Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic en el XLVIII Congrés Internacional AECR

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Càtedra Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua
  • 28 d’octubre de 2024
Grup investigador de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat de València
Grup investigador de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat de València

Els investigadors de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat de València presenten els resultats dels seus treballs sobre la gestió de l'aigua i l'economia circular en el XLVIII Congrés Internacional AECR celebrat a Conca.

La importància de l'economia circular en la gestió hídrica juntament amb la reutilització de l'aigua són els reptes abordats pels membres de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), dirigida per Francesc Hernández, en el marc del XLVIII Congrés Internacional AECR “Sostenibilitat, aigua i territori: estratègies regionals per als desafiaments del segle XXI” que ha reunit del 16 al 18 d'octubre a Conca a nombrosos experts internacionals.

Segons el catedràtic Francesc Hernández Sancho, qui també coordina el Grup d'Economia de l'Aigua de la Universitat de València (GEA-UV), una part important de la labor de l'equip d'investigadors valencians és fer visible l'intens treball realitzat amb la finalitat d'aportar coneixement i propostes que permetin avançar cap a un model econòmic basat en l'economia circular, al mateix temps que contribueixen a la sensibilització i conscienciació de la societat en aquest àmbit.

En aquest sentit, l'investigador-doctor Vicent Hernández Chover ha analitzat la influència de les economies d'escala en el sector de la depuració de les aigües residuals a través d'una metodologia nova fonamentada en l'econometria. Els seus resultats permeten establir els llindars de població més eficients per a aconseguir una òptima depuració de les aigües residuals en nuclis urbans de menor grandària, la qual cosa té un impacte significatiu per als gestors de les depuradores en tant que obtenen les eines necessàries per a optimitzar els processos de depuració des del punt de vista econòmic, ambiental i social.

D'altra banda, la investigadora-doctora Águeda Bellver Domingo ha presentat un treball centrat en la influència del biometà sobre l'economia circular i el sector energètic. Es destaca la idoneïtat del biometà com a vector de transició energètica en el sector de l'aigua i en altres sectors altament consumidors d'energia. Aquesta rellevància es quantifica a través dels beneficis econòmics, socials i ambientals que tindria l'ús del biometà en les estacions depuradores d'aigües residuals. La revaloració del fang a través d'aquest gas renovable reforça la importància de les depuradores com a infraestructures estratègiques no sols en la regeneració de l'aigua residual sinó també en el sector energètic. Així mateix, s'aborda la importància de la depuració de l'aigua a través de tecnologies basades en la naturalesa (aiguamolls artificials) per a petites poblacions, identificant i quantificant els beneficis ambientals i socials derivats de la seva utilització. I, en tercer lloc, ha mostrat diferents indicadors de sostenibilitat relatius a l'eficiència en les infraestructures hídriques amb la finalitat de promoure la implementació de l'economia circular.

A més, la investigadora Lledó Castellet Viciano, aborda la importància de la correcta depuració de les aigües residuals industrials amb una doble finalitat: en primer lloc, aconseguir una millora de les condicions ambientals als països on se situen les factories i, en segon lloc, aconseguir un nivell de qualitat adequat per a poder reutilitzar aquestes aigües en el mateix o un altre procés productiu amb l'objectiu de reduir la tensió hídrica generada. Les seves troballes demostren la viabilitat d'aplicar tecnologies noves que redueixin la contaminació i augmentin l'eficiència, al mateix temps que s'assegura el compliment dels estàndards ambientals i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.