Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

La importància d'educar a xiquets i xiquetes en les competències per a la transformació digital

  • 12 d’abril de 2022
Menor amb un ordinador

Les xiquetes i xiquets de hui són hàbils a usar Google, Instagram o jugar en línia. Però mancats de les competències per a ser actors rellevants en la transformació digital.

Ressenya de la columna “¿Un futuro para nuestros niños y niñas?” del professor Ricard Martínez M., director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, publicada en l'edició d'abril de Tecnología y Sentido Común (p. 38-40).

Una cosa és ser intensive gamer, és a dir aquells menors que usen amb perícia les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) però només amb finalitats recreatius. Una altra, és tindre competències digitals avançades que demanda la transformació digital en la qual anem encaminats com a societat.

Es tracta d'una qüestió de summa rellevància. Especialistes afirmen que formar a les xiquetes i xiquets en aquestes competències els fa menys vulnerables, per exemple, a la manipulació per notícies falses (fake news) o a l'addicció als mitjans digitals.

En concret, els nostres escolars requereixen de formació per al desenvolupament d'habilitats en el pensament computacional, creatiu, del coneixement científic i, també, en valors humanistes amb un fort component ètic.

Tot l'anterior és una obligació legal. En efecte, la Llei orgànica 3/2018 de Protecció de Dades Personals i garanties dels drets digitals preveu, en el títol XV, una sèrie d'estratègies que les institucions educatives han d'adoptar per a assegurar una formació digital als nostres xiquets i xiquetes. No obstant això, no sembla haver-se avançat en aquest sentit —així i tot, s'ha de considerar la crisi de govern de 2019, la pandèmia i, ara, els efectes de la guerra a Ucraïna.

La transformació digital significa un canvi en la manera d'entendre la societat. És a dir, la manca d'habilitats per a interactuar amb una interfície-màquina o enfocar des del computacional un treball, augura una precarització del treball. L'aposta, llavors, ha de ser per la transformació digital i una educació escolar que prepare als nostres xiquets i xiquetes per a un futura cada vegada més a prop.