Logo de la Universitat de València Logo Estudis de Sostenibilitat (ESDESOST) Logo del portal

Investigació sobre les necessitats TIC en el territori rural de la Comunitat Valenciana

El disseny de la ‘Investigació sobre les necessitats TIC en el territori rural de la Comunitat Valenciana’ ha articulat una doble perspectiva. D'una banda, ha integrat les dimensions qualitativa i quantitativa en la seua aproximació a l'objecte d'estudi. D'altra banda, l'equip d'investigació, procedent de tres universitats públiques valencianes, ha integrat investigadors i investigadores procedents de l'àrea de les ciències socials: sociologia, demografia i economia i investigadors procedents de l'àrea de física aplicada i de l'enginyeria agrònoma. El procés d'investigació s'ha coordinat conjuntament amb la Fundación el Olmo. El projecte analitza el procediment per a l'homologació de les condicions d'accés a les TIC de les zones rurals respecte de les ciutats, i analitza les maneres de completar el desplegament d'infraestructures, garantir la qualitat de les xarxes, que actualment pateixen apagades i micro-talls freqüents, i situar centres de dades de proximitat. Una enquesta en municipis valencians menors de 5.000 habitants ha permés focalitzar l'anàlisi.
Acrònim

TIC Medi Rural

Descripció

És la primera enquesta que es realitza en la CV sobre aquest àmbit territorial referit a les poblacions de menys de 5000 habitants i la seua relació amb les TIC. La caracterització sociolaboral i socioeconòmica de les persones enquestades mostra algunes dades rellevants i alhora específiques dels territoris rurals.
Presenten un nivell d'ocupabilitat més elevat que a les ciutats, és a dir un nivell de desocupació diversos punts inferiors respecte de les zones urbanes.
La meitat de les persones enquestades estan actives i treballant, bé per compte propi o per compte d'altre.
Entre els usuaris habituals d'internet, un 63’8% disposa d'ordinador de sobretaula o portàtil, un 54’1% disposa de tauleta, un 41’9% disposa de telèfon fixe (incloent sense fils) i un 81’8% disposa de telèfon mòbil. Aquests percentatges reflecteixen en certa manera el segment de la població afectada per diverses causes per l'anomenada bretxa digital, que és més accentuada en les zones rurals que en les zones urbanes.
L'enquesta mostra un desplegament insuficient de la xarxa de banda ampla amb un percentatge de població elevat que diu que no usa internet i que no el necessita, un aspecte que serà necessari analitzar des de la perspectiva d'una digitalització de serveis públics que poguera deixar fora a ciutadans que no s'adapten a aquest procés.
La connectivitat de banda ampla en les llars és inferior a la de les ciutats i és una mostra de retard del desplegament d'aquesta infraestructura en els territoris rurals.
Els perfils d'usuari que sorgeixen entre la població que usa internet són similars als perfils urbans, particularment els destinats a continguts d'oci són més elevats que els d'ús professional.
L'ús d'internet per a relacionar-se amb les administracions públiques apareix com una alternativa molt útil, si bé la qualitat dels serveis en aspectes com la facilitat i usabilitat es mostren molt crítics amb la qualitat d'alguns serveis de l'administració pública.
La valoració de l'administració electrònica que realitzen les persones entrevistades que utilitzen internet en les seues relacions amb les administracions és moderada, en general, ja que tan sols el 52’5% la qualifica de molt bona o correcta.
La innovació a través de les TIC es percep com molt positiva en els serveis, comerç i administració electrònica, amb percentatges superiors al 80%, sent de menor mesura en les activitats tradicionals com en l'agricultura i la ramaderia.
Pel que fa a si la innovació a través de les tecnologies de la informació i la comunicació milloren la sostenibilitat mediambiental en l'àmbit rural, també és percebuda en valors similars, encara que lleugerament inferiors en tots dos grups.

La realitat rural en temps real


La investigació ha permés desenvolupar una eina que permet realitzar consultes directes sobre una base de dades obertes en la qual figuren indicadors rellevants dels municipis menors de 5000 habitants de la CV mitjançant una connexió amb dades procedents de l'Institut Valencià d'Estadística (IVE-GVA). L'accés a aquest servei és obert i provisionalment està situat en el següent enllaç de la UPV: https://ticruralcv.upv.es/
La importància d'aquesta eina es basa a ser la primera BBDD oberta sota el model de “Dades de Proximitat” que es desenvolupa amb la finalitat de continuar incrementant el seu contingut d'informació a través del desplegament i desenvolupament de l'ús de les TIC en els territoris rurals per a ús obert i gratuït. Es tracta d'una primera etapa en el desenvolupament que es completarà mitjançant la creació d'un sistema d'informació geogràfica (SIG) en capes multinivell que permeten visualitzar la informació sectoritzada en àrees territorials de la CV o en el total del mapa territorial valencià, atenent criteris de cerca seleccionats per l'usuari.
La verificació d'utilitat de l'eina es mostra clarament en l'exemple del cas de poblacions en situació de risc de despoblació, en el qual s'observa com es mostra una imatge coincident amb les dades que s'han exposat en diferents apartats de la investigació.
La capacitat potencial d'aquesta eina és molt alta a causa de la quantitat d'indicadors que pot vincular per a l'anàlisi, a la tecnologia de desenvolupament emprada mitjançant una plataforma que compleix amb els requisits d'interoperabilitat dels models avançats de les SmartCities i amb un sistema obert que permet el creixement continu de la seua estructura de vinculació de dades en relació amb BBDD d'altres plataformes o mitjançant la incorporació de dades validades de facturació pròpia. La societat de la informació i la comunicació té com a objectiu la societat del coneixement, per aquesta raó la investigació ha incorporat com a novetat la presentació de resultats finals en aquesta eina dinàmica que s'actualitza de manera constant per l'IVE i que permetrà d'ara endavant créixer i adaptar el seu contingut a la demanda i expectatives generades en la interacció de les persones usuàries.
En la societat de la informació i la comunicació, el desenvolupament tècnic procedeix de les ciutats, les infraestructures i les aplicacions de les TIC s'han creat des de la perspectiva urbana, però seria un gran error i una inversió fallida, pensar que el mateix model servirà per al territori rural per múltiples causes.

Les infraestructures TIC: pel que fa a les plataformes en les quals es presten serveis múltiples propis del medi rural mitjançant Apps, també es requereix incorporar la cultura rural en aspectes com la seua conceptualització i el desenvolupament dels processos d'usabilitat.
Els Centres d'innovació són imprescindibles per a la transició digital.
Les ciutats han comptat amb múltiples espais d'aprenentatge per a la digitalització, els HUB, Cotreball, Living Lab, Media Lab, etc. han sigut els instruments d'aprenentatge que han tingut les ciutats per a la transició digital, alguna cosa que no existeix en les poblacions rurals.

Desenvolupa el projecte
Grup d'Investigació en Estudis de Sostenibilitat (ESDESOST)
Paraules clau

TIC, territori rural, sociologia ecològica, innovació sostenible

Investigadors principals:
  • Rodriguez Victoriano, Jose Manuel
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Castello Cogollos, Rafael
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
  • Vila Lladosa, Luis Eduardo
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors participants no UV

  • Antonio Collado Izquierdo (Fundación El Olmo)
  • Mª Jesús Navarro Rios (Universidad Miguel Hernández)
  • Juan Miguel García-Gómez (Universitat Politècnica de València)

 

Data d'inici
2022 Gener
Data de finalització
2023 Desembre
Entitats finançadores:

  • Fundación El Olmo
  • Consellera de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital de la Generalitat Valenciana