University of Valencia logo Logo Cordial Ethics and Inclusive Democracy  in a Technological Society (ETICORDIAL) Logo del portal

Objectius

O.E 1. La bioética davant els nous reptes tecnológicos

Orientar éticamente els desenvolupaments normatius relacionats amb les noves troballes tecnológicos. Al costat d'això, desenvolupar investigacions que suposen avanços en la aplicación de la ética cordial a l'ámbito de la salut, com el reconeixement recíproco, la empatía i la compasión. Establir la conexión entre l'entrevista clínica per a la atención sanitària i l'assessorament filosófico propi de la práctica filosófica, destacant el paper del diálogo. Contrarestar l'anomenat “discurs terapéutico”, i les promeses de felicitat que es transmeten de manera generalitzada a la población per part de la indústria cultural i que fomenten l'individualisme, amb respostes éticamente adequades a problemes de salut mental específicos de la societat tecnologizada.

 

O.E. 2. Éticas de la cura davant la vulnerabilitat

Mostrar les possibilitats de la Ética cordial per a fonamentar una Ética de la cura que contribuïsca a l'enfortiment de la confiança en el marc institucional d'una democràcia avançada. I per a això, a) delimitar i analitzar la relación que existeix entre les categorías de cura, responsabilitat i bé común; i b) analitzar l'origen, les dimensions filosóficas i els horitzons de la ética de la cura com a resposta a la vulnerabilitat de la vida humana.

 

O.E. 3. Ética i género en la societat tecnologizada

Analitzar les implicacions éticas de la introducción de la perspectiva de género en els ámbitos de reflexión práctica de les nostres societats tecnologizadas. I per a això: a) Examinar els principis de llibertat i igualtat, básicos en democràcies avançades, a la llum dels desenvolupaments tecnológicos. b) Orientar per a aconseguir l'equitat, la justícia i la igualtat de género. Tot això, des de la comprensión de la ética com a disciplina i reflexió orientadora de l'activitat humana que constitueix una eina teórica i práctica per a l'assoliment dels principis i valors básicos en un context tecnologizado. 

 

O.E. 4. Patologías actuals de la democràcia i opinión pública en la societat digital

Analitzar les diverses patologías socioculturals que es produeixen en una época de desconsolidación de la democràcia, especialment en el que refereix a la opinión pública. Exemples d'això són la polarización política, la postveritat, la cultura de la cancelación o les denominades “cámaras de ressò”. Es persegueix, en concret, descobrir la doble font d'aquestes patologías (la neurobiológica i la soci-tecnológica); i avaluar-les i criticar-les des d'un fonament ético-político de carácter normatiu. En el que refereix a l'impacte, es busca contribuir a una transformación emancipadora del procés de tecnologización de la opinión pública, per al que es fomentará la ciudadanía mitjanática, la cultura política democrática i una nova formación dels professionals vinculats a aquest fenómene.

 

O.E. 5. Responsabilitat i sostenibilitat davant els avanços tecnológicos

Analitzar les relacions entre nihilisme i les tecnociències i recuperar la crítica del nihilisme per a fer front a la erosión de responsabilitat, la masificación i la “extimidad” i els seus efectes perniciosos per a les democràcies. Proporcionar ressorts per a la formación de persones acténomas i responsables en democràcies post-nihilistes, enfront del “tecnoutopismo”. Examinar la sostenibilitat de l'estil de vida modern i els efectes ambientals que requereixen ser atesos. En aquest sentit, promoure el cultiu de la sostenibilitat a l'entorn de les tecnologías dt.́#s avançades. Així mateix, la responsabilitat i la sostenibilitat representen dues referents éticos indispensables per a fomentar la sabiduría práctica com un antídote enfront de la ideología del solucionismo tecnológico.

 

O.E. 6. Educación inclusiva en la societat tecnologizada

Desenvolupar, implementar i avaluar eḿtots i prácticas innovadors per a fomentar una educación inclusiva en la societat tecnologizada. Això implicará: a) Millorar la adquisición de competències socials i cívicas, fomentant el coneixement, la comprensión i la apropiación dels valors i drets fonamentals, promovent el respecte mutu i el diálogo intercultural i combatent la discriminación per qualsevol motiu. b) Promoure la educación i la formación inclusives i fomentar la educación de l'alumnat desfavorit, fins i tot mitjançant el suport als docents, educadors i líderes de les institucions educatives per a fer front a la diversitat i reforçar la combinación socioeconómica a l'entorn d'aprenentatge. c) Millorar el pensament crítico i la alfabetización mitjanática entre l'estudiantat, els pares i el personal educatiu.