Universitat de ValènciaFundació General UVArts Escèniques Logo del portal

Cartell de l'exposició.
Manuela Ballester, pintar enfront de tot
Presencial

 

De València a la República Democràtica Alemanya, passant per l'exili mexicà: va experimentar una vida entre pinzells, murals i lluites personals. Creadora incansable, Manuela Ballester va forjar, amb tenacitat i primmirament, un llegat que transcendeix fronteres i èpoques.

Manuela Ballester va ser una prolífica artista l'obra de la qual es troba repartida en diversos països. Va ser, a més, una artista polifacètica que va experimentar amb nombrosos llenguatges artístics. Però malgrat els esforços fets en els últims temps per revalorar la seua figura, la seua obra espera encara un merescut reconeixement. Una producció treballada amb tenacitat i cura, que no va estar exempta de dificultats, constituïdes per les circumstàncies derivades dels seus rols com a esposa i mare d'una família nombrosa, però també de l'obligada fugida de la pàtria. Ballester va ser una de les integrants de l'anomenada «generació valenciana dels trenta», una compromesa artista en temps de guerra i una incansable pintora durant els seus exilis mexicà i alemany. Preocupada pels drets de les dones i els ideals democràtics, Manuela Ballester va lluitar per conjugar els rols atribuïts al seu gènere amb la seua professió, cosa de la qual la seua producció és una fidel mostra.

Així, aquesta exposició es proposa contribuir al reconeixement de Manuela Ballester i donar a conèixer algunes de les seues obres mai vistes a Espanya, alhora que s'estableix com la primera gran retrospectiva de l'artista que conjumina nombroses obres de la seua extensa producció, fora i dins d'Espanya. La mostra s'articula en quatre seccions que miren de dirigir l'atenció cap a la formació de l'artista i els seus anys de joventut, la seua activitat durant el conflicte bèl·lic espanyol, l'ampli ventall de llenguatges i mitjans artístics en el seu exili mexicà i la seua intensa activitat durant l’estada a la República Democràtica Alemanya. Amb aquesta finalitat, s'integren pintures —inclosos retrats, gènere pictòric en què l'artista va destacar—, il·lustracions en revistes i portades per a editorials, figurins de moda, cartells i projectes murals i publicitaris. Aquestes obres es posen en context amb fotografies, publicacions, documents d'arxiu i retalls de premsa que ajuden a comprendre l'abast i la importància de l'activitat artística de la pintora valenciana.

Activitats inscrites en el si dels projectes:

- Artistas transatlánticas. Producciones e identidades entre España y Latinoamérica en el siglo XX desde la perspectiva feminista (Ref. 52-1-ID22).

- Hacedoras de Cultura: conexiones e intercambios artísticos transatlánticos en el siglo XX" (PID2022-1426330A-100, finançat per MCIN/AEI/ 10.13039/401100011033 i per "FEDER Una manera de hacer Europa")

Horari:

De dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores

Diumenges i festius de 10 a 14 hores. 

 
Període de l'esdeveniment:
  • De 12 de març de 2024 a 1 de setembre de 2024. Dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte de 10:00 a 20:00.
  • De 12 de març de 2024 a 1 de setembre de 2024. Diumenge de 10:00 a 14:00.
 
 
Lloc de realització

Centre Cultural La Nau

Carrer de la Universitat, 2

València (46003)

 
Organitza

Universitat de València.

 

Contacta exponau@uv.es

 
Més informació