Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Grup d'Investigació en Evolució i Salut: Evolució Experimental i Epidemiologia - EVOSALUD

El nostre grup d'investigació es dedica a l'estudi de processos evolutius a múltiples escales i en l'aplicació del coneixement adquirit en la millora de l'estat de salut de les poblacions humanes. Aquesta descripció és, necessàriament, general i ambigua, i es concreta en una sèrie d'activitats investigadores que es detallen a continuació.

  • Epidemiologia i evolució de microorganismes patògens. Aprofitem la capacitat d'indagació que ens permet l'accés a la informació genètica (seqüències de gens i genomes) sobre la història recent i els processos evolutius que actuen i han actuat sobre els microorganismes, normalment bacteris i virus, per al seu seguiment i vigilància, per a traçar l'origen rutes de transmissió, la introducció i expansió de gens i variants de resistència a fàrmacs, etc.
  • Biologia de sistemes evolutiva. Els desenvolupaments recents en tècniques de seqüenciació massiva i en bioinformàtica permeten accedir a la reconstrucció de la història evolutiva dels organismes, dels seus gens i genomes, així com dels components dels diferents sistemes que els integren. L'aplicació d'aquestes metodologies a organismes patògens i als seus hostes ens permet una millor comprensió de la patogènia així com de les alternatives i possibilitats per a combatre'ls.
  • Mutació i evolució viral (VIRMUT). La mutació és la font última de variació genètica i, com a tal, un factor clau que explica la gran variabilitat i la ràpida evolució dels virus d'ARN. En aquest camp, hem estimat la taxa de mutació de virus animals, de plantes i bacteriòfags (tant d'RNA com de DNA). Actualment, estem treballant en l'estima de taxes de mutació in vitro i in vivo de diferents virus humans de gran rellevància biomèdica, com ara HIV-1 o el virus de l'hepatitis C. Mitjançant l'ús de diverses aproximacions experimentals, pretenem detectar mecanismes desconeguts fins hui en la generació de la diversitat dels virus d'RNA.
  • Robustesa i complexitat biològica. La capacitat dels organismes per a tolerar mutacions (robustesa mutacional o genètica) determina la força de la selecció natural i juga un paper important en l'evolució. Mitjançant la tècnica de mutagènesis dirigida, hem caracteritzat la distribució d'efectes mutacionals sobre l'eficàcia biològica de diversos virus d'RNA. Això ens ha permés observar nivells de robustesa notòriament baixos. A més, el nostre grup ha proposat l'existència d'una correlació entre epistasia (interacció entre gens o loci) i complexitat genòmica. La Biologia de Sistemes proporciona actualment eines per a testar aquestes prediccions.
  • Evolució experimental de virus oncolítics. Diversos virus d'RNA mostren cert grau de selectivitat espontània per les cèl·lules canceroses, la qual cosa els converteix en potencials candidats per al desenvolupament d'aplicacions terapèutiques. El virus de la estomatitis vesicular (VSV), habitualment emprat en el nostre laboratori en estudis d'evolució experimental, és un virus d'RNA amb activitat oncolítica natural. L'adaptació de VSV a diferents línies cel·lulars canceroses per evolució experimental, sempre que implique una disminució significativa de la seua eficàcia en cèl·lules primàries, ens permetrà obtindre potencials oncolítics. Els virus candidats seran testats in vivo mitjançant infeccions en ratolí.
Grup d'Investigació en Ideaspsychiatry Grup d'Excel·lència en Investigació - GIEX-TMAP

Som "Grup d'Excel·lència PROMETEO FASE II" de la GVA, membre G24 del Centre d'Investigacions Biomèdiques En Xarxa per a Salut Mental (CIBERSAM-ISCIII). Des de 2013 som socis actius a Europa dins del Programa European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (Acció 3) Cognitive Decline Group of the European Innovation Partnership for Active and Healthy Ageing (EIPAHA) participem activament a definir una posició útil clínicament sobre el Mild Cognitive Decline. Dirigim i coordinem la Unitat d'Avaluació en Autonomia Personal, Dependència i Trastorns Mentals (TMAP) situada en la Facultat de Medicina UCIM-INCLIVA, amb una oferta de serveis en valoracions biomecàniques i avaluacions neurocognitives que s'emmarca en la prevenció dels signes de fragilitat en poblacions de risc. La Unitat TMAP és pionera en la realització i implantació d'avaluacions a pacients amb trastorns mentals i/o deterioració cognitiva i funcional d'una forma integral i personalitzada. Aquestes avaluacions són necessàries per a valorar com les persones breguen amb les activitats diàries en una situació de malaltia o deterioració, i per a proveir-los d'informació amb la finalitat d'aplicar mesures que puguen facilitar una vida sana i independent.

Des de la formació del grup en 2001 fins a la seua consolidació en 2007, s'ha treballat a contribuir al coneixement dels dèficit cognitius i funcionals dels trastorns mentals greus, amb especial atenció a pacients amb esquizofrènia i trastorn bipolar i als seus familiars de primer grau. Actualment el nostre coneixement se centra també en la Multimorbilitat directa i inversa en pacients amb malalties complexes com els trastorns de l'SNC, el càncer o les malalties metabòliques. Altres àrees d'investigació per al grup són: els estudis sobre càrrega de malaltia (Global Burden of Disease studies), les revisions sistemàtiques i fique-anàlisis en xarxa, la neurogenètica i teràpia cel·lular (stem cells,) i, finalment, la Psiquiatria Nutricional.

Grup d'Investigació en Imatge i Fotònica - ImaFoton

Les Ciències de la Imatge, en els seus múltiples vessants, constitueixen un renovat camp de recerca i desenvolupament dins de la Física que en l'actualitat presenta una frenètica activitat científica i innovadora. Hui dia, el terme imatge no sols es refereix a la imatge òptica i les seues múltiples tècniques d'anàlisis, reconstrucció i visualització, sinó també a la visió artificial, la visió per computador, la imatge mèdica, els algorismes per a processament d'imatges o la visió tridimensional, entre moltes altres àrees. En les dues últimes dècades les investigacions en les Ciències de la Imatge han aconseguit grans avanços. Existeixen múltiples nous procediments en microscòpia que estan permetent superar el límit clàssic de resolució. La indústria informàtica està molt interessada amb els sorprenents resultats de les tècniques d'imatge computacional. Els avanços en l'obtenció d'imatges a través de mitjans térbols permeten aconseguir imatges amb molt bona resolució, bé de capes profundes de teixits en éssers vius, bé del cosmos mitjançant telescopis situats sobre la superfície terrestre. Les noves modalitats no invasives de formació d'imatges de material biològic in-vivo i les eines per a traslladar aquests coneixements i procediments per a l'estudi, diagnòstic i tractament de les malalties. Les fonts de fotons entrellaçats en fotònica quàntica permeten aconseguir imatges d'alta qualitat amb un nivell molt baix d'il·luminació. A tot això, cal unir moltes altres àrees en ple desenvolupament com l'òptica adaptativa, la imatge en medicina nuclear, les pinces fotòniques que estan obrint noves vies per a l'estudi individual de les cèl·lules, les noves generacions de moduladors espacials de llum, etc.

D'altra banda, la radiació associada als sistemes làser de femtosegon presenta un conjunt de propietats singulars: molt curta duració, alta potència de pic, elevat ample espectral i coherència espectral estructurada. La combinació entre l'Òptica Difractiva i Òptica de polsos ha permés dissenyar noves aplicacions tecnològiques per al micro i nanoestructurat de superfícies, el processament en volum de mostres transparents com el vidre o polímers, l'excitació multifotònica en sistemes de microscòpia per fluorescència i la generació d'altres efectes no lineals en la matèria com la filamentació.

Grup d'Investigació en Paràsits i Salut - ParaSalut

L'activitat investigadora del grup ParaSalut, fonamentalment de tipus bàsic, abasta diferents aspectes de la relació paràsits-salut, tant en humans com en animals reservoris de les malalties parasitàries o models d'aquestes. El grup presenta línies de treball en malalties parasitàries produïdes tant per Protozous, com per Helmints i Artròpodes. Totes les línies es troben ja en marxa i compten amb nombroses publicacions, com queda reflectit en els CCVV dels membres del grup.

Protozous: Una de les línies d'investigació del grup se centra en la influència que els paràsits intestinals, fonamentalment protozous, exerceixen en la nutrició humana atés que dites paràsites interfereixen directa o indirectament en els processos d'absorció de nutrients, mala digestió i/o malabsorció. Així, dins d'aquesta línia s'emmarquen dos objectius principals: 1) estudie sobre la relació paràsits intestinals-intoleràncies alimentàries a carbohidrats, i 2) estudis sobre la relació paràsits intestinals i nutrició matern-infantil, així com l'anàlisi de l'estat nutricional de mares i xiquets, i l'efecte de les parasitosi sobre el desenvolupament infantil.

Helmints: S'aborden diferents aspectes de les malalties helmintianes amb èmfasis en l'epidemiologia, ecologia i relacions paràsit-hoste.

Epidemiologia/ecologia: Dos són les línies que aborden aspectes sobre l'epidemiologia i ecologia de les malalties causades per helmints. Una d'elles analitza l'estudi sobre els cicles biològics, transmissió, i dinàmica poblacional, d'helmints en models murins que han demostrat comportar-se com a bons bioindicadors de la relació paràsit-hoste. Aquests estudis es complementen amb la línia que treballa en la creació de Sistemes d'Informació Geogràfica amb l'ús d'imatges de satèl·lits i mapes temàtics per a modelitzar l'epidemiologia i la transmissió de paràsits humans i animals, i la influència del canvi climàtic sobre aquests. Així mateix, s'aborden estudis epidemiològics sobre les malalties parasitàries transmeses pels aliments en una altra línia sent un pilar bàsic de la mateixa l'estudi de l'anisakiosi en peix de consum humà.

Relacions paràsit-hoste: la instauració d'una malaltia parasitària és el resultat de l'èxit del paràsit sobre l'hoste. L'anàlisi de les relacions establides entre tots dos són fonamentals per a conéixer els factors dels quals depén aquest establiment i poder així establir mesures adequades de prevenció. Així mateix, l'especificitat d'aquesta relació és un instrument per a millorar els mètodes actuals de diagnòstic. En aquestes relacions paràsit-hoste, les vesícules extracelul·lars (EVs) han demostrat en els últims anys ser un instrument valuós per a aquestes finalitats.

El grup ParaSalud desenvolupa una línia sobre l'estudi de les EVs en diversos helmints d'interés humà i veterinari. S'aïlla i caracteritza dites EVs identificant la seua composició (proteïnes, miRNAs) i s'avalua experimentalment la seua utilització com a molècules diana per a diagnòstic, tractament i/o vacunació. Aquesta línia d'investigació ve reforçada per una altra de les línies del grup, empresa amb anterioritat, sobre l'estudi de les relacions paràsit-hoste per tècniques generalment denominades 'òmiques', que inclouen genòmica, transcriptòmica i proteòmica.

La línia sobre Taeniasi/Cisticercosi humana s'emmarca en tots dos aspectes: estudis epidemiològics de materials procedents de diversos països, i estudis ultraestructurals i secretòmica de la forma infectiva de la cisticercosi humana, l'ou.

Artropodes: No menys importants els artròpodes ectoparàsits perquè a més de vectors de malalties parasitàries, presenten poder patogen propi. La línia d'Entomologia mèdica duu a terme el diagnòstic i anàlisi epidemiològica de poblacions de mosquits, polls, xinxes i així com casos de miasi.

Grup d'Investigació en Proteïnes de Membrana - MemProt Lab

L'objectiu dels nostres projectes és investigar els principis mecànics de la inserció, plegat i assemblatge de la proteïna de membrana en membranes lipídiques, i investigar els factors que determinen l'estabilitat de la proteïna de membrana. El nostre interés se centra en les interacciones proteïna-proteïna, rellevants per al manteniment de l'estructura i funció terciària i quaternària dels complexos integrals de proteïnes de membrana. Més específicament, investiguem el paper dels dominis d'expansió de la membrana, és a dir, dels segments transmembrana. L'estudi es duu a terme a través d'una investigació exhaustiva de la glucoforina A com a model de proteïna de membrana dimèrica, i a partir del coneixement d'aquest sistema tractem d'entendre l'estructura i funció de la proteïna SP-C del surfactant pulmonar, una proteïna de membrana extremadament hidrofòbica.

D'altra banda, estem interessats en el transport cel·lular dels fitovirus. Aquest procés de transport està mediat per proteïnes especialitzades de moviment viral, que en els mateixos casos són proteïnes de membrana, que condueixen el genoma viral a la membrana cel·lular amb la finalitat de ser transportat a les cèl·lules hostes pròximes no infectades, a través del canal de plasma. Actualment estem investigant els mecanismes d'orientació i inserció d'aquestes proteïnes de membrana virals en les membranes biològiques.

Grup d'Investigació en Virologia Ambiental i Biomèdica: Aplicacions de Bacteriòfags i Altres Virus en Salut Global - EnBiVir

El Laboratori de Virologia Ambiental i Biomèdica es troba en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, UV-CSIC). La investigació del laboratori EnBiVir se centra en l'aïllament i la detecció de virus en la naturalesa amb aplicacions biomèdiques. La virologia ambiental, l'emergència viral, l'evolució del virus i el descobriment de bacteriòfags en el context biomèdic són les línies d'investigació principals. Els fags són obics en el medi ambient i presenten una enorme diversitat, la qual cosa converteix el seu descobriment en una poderosa font de noves teràpies contra els bacteris patògens, a causa de l'aparició de les soques multiresistents. A més, el laboratori està interessat en l'epidemiologia ambiental, principalment en la detecció del SARS-CoV-2 en aigües residuals i altres ambients naturals, com a eina per al monitoratge de les poblacions i la detecció precoç en la vigilància. A més, el grup està interessat en la investigació traslacional i col·labora, a través de contractes de transferència, amb empreses nacionals amb finalitats biomèdics i biotecnològics.