Universitat de ValènciaFundació General UVArts Escèniques Logo del portal

Trobada amb l'escriptora Rima Elkouri

El grup d'investigació GIUV2013-144: HYBRIDA (Hibridacions culturals i identitats migrants) té el gust d'anunciar el seu consolidat cicle d'Escriptures de Quebec. Aquest primer lliurament de l'any 2023 és molt especial i compta amb el patrocini del Govern del Canadà i la Fundació Canadà, unida a la col·laboració del Departament de Filologia Francesa i Italiana i l'editorial Tiempo de papel.

En aquest context, tenim l'honor i el plaer de rebre a l'escriptora i periodista canadenc d'expressió francesa Rima Elkouri. Col·labora habitualment en el prestigiós periòdic La Presse amb articles d'opinió compromesos sobre l'actualitat de profund calat, on predominen els temes relacionats amb els drets de les dones, les persones migrants o l'educació. Rima Elkouri va realitzar un Màster en Literatura Comparada en la Universitat de Mont-real. Com a escriptora destaca el seu llibre Pas envie d’être arabe (No vull ser àrab), publicat en 2014 per l'editorial Somme Toute, on reuneix un centenar dels seus textos més rellevants des de l'any 2001, començant pel text que dona títol al compendi. Ha col·laborat en diferents obres col·lectives sobre feminisme o revolucions estudiantils. Va rebre en 2003 el premi Jules-Fournier del Consell Superior de la Llengua francesa de Quebec.

Rima Elkouri ens parlarà de la seua carrera personal i professional centrant-se en la presentació de la seua aclamada novel·la Manam, publicada en la prestigiosa editorial Boréal en 2019 i publicada en espanyol en 2021 per l'editorial Tiempo de papel en una traducció de Iballa López Hernández. En ella indaga en la problemàtica del silenci i el secret lligada al deure de memòria enfront del pes de la història familiar transmesa de manera vetlada. En aquesta transmissió el paper de les dones serà preponderant. A través del personatge de Léa, mestra de col·legi canadenc, es verbalitza tota una història d'ocultacions i vergonya silenciada per la seua àvia Téta que acaba de morir i, no obstant això, molt present en la consciència familiar. Es tracta del genocidi armeni viscut per la família en el qual quasi tota la població de Manam, on vivien, van sucumbir sota els atacs de l'exèrcit turc o en la seua fugida a Síria. Un periple que per a part de la família de Léa acaba al Canadà, arrossegant després de si la culpa dels supervivents. Léa sentirà l'obligació de fer el viatge al revés per a buscar a Turquia les seues arrels armènies, no amb un esperit revengista sinó per a sentir de viva veu i compartir el testimoniatge i les vivències d'altres persones implicades en aquest esdeveniment silenciat per la història.

 

Data 17 de febrer de 2023 de 12:00 a 14:00. Divendres.

 
 
Lloc de realització

Aula 405 / Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació / UV

 
Organitza

Grup d'Investigació GIUV2013-144: HYBRIDA.

 

Contacta hybrida@uv.es

 
Més informació