UV General FoundationPerforming ArtsUniversity of Valencia Logo del portal

L'escriptora Louise Dupré
Passeig literari amb Luoise Dupré

El grup d'investigació GIUV2013-144: HYBRIDA (Hibridacions culturals i identitats migrants) clausura aquesta edició de 2023 del Cicle escriptures de Quebec amb aquest sisé lliurament. Comptem una vegada més amb el patrocini de l'Associació Internacional d'Estudis Quebequesos (AIÉQ), així com amb la col·laboració del Govern del Canadà, el Departament de Filologia Francesa i Italiana i el Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat (CIPIS).

No podíem posar millor fermall d'or al cicle, ja que tenim l'immens plaer de comptar amb la presència de l'aclamada escriptora Louise Dupré que ocupa un merescut lloc d'honor en les lletres francòfones. En aquesta ocasió, farem una “flânerie littéraire” (deambulació literària) per l'evocador espai del Jardí Botànic de la Universitat de València. Realitzarem un recorregut entre arbres i plantes seguint els passos capritxosos de la poeta, guiada per la seua intuïció i l'atzar. Durant el recorregut, farem unes parades per a procedir a llegir extractes de les seues obres triats per ella mateixa i dialogar amb l'autora. El passeig literari està pensat de manera particular per a l'estudiantat de Filologia que té coneixements de francés, però està obert a qualsevol persona que tinga interés a acompanyar a l'escriptora.

Louise Dupré ha cultivat tots els gèneres i té una extensa producció literària que s'ha vist altament recompensada. De gran profunditat i vocació humanista i feminista, la seua escriptura compromesa, combativa i corporal, aprofundeix en els conflictes socials i familiars, en les experiències vitals lligades a les injustícies generadores de sofriment i dolor, però també de superació i resistència, així com en temes col·laterals entorn de la sororitat, la infància i la memòria.

Ha publicat una quinzena d'antologies de poesia. De les últimes publicades cal esmentar Plus haut que les flammes (2010), traduïda al català, La main hantée (2016), Carnet ocre (2018), Roses (2020), Nous ne sommes pas des fées (2022) i Exercices de joie (2022). En la seua faceta de dramaturga destaca l'obra Tout comme elle (2006). Dins de les seues obres de ficció sobreïxen La Memoria (1996), La Voie lactée (2001), traduïda a l'espanyol, L’été funambule (2008) i L’album multicolore (2014), traduïda al català. La seua commovedora última novel·la Théo à jamais (2020) ha rebut un excel·lent acolliment en els cercles literaris i ha sigut traduïda recentment al català.

En la seua faceta de professora universitària (UQÀM) i investigadora en literatura, de dones particularment, té diversos assajos on aprofundeix en les Stratégies du vertige (estratègies del vertigen) aplicades a l'anàlisi de grans escriptores com Nicole Brossard, Madeleine Gagnon y France Théoret. També ha codirigit un important volum sobre les transformacions de la literatura quebequesa: Sexuation, espace, écriture. La littérature québécoise en transformation (2002). És membre de l'Acadèmia de les Lletres de Quebec i de la Societat real del Canadà que agrupa les i els més eminents intel·lectuals del país.

 

Date 17 may 2023 at 12:15 to 14:00. Wednesday.

 
 
Place

Jsrdí Botànic

 
Organized by

Grupo d'investigació GIUV2013-144: HYBRIDA (Hibridacions culturals i identitats migrants).

https://hybrida.blogs.uv.es

 

Contact domingo.pujante@uv.es

 
More information