Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

I Trobada Nacional de Càtedres Universitàries de Sostenibilitat d'Oviedo

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 4 d’octubre de 2023
Foto de grupo de los participantes en el encuentro

Més de 30 càtedres universitàries espanyoles que treballen en matèria de sostenibilitat ambiental han participat en aquesta jornada, en la qual han posat en comú interessants iniciatives per a promoure l'economia circular de manera transversal.

Amb el compromís de treballar per a continuar avançant cap a un món més sostenible, basat en els principis de l'economia circular i l'Agenda 2030, el director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), Francesc Hernández, ha participat en la I Trobada Nacional de Càtedres Universitàries de Sostenibilitat, que ha tingut lloc el 4 d'octubre en la Universitat d'Oviedo.

Una jornada en la qual han intervingut més de 30 càtedres universitàries espanyoles dedicades a la sostenibilitat ambiental i en la qual s'han debatut importants iniciatives que podrien implantar-se de manera transversal en la investigació i també en la formació dels estudiants universitaris per a fomentar la conscienciació i reduir el nostre impacte ambiental en el planeta.

Durant la sessió, s'han celebrat un total de tres taules redones en les quals han participat les càtedres de l'Agenda 2030, les de canvi climàtic, així com les d'economia circular. També hi ha hagut un ampli debat sobre el rol de les universitats en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, així com sessions de treball en grup sobre temàtiques paral·leles.

El director de Càtedra de Transformació del Model Econòmic (GVA-UV), Francesc Hernández, ha ressaltat que l'economia circular és 'crucial' per a garantir la sostenibilitat i que 'el desenvolupament econòmic ha d'anar unit a models de producció i de consum basats en l'economia circular'. Així mateix, el catedràtic ha valorat de manera positiva aquesta primera jornada per la 'creació de sinergies entre les diferents càtedres' que seran 'molt productives' tant en l'àmbit de la investigació com en el de la formació.

Per la seua part, el codirector de la Càtedra de Canvi Climàtic de la Universidad d'Oviedo, José Manuel Rico, ha destacat durant la seua intervenció la importància dels 'punts de connexió entre les diferents càtedres que fomenten l'aprenentatge conjunt', així com la possibilitat d''implicar els estudiants en la sostenibilitat mitjançant l'obtenció de microcredencials'.

Eugenia Serrano, directora de la Càtedra Cogersa d'Economia Circular de la Universidad d'Oviedo ha subratllat que l'economia circular és una 'eina fonamental per a la sostenibilitat' i que cal reforçar la formació i la investigació en aquesta matèria per a oferir respostes reals als desafiaments globals que afecten molts grups d'interés d'acord amb les diferents sensibilitats'.

A més, la directora de la Càtedra Concepción Arenal d'Agenda 2030 de la Universidad d'Oviedo, Rosario Alonso, ha apostat per mantindre aquestes trobades en anys successius i per tindre un paper actiu 'basat en el rigor i la ciència per a combatre les actituds negacionistes'.