L'I²SysBio es un institut d'investigació conjunt en el qual participen la Universitat de València (UV) i l'Agència Estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), obert a aliances estratègiques amb empreses de biotecnologia. L'institut està situat en un edifici que es va completar a la fi de 2015 al Parc Científic (Parc Científic, Campus Burjassot-Paterna) de la UV. L'acord fundacional d'I²SysBio va ser signat per CSIC i UV al març de 2016. Els primers grups d'investigació es van traslladar al nou edifici al març de 2017, i el centre es va inaugurar oficialment al febrer de 2018.
Els Programes Científics I²SysBio se centren en la investigació de l'estructura, funció, dinàmica, evolució i manipulació de sistemes biològics complexos. La missió d'I²SysBio es pot definir en cinc àrees d'acció:
- Crear un ambient de treball multi i interdisciplinari on científics de diverses procedències treballen junts d’una forma dinàmica i contínua per solucionar problemes comuns.
- Desenvolupar una investigació de qualitat i aconseguir l’excel·lència al camp de la biologia integrativa de sistemes.
- Produir coneixements de gran valor amb potencial de transferència a la industria.
- Formar investigadors a un camp multidisciplinari amb una àmplia projecció de futur.
- Impulsar el desenvolupament de la biologia integrativa de sistemes a Espanya.
L'I²SysBio té com a objectiu esdevenir un centre de referència internacional al desenvolupament de la biologia integrativa de sistemes i, especialment, des d’una perspectiva evolutiva. Igualment, l'I²SysBio pretén trobar solucions als problemes que poden sorgir als sectors farmacèutic, biotecnològic, biomèdic i agroindustrial, oberts a un enfocament sistèmic (p. ex. a través de la enginyeria metabòlica i la biologia sintètica.)
L'I²SysBio està recolzat per un Comité Científic format per investigadors reconeguts en l'àrea de la biologia integrativa de sistemes.