University of ValenciaMartínez Guerricabeitia Collection Logo del portal

L’exposició ‘Estampes en transició. Obra gràfica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia’ arriba a Alaquàs

  • UV General Foundation
  • March 3rd, 2025
Autoritats universitàries i municipals, en l'acte inaugural de l'exposició. FOTO: Ajuntament d'Alaquàs.
Autoritats universitàries i municipals, en l'acte inaugural de l'exposició. FOTO: Ajuntament d'Alaquàs.

El Castell d’Alaquàs acull, del 28 de febrer al 3 de maig de 2025, l’exposició ‘Estampes en transició. Obra gràfica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia’, amb 131 obres d’un centenar d’artistes gràfics, disposades pel professor de la Universitat de València Felipe Jerez, comissari de la mostra que compta amb la col·laboració de Caixa Popular i la Diputació de València.

L’exposició va ser inaugurada el passat 28 de febrer amb la presència de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; l’alcalde d’Alaquàs, Toni Saura; la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Alaquàs, Marta Murciano; el professor i comissari, Felipe Jerez; i, en representació de Caixa Popular, Elena Partal. També hi assistirà el director de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia UV, José Martín.

En paraules de Felipe Jerez, “s’ha fet un esforç perquè la mostra exemplifique la riquesa i varietat de la col·lecció Martínez Guerricabeitia i per aquest motiu les estampes, distribuïdes a doble altura, suposen més d’un terç del total”. Hi ha agrupacions de peces amb elements comuns de representació i una paraula definitòria i coincident per a elles, en forma de 17 seccions que mostren els interessos, les idees i els sentiments tant dels col·leccionistes en adquirir les obres com de l’art gràfic creat entre les dècades dels 70 i els 90 del segle XX: lluita, amor, futur, paisatge, sexe, tradició, realitat, violència, naturalesa, abstracció, mort, poder, geometria, retrat, política, desigualtat i repressió.

“És una oportunitat per a gaudir gratuïtament d’obres representatives d’artistes com ara Josep Renau, Manuela Ballester, Lichtenstein, Adami, Chillida, Teixidor, Tàpies, Saura, Anzo, Nassio, Yturralde, Arroyo, Vento, Horacio Silva, Richard Lindner, Rosa Torres, Carmen Calvo, Rafael Canogar, Juan Genovés, José Ortega, Antoni Miró, Agustín Ibarrola, José Luis Verdes, Equipo Crónica o Equipo Realidad”, apunta el comissari. Obres totes elles pertanyents a la col·lecció Martínez Guerricabeitia, una de les col·leccions universitàries espanyoles d’art contemporani més importants, formada per quasi mig miler d’obres i que va ser llegada a la Universitat de València el 1999.

Segons explica el profesor Felipe Jerez, “es tracta de peces realitzades mitjançant diverses tècniques (xilografia, linografia, aiguafort, aiguatinta, litografia i, majoritàriament, serigrafia), tant en negre com en color, i algunes d’elles són proves d’artista, és a dir, les primeres del tiratge, o estan dedicades als seues propietaris inicials: Jesús Martínez Guerricabeitia i Carmen García Merchante

L’exposició està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, la Fundació General UV, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat i l’Ajuntament d’Alaquàs, i compta amb el suport de Caixa Popular i de la Diputació de València.

La mostra es va inaugurar en maig de 2023 al Centre Cultural La Nau de la UV i ha itinerat a Algemesí, a Albaida i ara a Alaquàs, a través del programa Universitat-Societat de la UV.

El director de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, per la seua banda, destaca que “tant les obres presentades en aquesta exposició com les seues motivacions tenen un desig semblant de compartir l’art amb la societat, de traspassar els circuits artístics i arribar a més destinataris dels habituals”. De fet, els artistes que les van crear, multiplicant-les mitjançat el gravat o la serigrafia, pretenien que foren accessibles per a més gent que les pintures, matisa, per a concloure: “Ara la Universitat de València pretén compartir amb la ciutadania d’Alaquàs una de les col·leccions artístiques que es caracteritza, justament, per ser un art social, el document d’una època en què els artistes intentaren adreçar-se a la societat en el seu conjunt”.

I és que un dels objectius culturals de la Universitat és precisament preservar, enriquir, estudiar i difondre el seu patrimoni artístic. A través d’aquest projecte expositiu es pretén un acostament encara major d’aquests béns a la societat, gràcies a l’organització de mostres fora de la ciutat de València que permeten al públic la contemplació directa d’una selecció de les seues obres que, en aquest cas, han itinerat a diverses localitats.

Links: