Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials Logo del portal

Innovació i reflexió en el II Congrés d'Inclusió Residencial: un esdeveniment que va reunir més de 230 assistents

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 23 de setembre de 2024

El II Congrés d'Inclusió Residencial, celebrat del dimecres al divendres, ha superat totes les expectatives amb una assistència de més de 230 persones, omplint pràcticament l'aforament.

II Congrés d'Inclusió Residencial

 

El II Congrés d'Inclusió Residencial, celebrat del dimecres al divendres, ha superat totes les expectatives amb una assistència de més de 230 persones, omplint pràcticament l'aforament. Este esdeveniment clau, organitzat per la Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat de València (UV) i el grup d'investigació Gesinn, va comptar també amb la col·laboració i suport fonamental de Sant Joan de Déu València i el Departament de Treball Social i Serveis Socials.

Durant tres intenses jornades, el congrés es va convertir en un espai vibrant de reflexió i debat, reunint experts, professionals i entitats del sector per a abordar els grans desafiaments que enfronta l'atenció a les persones sense llar. Ponències inspiradores, taules redones dinàmiques i discussions apassionades van centrar el focus en la urgència de garantir el dret a una vivenda digna i en la necessitat de repensar les polítiques públiques des d'un enfocament integral.

El primer dia, dedicat a les activitats precongressuals, va incloure una exposició de pòsters online i una reunió de la Xarxa d'Investigació sobre Dones en Situació de Sensellarisme, la qual va ser molt productiva, establint les bases per a futures col·laboracions en este camp.

El segon dia va arrancar amb l'obertura oficial per part de les autoritats i la Conferència Inaugural de la Dra. Yolanda de la Font, titulada "Quan l'essencial és invisible als ulls. Co-creant un urbanisme humanitzat", que va oferir una mirada crítica i humana sobre l'urbanisme i la seua relació amb la inclusió social.

Després de la pausa café, la Dra. Malena Lenta va presentar la seua ponència sobre infàncies i sensellarisme a l'Argentina, mentres que la Dra. Carin Tunaker va compartir els seus estudis sobre sensellarisme rural a Anglaterra i la seua investigació actual sobre el sensellarisme LGTBIQ+, oferint perspectives innovadores i enriquidores.

A la vesprada, es van celebrar les dos primeres taules de comunicacions. La primera, moderada per la Dra. Andrea Sixto, va abordar la "Salut en la població en situació de sensellarisme i exclusió residencial: Reptes i estratègies". La segona taula, conduïda per la Dra. Elena Matamala, es va centrar en les "Realitats i desafiaments del sensellarisme i l'exclusió residencial", presentant estudis des de la intervenció i la investigació acadèmica que van aportar visions complementàries i pràctiques.

El tercer i últim dia va començar amb l'exposició de la Dra. Raquel Sanz sobre els resultats del Cens Nacional de Persones sense Llar 2023 enfocant-se a la Comunitat Valenciana. A continuació, es va presentar una ponència sobre bones pràctiques en sensellarisme, en la qual es va exposar una investigació col·laborativa realitzada entre professionals, investigadores de la Universitat de València i persones en situació de sensellarisme.

El dia va concloure amb les dos últimes taules de comunicacions. La primera, titulada "Gènere i interseccionalitat en la inclusió residencial", va ser moderada per la Dra. María Virginia Matulič Domadzič, mentres que la segona, "Enfocaments, polítiques públiques i propostes d'intervenció per a la inclusió residencial", va estar a càrrec del Dr. José Javier Serrano Lara. Totes dues taules van aprofundir en la importància d'enfocaments integradors i multidisciplinaris en la lluita contra l'exclusió residencial.

El congrés va finalitzar amb un acte de clausura dirigit per Sr. Pedro Carceller, Director General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament; Isabel Tortajada Veintimilla, Directora de Sant Joan de Déu València; i la Dra. Mercedes Botija Yagüea, Directora de la Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat de València.

Sens dubte, han sigut tres dies intensos i fructífers en els quals s'ha generat un espai d'aprenentatge i intercanvi que ha permés als i les assistents no sols actualitzar coneixements, sinó també reflexionar sobre els reptes i oportunitats en la inclusió residencial. Les ponències i taules de treball han propiciat debats enriquidors i col·laboracions futures, que sens dubte contribuiran al desenvolupament de noves estratègies per a combatre el sensellarisme des de diverses perspectives. Per a aquells interessats i interessades, el llibre de resums del congrés ja està disponible en la pàgina web oficial de l'esdeveniment.

El congrés s'acomiada amb el compromís de continuar este camí fins a la pròxima edició, on continuarem avançant junts cap a una societat més inclusiva i equitativa.

Imatges: