Universitat de ValènciaCSICInstitut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2sysbio) Logo del portal

Estudiem patògens microbians importants per a la salut pública global en el marc d'hostes i malalties incorporant informació òmica des d'una perspectiva evolutiva. El nostre principal objectiu és entendre la base de la virulència en un determinat hoste per a comprendre millor la virulència del patogen. La nostra investigació aborda els dos patògens més letals de tot el món: el Mycobacterium tuberculosis i el SARS-CoV-2.

Activity

Determinants genòmics de la especificitat de hostes patògens

Encara que la virulència és una característica dels patògens, només es dona en persones susceptibles, per la qual cosa conéixer la interacció entre patogen i hoste és essencial per a descobrir els factors de virulència. La nostra proposta d'investigació pretén investigar la virulència de M. tuberculosis en el marc de la compatibilitat entre l'hoste i el patogen utilitzant tecnologies òmiques. Tenim com a objectiu revelar el paper de la compatibilitat entre diferents grups de bacteris que causen malalties i els seus respectius hostes pronosticant la transmissió potencial i virulència en determinades agrupacions.

M. tuberculosis evolutionary history

Epidemiologia genòmica i evolució

Pel fet que l'èxit del patogen depén en última instància de la transmissió epidemiològica, una de les nostres principals àrees d'investigació és l'epidemiologia genòmica i l'evolució de patògens. Determinades característiques genètiques poden causar que un patogen siga més virulent o més capaç d'evitar el sistema immunològic de l'hoste, augmentant les seues possibilitats de transmetre's amb èxit. Nosaltres tractem de relacionar determinants genòmics del patogen amb fenotips altament transmissibles. Per a això estudiem la diversitat genòmica i les dinàmiques evolutives de patògens a diferents escales, des de dins d'hostes individuals, fins a brots locals i dinàmiques globals. En aquesta línia, actualment ens estem centrant en el M. tuberculosis i el SARS-CoV-2 però col·laborant amb brucella i Legionella pneumophila.

Genomic epidemiology and evolution