Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

El reforç de la vigilància genòmica del SARS-CoV-2 ha sigut recolzat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a incrementar la capacitat de detectar noves amenaces i aconseguir accions de salut pública de qualitat, oportunes i adequades.
Acrònim

EvolCovid

Descripció

Títol: Seqüenciació de mostres clíniques i ambientals per a desxifrar els següents passos evolutius del SARS-CoV-2 (EvolCovid)

Grup d'investigació: PatoGenOmica Bacteriana

A Espanya, la vigilància genòmica dels casos clínics s'enfoca a reportar les mutacions conegudes i les variants de preocupació, i rarament s'integra amb la vigilància ambiental, la qual cosa limita la capacitat per a detectar noves mutacions i variants en circulació. Després de les reeixides campanyes de vacunació i l'augment de persones infectades pel SARS-CoV-2 durant l'estiu de 2022, actualment ens trobem en una nova fase de la pandèmia de SARS-CoV-2 a Espanya. En conseqüència, la vigilància de les variants nacionals del SARS-CoV-2 ha canviat a un esquema similar al de la grip, on només es pren una mostra aleatòria de tres casos per centre d'atenció primària per a ser analitzats i seqüenciats en cerca del SARS-CoV-2. La nova situació epidemiològica exigeix esforços addicionals per a caracteritzar el virus en circulació i avaluar els programes de vigilància amb l'objectiu de garantir un ús eficient dels recursos. A més, encara que l'evolució del SARS-CoV-2 ha donat lloc a variants menys virulentes, el divers estat immunològic de la població i el canvi en l'esforç de vigilància podrien afectar la dinàmica evolutiva del virus.

Ministerio de Ciencia e Innovación

Data d'inici
2023 Setembre
Data de finalització
2025 Setembre
Entitats finançadores:

Ajuda CNS2022-135116 financiada por MCIN/AEI /10.13039/501100011033 i per l'Unió Europea NextGenerationEU/PRTR