Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

L'efecte del paradigma científic per a dissenyar polítiques públiques gràcies a la transformació digital i l'ús de dades

  • 10 d’octubre de 2022
Imatge del conferenciant

Ponència del director de la Càtedra Privacitat on crida a conciliar el dret constitucional de la protecció de dades amb els interessos en salut pública.

El director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, professor Ricard Martínez M., va participar en el congrés internacional: La teoria constitucional enfront de la transformació digital i les noves tecnologies dut a terme el 20 i 21 de desembre de 2021. En l'ocasió, va intervenir en un panell virtual amb les acadèmiques Argelia Queralt Jiménez, Mónica Arenas Ramiro i Ana Isabel Orts.

En la seua exposició, l'acadèmic va cridar a incorporar el paradigma científic al treball dels juristes i a les metodologies d'aplicació i interpretació del dret. “No n'hi ha prou amb les eines tradicionals del dret”, va explicar, “es requereix un coneixement profund de la realitat material que significa la transformació digital”.

Per a justificar la seua afirmació, va citar el cas de la pandèmia de COVID-19. Va observar que en la primera etapa de la malaltia hi havia una necessitat concreta: dissenyar polítiques o estratègies relacionades amb el seguiment de casos, rastreig i amb la mobilitat.

Ara bé, es van enfrontar dos problemes pràctics. D'una banda, no hi havia possibilitat que un funcionari de l'administració pública rastrejara amb suficient velocitat per a abastar tots els casos de contagi. Per l'altre, els que podien fer aquesta labor de manera automàtica eren les empreses tecnològiques. Per exemple, les companyies de telecomunicació a través del mòbil dels seus usuaris.

“Ens vam veure enfrontats a la necessitat de decidir com anàvem a utilitzar la tecnologia en el context de les polítiques públiques en relació amb la pandèmia”, va explicar el professor Martínez.

El que finalment va ocórrer va ser que no es disposava de predeterminació normativa i ni d'un enfocament capaç de conciliar el dret fonamental a la protecció de dades amb els interessos de salut pública. “Això”, va afegir, “a pesar que aquestes polítiques que estan en seu de principis rectors de la política econòmica i social relacionada amb la sanitat”. De fet, en determinats casos, un contagi repercuteix en el dret a la integritat física i el dret a la vida. “Vam ser incapaços de trobar un model d'ús tecnològic o àgil per a prevenir contagis”, va sentenciar l'acadèmic.

El congrés organitzat per l'Àrea de Dret Constitucional de la Universitat Miguel Hernández (Elx, Espanya) i la Generalitat Valenciana.