Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

Investigadors que aspiren a Projectes europeus han d'integrar un paquet de treball amb la protecció de les dades que usen

  • 22 de setembre de 2022
Ricard Martínez

Ponència del director de la Càtedra, Ricard Martínez, en la jornada Europa Connectada: Claus per a la integració digital.

La Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València va participar en la jornada ‘Europa Connectada: Claus per a la integració digital’ organitzada per l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) de la Unversitat de València, duta a terme el dijous 22 de setembre de 2022.

En representació de la Càtedra va acudir el seu director, el professor Ricard Martínez M., qui va presentar la ponència ‘La privacitat de l'individu a l'Europa digital’.

Un primer punt que va plantejar va ser l'estratègia de la Unió Europea per a la competitivitat en el mercat global a través de les capacitats investigadores, innovadors i d'emprenedoria —pública i privada— en l'àmbit de la transformació digital.

Ara bé, l'acadèmic va assenyalar que la governança d'aquest procés de transformació s'inspira en dos pilars: l'ètica i el dret. Va afegir, que en relació a l'analítica de dades i la intel·ligència artificial “la garantia dels drets fonamentals és la clau de volta que suporta l'edifici normatiu que es construeix entorn d'elles”.

Respecte de les eines jurídiques amb les quals ha de comptar qualsevol emprenedoria a nivell europeu, ja siga públic o privat, en primer lloc està el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD). De fet, en el cas de projectes que recórreguen a l'analítica de dades és particularment rellevant que acompanyen una anàlisi de risc sobre l'impacte en els drets de les persones i en la seguretat de les dades.

Juntament amb això, és necessari s'incorpore el que ENISA ha anomenat una enginyeria la privacitat. “És una estructura que garantisca, en totes les fases del disseny, el compliment dels drets de les persones, la normativa sobre protecció de dades i qualsevol altra normativa addicional que repercutisca sobre el tractament de les dades”, va afegir Martínez.

Ara bé, hi ha un marc normatiu en desenvolupament que suposarà metodologies precises de gestió de processos i verificació de risc i compliment. En efecte, cal considerar a l'hora de dissenyar un projecte europeu normes en tramitació com la Data Governance Act —l'aplicació de la qual part enguany—, la Data Act, la proposta de Reglament de l'Espai Europeu de Dades de Salut i el futur Reglament d'Intel·ligència Artificial.

En resum, “els projectes europeus han d'atendre un paquet de treball que integre el compliment normatiu, amb el va dissenyar de la seguretat de l'entorn de dades i, finalment, amb l'ètica d'aquest”, va acabar l'acadèmic.

 

Ponència

Ponencia en jornada Europa Conectada: Claves para la integración digital from Catedra de Privacidad on Vimeo.