Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de privacitat i transformació digital Microsoft-UV Logo del portal

La transformació digital impacta de manera significativa en la nostra societat. El simple enunciat dels diferents avanços que impacten en la nostra societat des de qualsevol punt de vista és aclaparant:

  • Cloud Computing.
  • Big Data.
  • Smart Cities.
  • Internet dels Objectes.
  • Drones, wearables, smart devices, joguets connectats 
    • Smartphones i aplicacions mòbils.
  • Intel·ligència artificial.
  • Robòtica. 

I en tots els casos podem enunciar esdeveniments noticiables. Des d'un punt, de vista negatiu venim assistint a múltiples notícies sobre fallades de seguretat i escenaris de ciberguerra. Nines que tracten dades de menors, problemes en xarxes socials o polèmiques relacionades amb el seu ús, espionatge a la ciutadania... La llista podria ser interminable. Però també podem identificar multitud d'oportunitats. No solament es tracta d'aquells casos en els quals un emprenedor triomfa i guanya el seu primer milió de dòlars. Els avanços en medicina, robòtica, domòtica, o teleasistencia, les possibilitats per al creixement en economies exportadores disposades a arribar al client a l'altre costat del planeta, els escenaris d'innovació científica, pública i empresarial, les possibilitats per a una societat més democràtica, oberta i participativa.

Tot açò, el bé i el dolent, està sempre present en qualsevol procés de transformació. Si les previsions són certes estem sent testimonis d'una nova revolució, la Quarta. És molt més que la societat de la informació i el coneixement de la qual parlem en els anys 90, o de la Galàxia Internet. L'increment substancial de la capacitat computacional, la potencial arribada de la computació quàntica, els programes d'aprenentatge autònom, ens situen en un escenari d'innovació i canvi de progressió geomètrica exponencial.

L'activitat té per objecte, realitzar una aproximació sincera a tots aquests fenòmens com a eina per a proporcionar coneixement als professionals que tenen la capacitat de traslladar a la societat la importància i el significat del moment de transformació digital que vivim. A ells els competeix l'enorme responsabilitat de ser capaces de traslladar amb rigor els fets, de posar en context les notícies, de contribuir a la noble labor de formar una opinió pública lliure.