Universitat de ValènciaFundació General UVArts Escèniques Logo del portal

Cartell de l'exposició
Art, dolor i compromís. Dones en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia

Aquesta mostra pretén, segons expliquen els seus comissaris, Rafael Gil i Mariángeles Pérez, “posar en valor el quefer de les dones artistes les obres de les quals integren la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Moltes d’elles són dones que van desenvolupar la seua labor en un context sociopolític que feia molt difícil la seua autonomia com a creadores. I, no obstant això, van aconseguir subvertir els paràmetres del poder que les subjugava. Unes altres, d’èpoques més recents, han gaudit d’un major prestigi en el seu moment, però encara hui la majoria d’artistes dones continuen reivindicant el seu lloc en un sistema artístic marcadament androcèntric”.

Així, algunes de les artistes representades en la mostra són, entre unes altres, Carmen GrauIsabel Oliver Carmen Calvo , guanyadora de la  1a Biennal Martínez Guerricabeitia 1990.

D’altra banda, i d’acord amb els comissaris, “exemple de la consideració i de l’entorn moltes vegades hostil en el qual van expressar la seua creativitat sobretot durant el franquisme és la representació femenina que apareix en moltes obres de la col·lecció realitzades per altres autors”, com ara Rogelio López Cuenca. “Unes imatges -sostenen- que mostren els estereotips presents en l’art contemporani patriarcal, que van ser el manteniment sobre el qual van traçar les seues trajectòries les artistes que malgrat l’adversitat van aconseguir expressar el seu compromís i lluita mitjançant l’art”.

Organitzen l’exposició la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General UV, i l’Ajuntament d’Algemesí, amb la col·laboració de la Diputacio de València i Caixa Popular.

 
Període de l'esdeveniment:
  • De 24 de novembre de 2023 a 24 de gener de 2024. Dimarts, dimecres, dijous i divendres d' 11:00 a 14:00.
  • De 24 de novembre de 2023 a 24 de gener de 2024. Dijous, divendres i dissabte de 19:00 a 21:00.
  • De 24 de novembre de 2023 a 24 de gener de 2024. Diumenge d' 11:00 a 14:00.
 
 
Lloc de realització

Sala d'exposicions municipals Casino Lliberal. Algemesí

 
Organitza

Vicerectorat de Cultura i Societat

Universitat de València

Fundació General UV

Col·lecció Martínez Guerricabeitia

Ajuntament d'Algemesí.

https://www.uv.es/fundacion-general-coleccion-martinez-guerricabeitia/es/coleccion-martinez-guerricabeitia.html

 

Contacta cmg.fguv@uv.es

 
Més informació