UVCulturaUV Logo del portal

MERY SALES, l'incendi i la paraula

Centre Cultural La Nau, Sala Martínez Guerricabeitia

Horari: De dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius, de 10 a 14 hores. Dilluns tancat.
  Entrada lliure
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Organitza
 
 
 
Universitat de València
Centre Cultural La Nau
 
Col·labora
 
 
Banc Santander
Heineken
 
Comissariat Mery Sales

 

 

 

L'INCENDI I LA PARAULA, 2015
Un raonament pictòric entorn del pensament de Hannah Arendt

L'incendi i la paraula reivindica, des d'una mirada pictòrica, l'essència d'un discurs audaç i compromès, tal com és el de la pensadora judeoalemanya Hannah Arendt, dona que tingué el talent d'entendre les atrocitats del seu temps i el coratge d'anar explicant-ho en directe. La seua veu contagia compromís i es fa indispensable per a aprendre a identificar els focs del nostre present, des d'una perspectiva política reparadora.
 
 
 
 
 
El mal © Mery Sales

 

 
 
 
 
Pensament crític des de la pintura

L'art és una de les formes de pensament que ens permet raonar allò que som amb una dosi necessària d'imaginació, cosa que anomenaríem “un raonament poètic”; aporta emoció expressiva al discurs filosòfic i pren importància si el que pretenem és endinsar-nos fins a les entranyes més esquives del comportament humà, en la seua naturalesa imprevisible i contradictòria. Així, la poesia s'atreveix a fer veure, més enllà de les lògiques reflexives, la complexitat que distingeix l'ésser humà de les altres espècies, capaç del millor i també del pitjor.
 
La paraula de Hannah Arendt, coneixedora de l'eficàcia de la fórmula doble del raonament poètic (de contar l’inenarrable mitjançant la metàfora), necessitarà, a més, abocar-se a la realitat per fer-la comprensible al carrer, buscant la difícil combinació de la profunditat i la creativitat amb l'enteniment bàsic i comú. D'aquesta manera, Arendt optarà per un mètode capaç de combinar dos dels seus temes fonamentals: violència i llibertat amb la seua inevitable condició de pària, i la seua tirada a parlar sense por del que ha ocorregut en el present immediat. El seu procés discursiu, indiscutiblement original, serà alhora incòmode com a reactiu a les mines inexorables del que s’ha establit en ple camp de batalla.
 
Tant la seua veu com la seua actitud vital són substància exemplar, imprescindible en els nostres dies, i la pulsió que batega en aquest homenatge. Aquesta exposició ha pretès servir de canal d'aproximació a la nostra realitat des d'aquell prisma insòlit i marginal harendtià, aplicable també a la “pintura compromesa”, vista a vegades també com a “pària” i germana, en aquest cas, en la necessitat utòpica d'explicar l'inexplicable a peu pla del carrer.

Mery Sales
 
 
Més informació
 
 
 
 
 
Mare mortum © Mery Sales