UVCulturaUV Logo del portal

40 anys d’acció humanitària independent. Metges Sense Fronteres

 

 

 

 

 


40 anys d’acció humanitària independents és una exposició itinerant que té per objectiu mostrar la tasca de Metges Sense Fronteres durant els quaranta anys d’existència i espera poder ampliar el coneixement de la societat sobre tota l’acció humanitària que ha estat duent a terme.


Per mostrar aquests quaranta anys, s’han triat trenta actuacions que il·lustren amb el seu registre fotogràfic la situació que han viscut les poblacions afectades per conflictes armats, desastres naturals, violència social i malalties oblidades.
Metges Sense Fronteres és una organització medicohumanitària de caràcter internacional que dóna ajuda a poblacions en situació precària, sense discriminació per raça, religió o ideologia política.


La presència independent i imparcial de MSF en les situacions de crisi permet a aquesta ajuda humanitària desenvolupar una acció immediata i temporal d’assistència a les persones més necessitades, assumint riscos, enfrontant-se al poder i utilitzant el testimoni com a mitjà per provocar canvis en favor de les poblacions.


Més del 91 % dels ingressos de MSF prové de les aportacions de 5 milions de socis i col·laboradors d’arreu del món (més de 542.976 al nostre país). Això permet decidir a l’organització on i quan intervenir, en funció de les necessitats de les poblacions i no d’interessos polítics, econòmics o militars.


MSF controla la cadena de distribució de l’ajuda des de l’origen fins a la destinació final. En 48 hores pot fer arribar tones de material i equips especialitzats a qualsevol part del món. Cada any fa més de 2.500 eixides de treballadors internacionals al terreny, que col·laboren amb més de 25.000 professionals contractats localment en 60 països.


MSF intervé davant la deterioració brusca de les condicions medicohumanitàries de poblacions afectades per crisis que posen en perill la seua supervivència o la seua salut, en especial de les que no reben assistència:


Víctimes de conflictes armades. Intervencions adreçades a poblacions la integritat de les quals és amenaçada directament per la violència o que s’han hagut que desplaçar (forçosament o voluntàriament) a conseqüència d’aquesta.


Víctimes de malalties endèmiques i epidèmiques. Activitats destinades a reduir la mortalitat en casos de còlera, xarampió, febres hemorràgiques, VIH/sida, malària, tuberculosi, malaltia de Chagas, kala-azar, malaltia de la son, etc.


Víctimes de violència social i persones excloses de l’atenció sanitària. Programes orientats a persones afectades per polítiques o pràctiques que posen la seua vida en perill i les exclouen deliberadament dels serveis de salut, com ara immigrants en situació irregular o minories ètniques.


Víctimes de desastres naturals. Respostes d’emergència que inclouen cirurgia, atenció psicosocial, aigua i sanejament, distribució d’articles de primera necessitat, etc.


L’acció humanitària és un gest solidari de societat civil a societat civil, de persona a persona, que té per finalitat preservar la vida i alleujar el sofriment d’altres éssers humans.


L’acció humanitària no aspira a transformar una societat sinó a permetre-li superar un període crític. El seu objectiu no són els estats, són les persones, restablir-ne l’autonomia i la dignitat.