Logo de la Universitat de València Logo Grup d'investigació Intervencions amb exercici per a la salut - EXINH Logo del portal

Efecte d'un breu programa d'entrenament progressiu de la resistència en porters d'hospital sobre el dolor, la capacitat de treball i la funció física

  • 18 de maig de 2023
Enfermera poniéndose guantes

Els porters d'hospital estan possiblement exposats a les majors càrregues mecàniques dins de l'entorn hospitalari. No obstant això, l'evidència sobre estratègies preventives en aquesta població és escassa. Es va investigar l'efecte d'un programa d'entrenament de resistència progressiva en el lloc de treball sobre el dolor musculoesquelètic entre els porters d'hospital.

Van participar 37 porters d'hospital (27 dones, 10 homes). Els participants assignats al grup d'intervenció van realitzar cinc sessions breus d'entrenament de resistència a la setmana, durant 9 setmanes, durant les hores de treball a l'hospital. La intensitat va anar augmentant progressivament. Els participants assignats al grup de control van mantindre la seua activitat física habitual. El resultat primari va ser el dolor avaluat amb l'escala de canvi de la impressió global del dolor pel pacient. Les mesures de resultat secundàries van ser la intensitat mitjana del dolor, la capacitat laboral, l'ús d'analgèsics i la funció física. A més, es van avaluar els canvis generals percebuts durant el seguiment: benestar, satisfacció en el treball, desig de fer exercici, motivació per a menjar sa, energia per a estar amb la família i els amics, i socialització amb els companys.

Els resultats van mostrar que, per al resultat primari, el grup d'intervenció va mostrar menor dolor general (p < 0,0001) i major benestar (p < 0,0001), satisfacció laboral (p = 0,0048), desig de practicar exercici (p = 0,0007) i energia (p = 0,0474) en comparació amb el grup de control. Es van trobar interaccions significatives entre grups per a la deterioració laboral a causa de malalties (d = -1,2), el dolor de malucs/cuixes (d = 0,7), el dolor de turmells/peus (d = 0,4), la prova de Biering-Sorensen (d = -0,6) i la prova de flexions (d = -2,3) que afavorien al grup d'intervenció.

Totes les diferències entre grups van ser clínicament importants. Concloem que un programa d'entrenament de resistència progressiva realitzat en el lloc de treball és factible i eficaç per a reduir el dolor musculoesquelètic i millorar la capacitat de treball i la funció física entre els porters d'hospital.