University of Valencia logo Logo Chair for Agri-food Cooperatives Logo del portal

La Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries, protagonista en l’últim número d’Aragon.coop

  • November 20th, 2019
Image de la noticia

La Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries de la Universitat de València protagonitza un extens reportatge en el número d’octubre de la revista Aragon.coop, la publicació dedicada a difondre les activitats de les cooperatives de tota Espanya.

El Director Financer, Fiscal i d’Assumptes de Gestió de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Tomás Rojas Pacheco, explica els avantatges de la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries de la Universitat de València en el número 49 (corresponent a octubre de 2019) d’Aragon.coop, en un article publicat en la pàgina 22. En aquest article indica que aquesta iniciativa pretén pal·liar, entre altres coses, el dèficit de coneixement que té el sector sobre els aspectes legals, fiscals i comptables del cooperativisme agroalimentari. La Càtedra permet al sector, a més, comptar amb investigadors i professionals de qualsevol regió d’Espanya (i inclús d’altres universitats estrangeres) que estudien aquests temes.

Des dels seus inicis, amb la primera jornada nacional el 26 de setembre de l’any passat, fins a la II jornada que se celebrà recentment a Saragossa, la Càtedra ha tingut una important activitat. Com a resultat d’aquest treball s’han editat, conjuntament amb Cooperatives Agroalimentàries, dos estudis d’especial importància, una guia sobre integració cooperativa i un informe sobre l’IVA.

Tomás Rojas també assenyala que altre dels objectius de la Càtedra és fomentar el cooperativisme i animar als investigadors universitaris i als professionals a dirigir els seus estudis o la seua professió cap a les cooperatives. Per això, es convoca un premi al millor treball universitari, siga de grau, màster o tesi, que aborde l’àmbit d’estudi de la Càtedra. El primer premi va ser atorgat a Daniel Hernández Cáceres pel seu treball “La integració cooperativa agroalimentària i el seu foment”. La convocatòria del segon premi es publicarà a finals d’aquest 2019.

En aquest segon any es treballarà en elements per a reforçar el cooperativisme agroalimentari, a través de l’anàlisi d’experiències com ara la cooperativa rural, les iniciatives de gestió en comú i els instruments per a la implicació dels joves, així com els possibles incentius fiscals lligats al cooperativisme agrari. La Càtedra, a més, continuarà amb la seua activitat de jornades formatives, escola en línia, xerrades motivadores als alumnes universitaris i presència, en definitiva, en aquells actes en els quals siga possible fer valdre o defensar el cooperativisme en general i el cooperativisme agroalimentari en particular, amb l’objectiu de convertir la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries en referent de coneixement de les àrees jurídica, fiscal i comptable en les cooperatives.

El número complet de la revista Aragon.coop es pot consultar en aquest enllaç.