Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

L'I2SysBio aconsegueix el segell d'Excel·lència ASPIRA-MaX Josefa Barba del CSIC

  • 5 de maig de 2024
L'I2SysBio aconsegueix el segell d'Excel·lència ASPIRA-MaX Josefa Barba del CSIC

Per a la primera fase del programa estratègic MaX-CSIC, l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt UV-CSIC) va presentar el seu autoavaluació que va ser revisada per dos avaluadors. En aquesta primera fase, el CSIC reconeix l'esforç cap a l'excel·lència que realitzen els seus centres de recerca i ha estat superada per un total de 40 instituts. La distinció comporta la dotació de 20.000 euros per al desenvolupament d'una proposta de projecte científic i un pla d'excel·lència.

El Projecte MaX-CSIC és una iniciativa per a promoure l'excel·lència científica dins de la institució. Per a això es va posar en marxa un marc d'autoavaluació general, accessible i fàcil d'utilitzar per tots els instituts. En 2023 es van lliurar les primeres distincions d'excel·lència ASPIRA-Max CSIC a diversos centres que van participar amb èxit en l'experiència pilot del projecte: l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), l'Institut de Tecnologies Físiques i de la Informació Leonardo Torres Quevedo (ITEFI-CSIC), l'Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC), la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC) i l'Institut de Polítiques i Béns Públics (IPP-CSIC).

Un equip d'experts va analitzar els centres capdavanters de recerca dins del CSIC per a determinar les característiques que els defineixen. Això ha servit per a dissenyar un programa exportable a altres centres de recerca que els permeta avançar cap a l'excel·lència científica. El programa inclou, entre altres propostes, la concessió d'ajudes econòmiques perquè els centres de recerca puguen desenvolupar un pla d'actuació propi. Per a això s'estableix un itinerari que comporta l'assignació de recursos i acreditacions d'excel·lència.

Així, el projecte científic i el pla d'excel·lència, elaborats en la primera fase seran avaluats per comitès interns i externs. La superació de la segona fase comportarà la concessió de fins a 300.000€, per a la posada en marxa i desenvolupament del pla d'excel·lència. A més, rebran el segell d'Excel·lència ASPIRA-Max Sagrario Martínez-Carrera. La tercera i última fase, consistirà en l'avaluació ex-post de manera que els centres que obtinguen una valoració positiva rebran el segell d'Excel·lència ASPIRA-Max Margarita Comas, màxim reconeixement a l'esforç cap a l'excel·lència científica atorgat per la presidència del CSIC.

Cada distintiu porta el nom d'una investigadora que ha desenvolupat la seva carrera en una de les tres àrees científiques del CSIC: Josefa Barba, llicenciada en farmàcia i doctora en ciències, va desenvolupar una prolífica carrera en el camp de les neurociències i els processos d'aprenentatge; Sagrario Martínez-Carrera, doctora en química, va treballar en el Departament de Cristal·lografia de l'avui Institut de Química Física Blas Cabrera i és considerada com un dels exponents de la ciència espanyola de mitjan segle XX, i Margarita Comas, doctora en biologia i escriptora, va desenvolupar la seua carrera científica en pedagogia, destacant per la seua labor en la introducció de la didàctica de les ciències a Espanya i l'homologació de dones i homes en l'espai acadèmic.