Universitat de ValènciaDepartament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga Logo del portal

Mónica Fernández-García participa en una nova publicació científica en Journal of Human Evolution.

  • 9 d’abril de 2025
Mostreig per a isotopos estables d'una dent d'ungulat.

Es tracta d'estudi multidisciplinari sobre restes animals trobats en la cova d'Isturitz, als Pirineus Occidentals, que revela que els primers grups humans del Paleolític Superior es van adaptar eficaçment a un entorn marcat per un clima inestable. 

En la cova d'Isturitz es documenten algunes de les evidències més primerenques de l'Auriñaciense (42–39 ca calç BP) a l'oest d'Europa. A través de l'anàlisi de 250 elements ossis i dentals d'animals consumits per estos grups —entre ells cavalls, bòvids i rens—, combinant isòtops estables (col·lagen i esmalt) amb microdesgast dental, s'ha pogut reconstruir l'ecosistema al qual es van enfrontar durant les seues ocupacions. Esta aproximació multiproxy ha permés treballar en diferents escales temporals i vincular les dades amb moments específics d'ocupació humana. Es conclou que estos grups del Paleolític Superior es van adaptar amb èxit a un entorn fred, àrid i una progressiva obertura del paisatge, sense modificar de manera significativa les seues estratègies de caça i ús del territori. Els grups humans van conservar patrons estables de caça, freqüentant amb més freqüència els espais oberts pròxims a la cova. La caça estacional del ren també es reforça com una pràctica comuna.

Enllaç a la publicació científica ací

Cita: E. Berlioz, M. Fernández-García, M.-C. Soulier, L. Agudo-Pérez, G. Amorós, C. Normand, A.B. Marín-Arroyo, 2025, Aurignacian groups at Isturitz (France) adapted to a shifting environment upon their arrival in Western Europe 42,000 years ago, Journal of Human Evolution, 202, 103665.

Imatges: