University of Valencia logo Logo Cordial Ethics and Inclusive Democracy  in a Technological Society (ETICORDIAL) Logo del portal

Memòria

El desenvolupament tecnològic planteja importants reptes als sistemes democràtics pel que es busca enfortir la dimensió ètica de la societat des del punt de vista de la cura. Davant la debilitació i dissolució del vincle social és crucial fomentar una ètica que recupere el vincle promovent discursos i hàbits que cohesionen adequadament a la societat.

Segons l'informe “Democràcies en el món”, les democràcies es troben en una situació d'amenaça. Necessitem enfortir una ètica pública que fomente la cooperació perquè sense ella no és possible establir una democràcia avançada en la qual la confiança siga un pilar fonamental. L'enfocament del nostre projecte és analitzar les amenaces per a la democràcia des del punt de vista de la tecnologización de la societat.

La societat actual es troba immersa en una de les més complexes i disruptivas revolucions de la seua història. Aquesta, a diferència de totes les anteriors, està generat una transformació molt més global, subtil i profunda. La causa fonamental d'aquest fet ha sigut el desenvolupament exponencial patit per la Intel·ligència artificial (IA) al llarg del segle XXI. Una segona era de la IA fruit, d'una banda, de la seua convergència sinèrgica amb altres tres disciplines de coneixement científic i aplicació tecnològica: la Internet de les Coses (IoT) el big data i la robòtica intel·ligents, i, per un altre, de l'augment exponencial de la capacitat de processament i memòria dels ordinadors, del major coneixement sobre l'estructura i el funcionament del cervell humà aconseguit per la irrupció de les neurociències i a la seua capacitat de generar, recopilar i processar ingents quantitats de dades de tot gràcies a la possibilitat de hiperconectivizar, dataficar i algoritmizar la realitat. Tot això ha permés oferir tota una gamma de productes intel·ligents per a l'automatització de moltes -o fins i tot totes en un futur no gaire llunyà- de les tasques cognitives que fins ara semblaven només accessibles per als éssers humans, com el disseny i desenvolupament de models matemàtics, la presa de decisions polítiques i econòmiques, la creació de lleis, la resolució de conflictes i el diagnòstic i tractament de tota mena de malalties, entre moltes altres coses.

La hipòtesi de partida del present projecte coordinat és que la nostra ètica de la cura constitueix el marc necessari per a poder oferir solucions a aquests nous desafiaments, i caminar cap a una democràcia sostenible en la societat tecnologizada. Proposem una ètica que parteix de la nostra tradició de l'ètica del discurs i que considera que el determinisme tecnològic no té l'última paraula.

Entre les contribucions esperades del projecte es troben, en primer lloc, les necessàries definicions clarificadores de conceptes claus, com la pròpia cura. I una anàlisi de la relació entre llibertat i justícia social davant el canvi sociotecnológico, que permeta a la ciutadania portar avant projectes de vida bona sostenibles.

Les contribucions es realitzaran en dos nivells:

  1. Sobre  l'ètica de la cura en la societat tecnologizada.
  2. Sobre la democràcia sostenible en la societat tecnologizada.

I es mostraran les interconnexions entre tots dos nivells per a augmentar la vitalitat de l'ètica i la democràcia en l'actualitat.

La nostra investigació, pretén, d'una banda, des d'un enfocament d'ètica dialògica i cordial, oferir un marc de referència i les directrius ètiques corresponents per a orientar i adaptar els principis de la bioètica al context digital, així com al disseny, aplicació i ús d'intel·ligència artificial en contextos bioéticos i de la cura. Per un altre, des d'una proposta crítica i deliberativa de democràcia de participació, proposar orientacions per a abordar una transformació digital dels processos democràtics en la presa de decisions, la resolució de conflictes, la construcció d'opinió pública, l'elecció de representants i el desenvolupament de polítiques públiques, que evite la pèrdua de responsabilitat dels contextos algoritmizados.


 

Justificació i contribució esperada del projecte a solucionar problemes concrets vinculats a la prioritat temàtica seleccionada

 

La prioritat temàtica seleccionada és: “Cultura, Creativitat i societat inclusiva”. Aquesta prioritat temàtica potència la innovació social, la cohesió i la convivència.

El nostre projecte es justifica perquè el fet de la debilitació del vincle social i l'acceleració tecnològica i digital actual ens força en alguns entorns cap a una direcció, i en uns altres cap a moltes, i la llibertat és alguna cosa que ha de ser pensat. Si s'opta perquè davant aquest fenomen hi ha una mar de possibilitats d'entre les que triar, re-accionar, l'ètica està en condicions d'oferir una brúixola en el camí de la tecnologia.

Aquest projecte contribuirà a solucionar problemes concrets relacionats, precisament, amb la cultura, la creativitat i la societat inclusiva.

Algunes de les contribucions, buscaran aclarir qüestions ètiques fundamentals, i unes altres respondre a la tergiversació dels mitjans que provoca que no hi haja una democràcia autèntica i sostenible. Així, s'oferiran resultats, per exemple, sobre la problemàtica de les notícies falses, els ciberatacs, la desafecció de la ciutadania respecte a la política, o l'atomització de les relacions humanes.

Finalment, es pretén aportar una ètica pública per a la democràcia, i, amb això, una brúixola ètica per a orientar les directrius tecnològiques.

Un dels nostres àmbits de contribució seran les organitzacions sanitàries, especialment a través de la nostra acció en els diversos comités de bioètica als quals pertanyem, sent la nostra vinculació molt activa amb aquests comités tant a nivell local, com a autonòmic i nacional. La nostra investigació contribuirà a solucionar problemes relacionats tant amb la investigació clínica com amb l'assistència sanitària, en els quals els desenvolupaments tecnològics puguen posar en risc l'autonomia de les persones.

Al costat d'això, oferirem propostes concretes per a la formació de professionals i per a dissenys tecnològics. Referent a això, caldria assenyalar que la Fundació ÉTNOR té un conveni per a impartir formació a professionals de diverses branques, moltes de les quals són de cort tecnològica. Aquest conveni és l'expressió i canalització d'aquestes inquietuds teoricopràctiques de les quals s'ocupa el grup d'investigació a través dels seus diferents vessants (administrativa, docent, deontològica, etc.). En el marc d'aqueixa col·laboració es dissenyen també materials didàctics.

El nostre projecte s'orienta, amb això, cap a l'àmbit educatiu, on es percep l'impacte de la societat tecnologizada en problemàtiques dels col·legis com les addiccions a la tecnologia, o els problemes d'aprenentatge. De fet, el nostre grup està en contacte amb els Instituts d'Educació Secundària de la Comunitat Valenciana, amb els qui realitza periòdicament activitats, col·laboració que pot actuar com a via d'expansió i acció dels resultats del nostre projecte.