Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat Estacional de Llíria analitza la música com a instrument educatiu interdisciplinari

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 9 de desembre de 2020
Image de la noticia

La Universitat Estacional de Llíria centra els seus debats aquesta setmana en ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’. Prossegueix així el programa d'Universitats Estacionals, impulsat per la Universitat de València, per a promoure la difusió del coneixement lligat a la singularitat de cada territori.

La Universitat Estacional de Llíria celebra la que és ja la seua tercera edició la vesprada d'aquest divendres, donant continuïtat a aquesta iniciativa impulsada per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular.

L'objectiu de les Universitats Estacionals -que ja són presents en totes les comarques, tant de l'interior com del litoral- és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, amb la coordinació d'un especialista en la matèria.

En aquest excepcional any 2020 s'ha aconseguit mantindre el repte inicial de celebrar 20 Universitats Estacionals -denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any-, malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, que ha provocat que quasi totes s'hagen concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que tenen un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilita les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

Universitat Estacional de Llíria (UELL)

La Universitat Estacional de Llíria, que s'inscriu en l'àrea de ‘Patrimoni Històric i Cultural’ i celebra la seua tercera edició, abordarà, amb el títol ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, les possibilitats educatives del fet musical a les escoles i en els instituts de secundària. La jornada tindrà lloc aquest divendres, 11 de desembre, en el Centre Multiusos de la localitat, a partir de les 18:00 h.

En l'acte inaugural intervindran Manuel Civera Salvador, alcalde de Llíria; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Elvira Asensi Silvestre, coordinadora de la UELL; José Mayans Mateos, director de l'oficina de Caixa Popular a Llíria; i un representant de la Diputació de València.

Al llarg de la vesprada, se succeiran tres conferències. La primera, amb el tema ‘Ensenyaments musicals i bon govern per a la prevenció de conflictes d'interés’, serà a càrrec de C. Reyes Marzal Raga, del Departament de Dret Administratiu i Processal de la UV. A continuació, Pablo Marín Liébana, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UV, pronunciarà una conferència amb el títol ‘Desconstruint l'educació musical. Reflexions per a mestres en formació’. Neus Adrià Cervera, professora de flauta, parlarà sobre ‘Música i cultura clàssica. Una proposta per a professorat de secundària’

En l'acte de clausura, Marcel·lí Garcia Peruga, músic i mestre de Llíria, explicarà ‘Com naix la cançó ‘Llíria, city of music’’?, que es presentarà als assistents.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La programació d'Universitats Estacionals conclourà, la setmana vinent, amb la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, que té com a tema principal ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori, desenvolupament local i benestar’, el 16 de desembre; la Universitat Estacional d'Ayora, en la qual es debatrà sobre ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, també el 16 de desembre; i la Universitat Estacional d'Alt Túria, que tractarà sobre el tema ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el 18 de desembre.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'estiu), Canal de Navarrés i Xàtiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

Programa de Llíria