Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La mostra itinerant ‘La Germania: un conflicte a la València del Renaixement’ s'exposa a Ontinyent

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 8 de juliol de 2021
Image de la noticia

La inauguració ha tingut lloc hui a la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara d’Ontinyent, on els interessats la podran visitar fins al 29 de juliol. Un nodrit equip d'investigadors especialistes ha participat en aquesta exposició que té per objecte donar a conéixer la Germania Valenciana (1519-1523).

Aquest matí, a les 11 hores, s'ha inaugurat l'exposició La Germania: un conflicte a la València del Renaixement. Una exposició que s'integra en el programa d'Universitat i Territori, de la Universitat de València, que consisteix en exposicions itinerants que recorren les comarques valencianes.

El vicerector Jorge Hermosilla manifesta que aquesta exposició pretén “posar en valor el moviment de les Germanies valencianes i de divulgar-lo entre la ciutadania” i ha explicat que la mostra -que ja s'ha exposat a Gandia, Llíria, Alaquàs, i ara Ontinyent- continuarà el seu recorregut itinerant a partir del 29 de juliol per les principals capçaleres comarcals valencianes. L'objectiu no és un altre “que la divulgació científica a través de la labor dels investigadors de la Universitat de València i el seu entorn territorial. En aquesta ocasió, el coneixement d'un episodi de la nostra història”, ha comentat.

L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha ressaltat que la revolta de la Germania “és, sens dubte, un de les fites senyeres de la trajectòria històrica del poble valencià i gràcies a aquesta exposició els ontinyentins i ontinyentines tenen l'oportunitat d'aprofundir en el gran terratrèmol social que va significar aquest període històric per a la ciutat d'Ontinyent i la comarca de la Vall d'Albaida”. L’Ajuntament d´Ontinyent s'honra una vegada més d’acollir una mostra expositiva produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial de la Universitat de València.

El director del Campus d´Ontinyent, de la Universitat de València, el professor José Cantó ha insistit en la nova oportunitat que suposa aquesta exposició de la Universitat de València per al Campus d´Ontinyent: “Les aportacions en matèria cultural reafirmen sens dubte la consideració de Campus Universitari que ostenta l'extensió universitària en la capital de la Vall d´Albaida”.

Vanessa Perales, en representació de Caixa Popular, entitat valenciana que ha finançat la producció d'aquesta exposició, ha insistit en la labor que realitza la Universitat de València en relació amb la transferència de coneixement en el territori valencià.

En 2019 es van complir 500 anys del principi de les Germanies de València que, iniciades en aquell estiu a la ciutat de València, es van estendre com la pólvora entre les principals viles del regne i van afectar bona part dels dominis senyorials. “Com a moviment social va aconseguir unes proporcions inusitades” apunten els comissaris de l'exposició Rafael Narbona (Departament d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques) i Pablo Pérez (Departament d'Història Moderna i Contemporània), present en l'acte d'inauguració.

La mostra La Germania: un conflicte a la València del Renaixement, produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, amb la participació de la Facultat de Geografia i Història i el finançament de Caixa Popular, constitueix un excel·lent compendi amb una la mirada transversal, que manifesta la importància d'aquesta fita històrica i social per a València i la seua entorn territorial. Els 30 panells expositius que componen la mostra han sigut elaborats per una vintena d'historiadors de la Universitat de València, i especialistes externs.

Imatges: