
A la 50a versió del Grup de Treball, Ricard Martínez va afirmar que aquestes institucions administren un gran volum de dades i han de ser un exemple de qualitat en el compliment de la normativa per a la seua protecció.
Les institucions universitàries espanyoles estan cridades a assumir el repte estratègic de generar ecosistemes de dades segures. Prou només amb pensar que administra dades d'investigació, dades de gestió, dades acadèmiques, dades de mobilitat, entre altres.
Per a portar avant aquesta tasca s'han de complir una sèrie de requisits. El primer d'ells és assumir un enfocament de compliment normatiu clar. “Necessitem una aposta rigorosa de la institució universitària per constituir un exemple de qualitat en el compliment de la normativa vigent sobre protecció de dades”, va assenyalar el professor Ricard Martínez M. en la edició número 50 dels Grups de Treball de RedIris celebrat el 27 d'abril de 2022. En aquest esdeveniment, el professor Martínez M., director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft – Universitat de València , va participar en la taula redona “Analítica de Dades en institucions acadèmiques i investigadores”, al costat de Lluis Ariño, Emili Rubio, Ismael Caballero, Nuria Canal i Juan Camarillo.
Un enfocament de compliment normatiu clar al·ludeix especialment als marcs de protecció de dades i seguretat. No obstant això, en les condicions actuals dins de les universitats, “la situació no és sostenible”, va avançar l'acadèmic. “Quan s'apliquen les normes de protecció de dades es millora la seguretat, qualitat i confiabilitat de la informació”.
El ús de les dades per a la investigació universitària requereix un canvi de paradigma ètic. És a dir, quan s'aborden treballs sobre l'analítica de dades i la Intel·ligència Artificial (IA) s'interactuarà amb noves realitats sobre les quals no hi ha informació. Llavors, per a abordar-ho des del punt de vista ètic, el futur reglament sobre IA necessita un enfocament centrat en el risc.
A la Unió Europea, en l'OCDE, la Unesco, s'ha desenvolupat una metodologia específica d'analítica d'impacte ètic per a l'ús de la intel·ligència artificial, la metodologia ALTAI”, va explicar Martínez.
Ara bé, juntament amb l'anterior, les institucions universitàries han de sumar dues accions. La primera és identificar dins d'elles al talent intern per a integrar-los i formar-los en el desenvolupament d'estratègies centrades en el risc. I la segona, és enfortir l'esforç col·lectiu les institucions acadèmiques. “Cal generar entorns de dades obertes a la societat i les seues institucions públiques i privades perquè, amb la deguda intermediació, perquè puguen ser usats en la investigació i l'emprenedoria”, va acabar l'acadèmic.
RedIris
La Universitat de València és una de les 529 institucions adscrites a la RedIRIS, organització dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.
Es tracta d'una xarxa acadèmica i d'investigació espanyola que proporciona serveis avançats de comunicacions a la comunitat científica i universitària nacional. Al seu torn, es fa càrrec de la seua gestió l'entitat pública empresarial Red.es.
Ponencia
Nota: La exposición de Ricard Martínez parte en la 2h53’.