University of Valencia logo Logo DAM Chair for Integral Management and Resource Recovery of Wastewater Logo del portal

Hem de continuar investigant per a aconseguir que les EDAR siguen autosuficients energèticament i circulars en la gestió dels seus recursos

  • December 16th, 2022
Image de la noticia

La Càtedra DAM ha celebrat la “IV Jornada Cientifico-tècnica sobre l'aprofitament de l'aigua residual com a font de recursos”. Durant l'esdeveniment es van presentar set ponències que van abordar la situació actual i els reptes als quals s'enfronta el sector de les aigües residuals.

“Les actuacions que es desenvolupen en el sector de les aigües residuals per a transformar els seus recursos en oportunitats, alineats amb els principis d'economia circular, han progressat molt durant els últims anys. No obstant això, encara queda un llarg camí per recórrer perquè les EDAR puguen ser autosuficients energèticament i per a optimitzar i escalar industrialment la generació de recursos d'alt valor afegit a partir d'aquestes. Per això, no hi ha una altra opció que continuar investigant per a aprofitar al màxim els recursos presents en la EDAR i d'aquesta manera, disminuir la petjada de carboni global de les instal·lacions i del procés global”.

D'aquesta manera es van expressar els representants de la Càtedra DAM, Alberto Bouzas i Silvia Doñate, durant la clausura de la “IV Jornada Cientifico-tècnica sobre l'aprofitament de l'aigua residual com a font de recursos”, celebrada el passat 14 de desembre a València.

En la trobada, que va congregar a 47 assistents, es van abordar aspectes relacionats amb la reducció del consum energètic en les plantes de tractament d'aigües residuals, temàtica de vigent actualitat gràcies a l'auge de l'ús de renovables i de vectors energètics com és el cas del biogàs o de l'hidrogen verd.

“En la jornada es van tractar els reptes existents en l'àmbit de la digitalització, així com el potencial de les tecnologies més noves com les cel·les bioelectroquímiques o noves estratègies com l'ús de la tecnología Anammox per al tractament de l'aigua residual i el seu aprofitament energètic. També es van conèixer els avanços en la producció de combustibles renovables com el biohidrogen, l'ús de concentradors solars per a assecat o la potencialitat de nous equips per a l'aprofitament de l'altura i el cabal en la recuperació d'energia”.

 

Desenvolupament de l'esdeveniment i presentacions

Durant les presentacions, els experts han posat en valor la necessitat de desenvolupar models, des d'una perspectiva holística, que promoguen una gestió sostenible i compatible amb l'entorn. Les ponències van començar amb la presentació de Xavier Amores, director de la Catalan Water Partnership, qui va abordar els reptes i oportunitats del futur digital de l'aigua.  

Per part seua, Juan Manuel Ortiz (IMDEA Agua) va presentar el potencial de les “Tecnologies electroquímiques microbianes per a un futur sostenible del sector de l'aigua: des de la dessalinització sostenible fins a la producció d'hidrogen a partir d'aigües residuals”.

Després d'ells, el professor Julián Carrera (Universitat Autònoma de Barcelona) va detallar els treballs realitzats per a aconseguir una alternativa per a la neutralitat energètica i la recuperació de recursos en les EDAR urbanes usant una configuració en dues fases, la primera per a millorar el potencial energètic del fang i la segona per a reduir el consum energètic necessari per a l'eliminació de nitrogen.

Des de Ainia, Carolina Colvée va presentar un nou model d'aprofitament conjunt dels llots i la palla d'arròs per a la diversificació i optimització de l'obtenció de biocombustibles en el Projecte REPTES dedicat a “Tecnologies de producció de biohidrogen renovable a partir de residus lignocel·lulosics i cofermentació amb llots de depuradora”. En aquesta línia, Andrés Fullana (Universitat d´Alacant)  va aprofundir en els diferents estudis que realitzen des del seu equip d'investigació relacionats amb “Nanoparticules de ferro zerovalent per a augmentar la producció i qualitat del biogàs”.

Andrés Cubero i Aurelio Azaña (AZCATEC) van explicar els motius que han convertit el projecte SECASOL, centrat en l'aplicació de les energies renovables al tractament tèrmic de llots de depuració, en un cas d'èxit. Finalment, Amparo López (Universitat Politècnica de València) va tancar les ponències presentant la potencialitat de la recuperació energètica d'energia hidràulica en una planta de tractament d'aigües residuals.

Images: