Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Anàlisi d'Imatge, Recuperació i Modelització - IARM

El grup està format per diversos investigadors dels departaments d'Informàtica i Estadística i Inv. Operativa amb una llarga trajectòria de treball en comú, juntament amb la incorporació d'altres persones arribades posteriorment al dpt. d'informàtica i diverses col·laboradores, també lligades per investigació comuna prèvia, de la Universitat Jaume I de Castelló. El nexe comú més general és la visió per computador i anàlisi d'imatge, tant 2D com recentment 3D, amb especial atenció a la imatge mèdica i a la generada per processos biològics. L'objectiu comú és aportar experiència, currículum i solucions aplicables a problemes mèdics o industrials relacionats amb l'anàlisi d'imatge, anàlisi de formes, reconstrucció i modelització d'estructures anatòmiques i recuperació d'informació en bases de dades d'imatges. A causa de la complexitat del programari que s'ha de desenvolupar és necessària una visió formal que atenga la modelització del programari i la interacció d'aquest amb l'usuari. En concret, l'activitat investigadora desenvolupada fins ara, i que a la qual es pretén donar si cap major cohesió, s'organitza en les següents línies:

  • Segmentació i corregistre d'estructures anatòmiques, en particular a partir d'imatges de radiologia, imatges de ressonància magnètica, imatges de tomografia d'emissió de positrons (PET) o altres modalitats, si el cas el requereix. L'anàlisi estadística de les formes obtingudes per a la seua comparació, indexat o modelització requereix l'ús de tècniques de morfometria que connecten aquesta línia amb la següent.
  • Morfometria, entesa com a anàlisi estadística de formes, tant 2D com 3D, per a determinar les seues variacions temporals o entre grups de casos i l'obtenció de prototips representatius de classes de formes.
  • Fisiologia Computacional, entesa com la modelització multi-escala de processos biològics i metges per mitjà d'eines ICT per a entendre millor l'ànec-fisiologia i millorar el diagnòstic i tractament de les malalties. La modelització a major escala (òrgans) connecta aquesta línia amb l'anterior, en tant que l'anàlisi de formes s'aplique a òrgans com el fetge o el cor; la modelització a menor escala ho connecta amb la línia següent,
  • Models estocàstics espaciotemporals per a l'anàlisi de processos dinàmics a partir de seqüències d'imatges. En concret, s'apliquen metodologies estadístiques basades en processos germen-grane univariants i bivariantes que s'han emprat fins al moment per a modelitzar processos en biologia cel·lular analitzant imatges generades per microscopi confocal.
  • Recuperació d'imatges i formes basada en el contingut visual en grans bases de dades d'imatges o formes, en general, no etiquetades manualment amb text descriptiu, amb especial atenció a bases de dades de morfometria humana i bases de dades d'imatges mèdiques. Això dóna suport a l'organització i descripció semàntica dels casos d'estudi usats en línies anteriors.
  • Mètodes de producció de programari i modelatge de la interacció d'aquest amb l'usuari. Aquesta línia transversal analitza i ordena el programari produït (de fet, el principal resultat aplicable de la nostra investigació) de manera que siga correcte, reusable, extensible i fàcilment manejable (en el cas de productes finals) per usuaris competents en el contingut, però no especialitzats en computació, en particular mèdics o personal sanitari. L'aplicabilitat d'aquesta investigació se centra en l'àrea biomèdica, i té la seua fi última en l'aplicació clínica, però existeixen derivacions interessants en camps com la investigació bàsica en camps com la biologia cel·lular, o la ciència de materials i altres utilitats pràctiques més directes com el disseny de xarxes de comunicació i xarxes de sensors, el disseny de roba, els sistemes de recomanació de compres usant l'aspecte visual dels objectes, etc.