Sota el títol “l'economia social: transformacions recents, tendències i reptes de futur” s'ha celebrat a Toledo el XVII Congrés Internacional d'Investigadors en Economia Social i Cooperatives en el qual Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, ha pronunciat la conferència inaugural. També durant la celebració del Congrés s'han anunciat les activitats de la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries de la Universitat de València.
Villafranca ha destacat que l'economia social ofereix solucions als problemes socials, econòmics i mediambientals, combinant la solidaritat, la rendibilitat, el creixement i la cohesió de forma sostenible. Ángel Villafranca ha assenyalat que les cooperatives, tal com figura en la Constitució Espanyola (CE), tenen un reconeixement i un tracte diferenciat com a model d'empresa singular que genera valor afegit en la societat i en l'economia del país.
Les cooperatives han demostrat en l'última dècada, en les condicions econòmiques més difícils, la seua flexibilitat, la seua capacitat d'adaptació i la seua capacitat de generar riquesa i alhora mantenir-se fidels als valors i filosofia que els van veure nàixer, ha reiterat Villafranca.
Al llarg de la seua intervenció ha recordat com van sorgir les cooperatives agràries i com han evolucionat en els últims anys, fins a convertir-se en empreses consolidades, fiables, serioses, arrelades al territori i que han sobreviscut amb dignitat el pas dels segles, de les guerres i de les majors crisis econòmiques. A més, ha assenyalat que els principals reptes de les cooperatives són la millora de la dimensió per a seguir avançant en la cadena de valor i millorar encara més la competitivitat; la innovació; les noves tecnologies i per descomptat, la incorporació de joves.
En aquest sentit ha destacat que les cooperatives han de potenciar encara més el seu paper com a agents dinamitzadors del mitjà rural i fer el pas de cobrir els serveis bàsics i les necessitats de l'entorn social en què s'assenten, afavorint el desenvolupament d'altres activitats econòmiques i socials que, més enllà de les agroalimentàries, ajuden a la dinamització, el desenvolupament i la generació de valor en el mitjà rural, augmentant la qualitat de vida i la igualtat d'oportunitats de totes les persones vinculades a la cooperativa, siguen o no sòcies de les mateixes.
Finalment, Villafranca ha assenyalat que el futur de l'economia i del cooperativisme ha de sembrar-se des d'a baix, formant als més xicotets en els valors i principis que inspiren l'economia social i, sobretot, incorporant amb molta més intensitat als ensenyaments universitaris una formació específica sobre cooperativisme i economia social, almenys al mateix nivell que es forma als alumnes sobre les formules mercantils.
Per aquest motiu recentment Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya juntament amb la Universitat de València han engegat la Càtedra Cooperatives Agroalimentàries que persegueix cobrir una sèrie de temàtiques específiques del cooperativisme agroalimentari com són la fiscalitat, el règim jurídic i el règim econòmic i comptable de les cooperatives i acostar als joves aquest tipus d'empreses d'economia social.
I precisament, la directora de la Càtedra, Pilar Alguacil, catedràtica de Dret Financer i Tributari, i Tomás Rojas, director financer de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, han presentat en el Congrés les activitats que durà a terme la Càtedra aquest primer any. Alguacil ha destacat que es realitzaran diversos treballs de recerca sobre el sector, així com l'engegada de la “Escola de Cooperativisme Agroalimentari” amb un programa formatiu presencial i online, i la creació d'un premi al millor treball acadèmic dels últims 3 anys sobre els temes de la Càtedra.