
La Universitat de València va organitzar, a través d’Econcult i l’Observatori Cultural UV, amb la col·laboració de la Facultat d’Economia, la jornada ‘Posar la cultura al mapa’ el passat 26 de febrer. Es tractava d’un seminari que indagà en les tecnologies de geolocalització per a cartografiar i analitzar el patrimoni cultural.
Amb el lema ‘La cultura no ocorre en el buit; cada expressió artística, manifestació patrimonial i experiència cultural estan profundament arrelades en un territori’, la jornada abordà el paper clau que juga “el lloc” com a factor que modela i condiciona els processos culturals. En un context on les tecnologies de geolocalització i la disponibilitat de dades obertes ofereixen possibilitats abans impensables, les intervencions mostraren com cartografiar i analitzar la cultura de manera innovadora.
El programa comptà amb ponències d’experts com el professor Pau Rausell (director d’Econcult), que presentà la iniciativa Virtuópolis; el periodista Raúl Sánchez (elDiario.es), que parlà sobre dades, mapes i informació periodística; i la coordinadora Ekaterina Travkina (OCDE), que participà en remot per a explicar el marc de recollida de dades culturals a nivell local. A més, es donaren a conéixer projectes punters de mapatge patrimonial i cartografia cultural com Silknow -recentment guardonat amb el Gran Premi Europa Nostra-, SeMap, ClioViz, SICCRED o PITEC, entre altres.
Amb aquesta jornada, impulsada per l’Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura d’Econcult, la Universitat pretenia posar en relleu la importància de l’anàlisi espacial en la planificació cultural i fomentar l’ús d’eines digitals i innovadores per a entendre i representar la cultura en el territori.