El Grup de Disseny de Sistemes Digitals i de Comunicacions (DSDC) és un grup d'investigació consolidat de la Universitat de València. En l'actualitat està constituït per un equip de set professors d'universitat que fan tasques tant docents com d'investigació, i per cinc investigadors contractats en fase predoctoral que es dediquen principalment a tasques d'investigació. El DSDC està situat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) d'Universitat de València, on disposa de dos laboratoris de 100 m² completament equipats per al disseny, desenvolupament i validació de sistemes electrònics.
El DSDC es va crear l'any 1996, i en el seu inici la seua línia principal d'investigació consistia en el desenvolupament de sistemes electrònics d'altes prestacions per a la seua utilització en l'adquisició i el processament de dades provinents dels grans detectors del Centre Europeu per a la Investigació Nuclear (CERN) situat a Ginebra (Suïssa). Des de llavors, el DSDC ha anat ampliant les seues capacitats tecnològiques de manera constant i en l'actualitat es dedica de manera general al disseny de sistemes electrònics digitals d'altes prestacions, presentant un alt nivell de competència en capacitats com ara:
- Sistemes digitals embeguts (incloent-hi AP SoCs, FPGAs amb microprocessadors integrats i dispositius de senyal mixt com PSoCs).
- Tecnologies de comunicacions sense fils i xarxes de sensors (Zigbee, CyFi, Bluetooth, etc.).
- Disseny electrònic digital d'alta velocitat (incloent-hi disseny de PCBs, selecció de components, proves de compatibilitat EM, etc.).
- Desenvolupament de sistemes de comunicacions òptics i sense fils (VLC, FSO, LiFi, OWC, OCC,…)
- Desenvolupaments electrònics basats en microcontroladors, amb especial èmfasi en aspectes com el baix consum, la recol·lecció d'energia i la miniaturització.
- Producció de prototips precomercials, incloent-hi anàlisis de costos i precertificació.
- Desenvolupament de sistemes d'adquisició i processament de dades d'alta velocitat.
Totes aquestes competències s'apliquen en l'actualitat en diversos sectors com ara el de l'energia (smartgrids, smartmetering, renovables), medi ambient (canvi climàtic, smartcities, smarthome and building automation), indústria (process analytical technologies – PAT, Indústria 2.0), enginyeria biomèdica (dispositius implantables, medicina nuclear PET), detectors en física d'altes energies (ATLES-CERN, IFIC) i/o electrònica de consum (wereables).
El DSDC compta amb una àmplia experiència científica plasmada en més de 70 articles en revistes internacionals d'alt índex d'impacte i en quasi un centenar de participacions en congressos científics. També posseeix un extens historial en el desenvolupament de projectes d'investigació, havent participat en més de 20 projectes finançats en convocatòries públiques, i compta amb una llarga tradició en transferència tecnològica, havent col·laborat com a soci científic en temes relacionats amb l'electrònica, la computació i les telecomunicacions mitjançant més de 30 contractes i acords amb importants agents en diferents sectors i àrees de negoci.
El DSDC contempla dos objectius principals en la seua activitat:
- L'objectiu fonamental és el de realitzar una investigació de qualitat en les seues àrees d'interés, els resultats del qual es plasmen en indicadors tangibles com a publicacions científiques en revistes internacionals indexades i d'alta rellevància, participacions en congressos i seminaris, direcció de tesis doctorals, direcció i/o participació en projectes d'investigació tant de caràcter internacional com nacional i autonòmic, etc.
- Però el DSDC té des de la seua creació un altre objectiu igualment important que és el de transferir la investigació que es desenvolupa en el seu si a les empreses i indústries del teixit empresarial tant valencià com espanyol. A causa d'això, el grup té una dilatada experiència en col·laboracions amb empreses tant a través de contractes directes com a través de projectes públics, per mitjà dels quals les capacitats d'investigació del grup es transformen en innovació tecnològica per a les empreses amb la finalitat de proporcionar-los un avantatge competitiu en els seus respectius sectors.