UVCulturaUV Logo del portal

El gabinet de les meravelles: còdexs il·luminats de les millors biblioteques del món

 

 

Imatge de l'exposició

 

 

 

 


 

 

 

En més de vint anys de labor de conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic mundial, M. Moleiro ha clonat autentiques joies, reconegudes de forma unànime com a tals i conservades actualmente als museus i biblioteques més importants del món. És aquesta una oportunitat única per a admirar en un mateix lloc, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, una selección de les obres mestres que són l’orgull dels seus insignes custodis.

Són més de 30 obres «quasi-originals», clons de còdexs, mapes i atles, testimoni d’un temps passat en què el llibre, objecte apreciat i exclusiu, tenia una altra dimensió: era un símbol de poder. Finançats per emperadors i reis, van nàixer per a commemorar un esdeveniment extraordinari, oferir-se a un amor pretesament etern però quasi sempre efímer o com a símbol d’un poder econòmic i polític. L’execució es va encarregar als pintors més prestigiosos de l’època, que van reflectir en les seues pàgines l’excel·lència del seu art.

Són obres que comprenen múltiples àrees de la cultura i del coneixement al llarg dels segles, testimoni de continguts que van des de la religió i l’espiritualitat fins al camp de les ciències, com ara l’alquímia, la medicina i la biologia. Altres volums són testimoni del descobriment de noves terres, en un moment en què el món conegut es trobava en expansió contínua.

En l’exposició podreu admirar, entre una àmplia col·lecció de tresors bibligráficos, l’exemplar «quasi-originals» del tresor més preat de la British Library, el Breviari d’Isabel la Catòlica, el breviari més fastuós creat per a un monarca europeu.

La conferència inaugural, pronunciada per Elisa Ruiz (catedràtica de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat Complutense de Madrid), tindrà lloc a les 20.00 h en l'Aula Magna.

 

 

 

Breviari d'Isabel la Catòlica (British Library, Londres)

Breviari d'Isabel la Catòlica (British Library, Londres)