Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat d'Hivern de Cofrentes s'integra en la xarxa d'universitats estacionals amb el tema longevitat i medi rural

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 12 de març de 2020
Image de la noticia

La Universitat d'Hivern de Cofrentes (UNICO) s'ha integrat en la xarxa d'universitats estacionals de la UV per a analitzar el tema de la longevitat en el medi rural. En la primera edició, que va començar ahir en el Balneari de Cofrentes i s'està desemvolupant al llarg de hui a l'Ajuntament amb la participació d'experts en aquesta matèria, s'han inscrit un centenar de persones.

La Universitat d'Hivern de Cofrentes (UNICO) ha viscut hui la jornada inaugural de la seua primera edició, sota el títol ‘Longevitat i benestar en el medi rural’, sumant-se a la xarxa d'universitats estacionals promoguda per la Universitat de València (UV).

En l'acte inaugural celebrat aquest matí han intervingut Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Salvador Honrubia Mora, alcalde de Cofrentes; i Esperanza Navarro Pardo, coordinadora de la UNICO.

Hermosilla ha aplaudit la posada en marxa de la UNICO, “un programa que ve per a quedar-se” i ha explicat que aquesta iniciativa de la UV, a través del vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en col·laboració amb els alcaldes de diferents localitats de València, es basa en el seu compromís amb el territori. Ha recordat que “la projecció, com a sinònim de la presència en el territori, entés com les persones; la transferència de coneixement; el compromís; i la voluntat fèrria per estar presents en totes les comarques” són els pilars fonamentals sobre els quals se sustenta aquesta iniciativa.

La UV ha organitzat la UNICO conjuntament amb l'Ajuntament i el Balneari de Cofrentes i amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, com una acció acadèmica que pretén Consolidar-se a Cofrentes –“un municipi estratègic”, segons ha ressaltat Hermosilla- i a la Vall d'Ayora-Cofrentes.

Esperanza Navarro ha justificat l'elecció del lema de la UNICO ressaltant que “la longevitat és hui un assumpte de màxim interés” i que el medi rural aporta la necessitat d'un “tractament diferent”. Navarro ha dit que en aquesta edició i en les successives, la UNICO reunirà especialistes que podran oferir la seua visió sobre aquest tema.

Salvador Honrubia ha destacat que “ha de ser obligació de qualsevol ajuntament el benestar social dels seus veïns” i ha afegit que l'elecció de la longevitat com a tema d'anàlisi està estretament vinculada a la presència del Balneari de Cofrentes, de titularitat municipal, que és “un referent en longevitat en tota Espanya”.

La creixent longevitat de la població suposa un repte social, sanitari i polític mundial. Afrontar-ho en el medi rural constitueix un desafiament addicional però, al mateix temps, permet posar en valor les característiques d'un entorn privilegiat quant a la qualitat de vida de la comarca des d'una perspectiva territorial, de paisatge i de possibilitats de desenvolupament futur.

La Universitat d'Hivern de Cofrentes ha iniciat la seua marxa analitzant el binomi longevitat i benestar des de diferents perspectives, gràcies a les aportacions d'especialistes i professors de la UV (dels departaments de Fisiologia, Psicobiologia, Psicologia Evolutiva, Genètica, Sociologia i Antropologia Social i Geografia). Així, al llarg d'aquestes dues jornades, gratuïtes i obertes al públic, s'ha convertit en punt de trobada i debat de docents, investigadors, estudiants de Secundària i de cicles formatius i universitaris, agents socials, treballadors públics, jubilats, aturats i ciutadans de Cofrentes i el seu entorn pròxim.

Després de la sessió desenvolupada en la vesprada d'ahir en el Balneari de Cofrentes i després de la sessió inaugural de hui, s'ha celebrat la Mesa de la Salut. Consuelo Borrás Blasco, del Departament de Fisiologia de la UV, ha parlat sobre ‘Com arribar a centenari sense morir en l'intent (Estratègies per a aconseguir un envelliment saludable)’; Esperanza Navarro, com a integrant del Departament de Psicologia Evolutiva de la UV, ha tractat el tema ‘Zones blaves: les claus de l'envelliment òptim en el món’; i Rosa Redolat Iborra, del Departament de Psicobiologia de la UV, ha pronunciat una conferència amb el títol ‘Envelliment cognitiu: Què ens aporten les noves tecnologies en la prevenció i intervenció?’.

Per indicacions del Rectorat de la Universitat de València s'ha suspés la sessió de la vesprada de la Universitat d'Hivern de Cofrentes.

Sobre les universitatsestacionals

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxad'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

Les universitats estacionals están distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada, a més de per Cofrentes (longevitat i benestar en el medi rural), per Requena (cultura del vi); Alzira (Mediambient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatgesd'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); il'Eliana (Smart city).