University of Valencia logo Logo DAM Chair for Integral Management and Resource Recovery of Wastewater Logo del portal

La Càtedra DAM posa en valor la tradició històrica i potencial del sector de l'aigua en el desenvolupament social

  • March 27th, 2023
cinquena conferencia dia mundial de l'aigua

La jornada de conferències amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua va comptar amb les intervencions de Javier Pastor (Tribunal de les Aigües) i Xavier Torret (Soci director de BGEO S.L).

La Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual va celebrar la tradicional jornada de conferències amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, posant en valor la tradició històrica i motor de desenvolupament econòmic i social que ha tingut i té el sector de l'aigua en la Comunitat Valenciana, així com el potencial de les noves tecnologies per a millorar l'eficiència dels diferents àmbits que integren el cicle integral de l'aigua.

En aquesta ocasió, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) va acollir un esdeveniment que va comptar amb les intervencions de Javier Pastor, Secretari de la Séquia de Mislata (Tribunal de les Aigües) i Xavier Torret Requena, Soci director de BGEO S.L, empresa especialitzada en solucions informàtiques d'alt valor per a operadors del cicle de l'aigua.

Prèviament a les conferències, el director de la Càtedra DAM, Alberto Bouzas, i la responsable d'Innovació de DAM, Silvia Doñate, van assenyalar que apostar per la R+D+i és fer-ho per millorar el coneixement i l'adaptació, “més encara si cap en un context marcat pels impactes del canvi climàtic sobre la disponibilitat dels recursos hídrics”.

En primer lloc, Javier Pastor va explicar el funcionament, història i particularitats del Tribunal de les Aigües, històrica institució encarregada de dirimir els conflictes derivats de l'ús de l'aigua de reg entre els agricultors de la Vega de València.

"El Tribunal de les Aigües es reuneix els dijous de cada setmana i funciona mitjançant l'acord social de totes i cadascuna de les comunitats de regants que formen part, sense la intervenció externa de cap poder estatal o municipal", va assenyalar l'especialista en Dret d'Aigües.

Posteriorment, Xavier Torret Requena (BGEO OPEN GIS, S.L.) va abordar les possibilitats i potencial que ofereix compartir el coneixement de manera oberta perquè tothom tinga accés a la disponibilitat de dades, i sobretot aquelles entitats amb menor possibilitats puguen aplicar solucions innovadores a la seua activitat.  

En aquest sentit, va destacar en el seu discurs que la sostenibilitat ha de ser econòmica “perquè de l'altra forma no perdura en el temps”, recuperar la governança per a disposar d'informació “que ens permeta prendre decisions amb el major coneixement” i acostumar-nos a treballar de manera resilient i en contínua adaptació “als canvis que es produeixen en el nostre entorn”, va asseverar el director de BGEO OPEN.  

Images: