Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Cultura Científica (SCIENCEFLOWS) Logo del portal

La ciència alimenta les dietes basades en aliments vegetals

  • Grup d'Investigació en Cultura Científica (SCIENCEFLOWS)
  • Ana M Serra Perales
  • 24 de gener de 2020
Image de la noticia

Éric Úbeda Mompó, periodista especialitzat en comunicació científica, ha presentat el seu Treball de Fi de Màster (TFM) “La ciència alimenta les dietes basades en aliments vegetals”. Este treball, que està emmarcat en el projecte “Estudi de les modes en l'alimentació a través de l'ecosistema comunicatiu (ESMODA-ECO RTI2018-099663-B-I00), té com a objectiu determinar si l'evidència científica disponible fins al moment avala les dietes vegetarianes o veganes.

Al llarg dels últims anys el nombre de persones que opten per seguir una dieta vegetariana o vegana ha augmentat notablement. Entre les motivacions principals es troba l'ètica, el respecte pels animals, el medi ambient i la salut. No obstant això, encara persistix cert rebuig a este estil alimentós en les societats occidentals.

El treball d'Éric Úbeda, presentat en el Màster Interuniversitari d'Història de la Ciència i Comunicació Científica, de la Universitat de València, aprofundix en les evidències científiques que recolzen este tipus de dietes. Tal com explica Úbeda, hi ha una alarmant absència d'articles periodístics que arrepleguen les evidències científiques en este àmbit. Així, com ha pogut constatar, hi ha suficients estudis que mostren que les dietes veganes o vegetarianes són saludables i a, a priori, no presenten dèficits nutricionals. L'única consideració que s'ha de seguir és la ingesta de suplements de vitamina B12.
L'article, que pot ser llegit ací, oferix una visió global sobre el vegetarianismo i veganisme, ja que inclou perspectives no sols nutricionals i dietètiques si no també sociològiques. Així, la perspectiva de les motivacions personals per a seguir este tipus de dietes (ecologia, salut) obrin la porta, com el mateix autor indica en el TFM, a futures investigacions que permeten determinar si l'evidència científica existent demostra que una dieta vegana o vegetariana és més ecològica que una dieta que inclou derivats d'animals.

fruta y verdura

 


Més informació sobre el projecte ESMODA-ECO
Imágenes i infografies: Éric Úbeda Mompó