el 18 i el 26 de juliol de 2016. L’oferta la composen cursos, tallers o seminaris, taules redones i actuacions nocturnes.
El passat dijous, 11 de febrer, es va presentar en roda de premsa la trenta tres edició de la Universitat d’Estiu de Gandia, per part del Vicerector de Participació i Projecció Territorial la Universitat de València, Jorge Hermosilla, el Director del Centre de Gandia de la UV, Josep Montesinos i l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant. En aquesta edició l’oferta la composen cursos, tallers o seminaris proposats pels Deganats de les diferents Facultats de la Universitat de València, Càtedres i Instituts de la mateixa Universitat. A més de les taules rodones de les 8 de la vesprada i les actuacions de la nit al jardí de la Marquesa.
En la roda de premsa l’alcaldessa va destacar la importància de la UEG i va recalcar el recolzament del consistori municipal al projecte així com a les relacions amb la UV.
Josep Montesinos va explicar que la UEG és un lloc de trobada dels diversos actors de la societat amb investigadors, professorat, ciutadans, actors econòmics, socials, polítics...El tema de la organització del territori es presenta des d’una visió integral, multiescalar, universitària, oberta, participativa i innovadora capaç d’establir les bases de les futures estructures de l’organització del territori. Es tracta d’un tema d’actualitat que necessitarà decisions polítiques adaptades “als nous temps” des de les comarques centrals, com a estructura de l’estat espanyol a l’Europa comunitària i la Mediterrània.
En el marc de la Presentació de la UEG2016, també va tindre lloc la taula redona “Organització territorial: les Comarques Centrals”, on els participants van reflexionar sobre la qüestió territorial. Alcaldes o representants dels municipis de Gandia, Albaida, Moixent, Teulada, Simat de la Valldigna i Alcoi van donar una visió política des de la realitat dels seus municipis així com la seua visió política respecte a l’estructura del territori.
La taula va estar moderada pel vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, que va estar acompanyat per l’alcaldessa Diana Morant, els alcaldes Josep Antoni Albert i Quilis, alcalde d’Albaida per part de Compromís; Teófilo Fito Martí, alcalde de Moixent com a representant de Ciutadans; Carlos Linares, alcalde de Teulada, en representació del PP; Victor Mansanet, alcalde de Simat de la Valldigna per part d’Esquerra Unida; i finalment la regidora de l’ajuntament d’Alcoi Naiara Davó per Podemos.
L’alcaldessa de Gandia va destacar la necessitat de crear un espai conjunt de treball entre tots, i assegurà que cal tindre en conter les noves demandes de les industries, la necessitat de crear noves ofertes adaptades a les noves exigències del turisme...
L’alcalde de Teulada va destacar la necessitat de millorar les infraestructures de transports i la necessitat de col·laborar amb independència del color polític per al desenvolupament del territori.
Josep Antoni Albert, va fer ressò en la posada en marxa del Consorci de les comarques Centrals Valencianes...
Teófilo Fito va parlar de la necessitat de facilitat la burocràcia per a que siga més fàcil el desenvolupament i la millora de les estructures de transport, el tren, coincidint en l’Alcalde de Teulada.
Victor Mansanet: “cal canviar de model de creixement...cal crear una normativa nova. Cal comptar en el desenvolupament del territori comptant en les Universitats i millorant les infraestructures”.
I per acabar Naira Davó va aportar en la seua intervenció la necessitat d’un desenvolupament territorial sostenible, protecció del patrimoni i la creació de sinèrgies de col·laboració.
Images: