Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup Interacció humà-robot - HRI

El grup HRI centra la seua investigació en el desenvolupament de sistemes i algoritmes intel·ligents d’interacció humà-robot, en els àmbits de la robòtica mòbil, industrial i col·laborativa.

L'objectiu principal és aprendre els principis fonamentals per realizar tasques de diversa naturalesa (conducció de vehicles, manipulació d'objectes, tractament superficial, etc.), predir la intenció de l'humà en situacions on existeix un control compartit i donar una assistència personalitzada capaç d'adaptar-se a les condicions canviants de l'entorn i del mateix operari humà, regulant el nivell d'autonomia del sistema intel·ligent d'assistència.

Cal destacar les línies d’investigació en teleoperació assistida mitjançant retroalimentació hàptica i audiovisual (HAV feedback), els sistemes avançats d’assistència a la conducció (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) en vehicles i sistemes de transport intel·ligents (ITS), a més de la cooperació activa i el control compartit entre un operador humà i un sistema robotitzat en aplicacions industrials.

Grup d'Investigació en Antiinflamatoris d'Origen Natural - NAPRODIN

Cerca i estudi de l'activitat de productes d'origen natural, principalment vegetal, en models experimentals in vivo de dermatitis i inflamació intestinal. Estudi del mecanisme d'acció en diferents models in vitro. Mesura de mediadors de la inflamació en cultius cel·lulars.

Grup d'Investigació en Catàlisi Asimètrica mitjançant Complexos Metàl·lics i Organocatalitzadors - AsymCat

La quiralitat és una propietat relacionada amb la forma tridimensional de les molècules. Les molècules quirals poden existir en dues formes (enantiòmers) que són imatge especular una de l'altra. Aquesta subtil diferència, té implicacions tremendament importants en química, ja que dues enantiòmers poden presentar propietats biològiques o farmacològiques completament diferents i fins i tot oposades. Igualment, les propietats mecàniques, magnètiques o elèctriques de molts materials poden variar completament segons estiguen formats per un únic enantiòmer o per mescles d'aquests.

A conseqüència de tot això, existeix una necessitat real tant a nivell de laboratori com a nivell industrial de procediments sintètics que permeten l'obtenció selectiva de compostos quirals en una forma enantiomèrica definida. Entre les diferents metodologies disponibles per a aquest fi, aquelles que utilitzen catalitzadors quirals són les més adequades ja que permeten minimitzar el consum de materials de partida quirals i disminuir la producció de residus, contribuint a processos químics més eficients, més econòmics i més respectuosos amb el medi ambient.

En aquest context el grup de catàlisi asimètrica investiga el desenvolupament de nous catalitzadors quirals basats tant en complexos metàl·lics com organocatalitzadors i la seua aplicació en diverses reaccions de formació d'enllaços C-C enantioselectives dirigides a la síntesi de compostos orgànics quirals d'interés farmacològic enriquits enantiomèricament. Aquestes reaccions inclouen reaccions de funcionalització de compostos aromàtics i heteroaromàtics (reaccions de Friedel-Crafts), reaccions d'addició de carbanions (reaccions aldòliques, reaccions d'Henry), reaccions d'addició de reactius organometàlics (alquilació i alquinilació) o reaccions de cicleaddició (Reaccions de Diels-Alder, addició 1,3-dipolar) etc.

Recentment hem incorporat la utilització de la catàlisi fotoredox en reaccions de formació d'enllaços C-C.

Grup d'Investigació en Col·laboració Empresarial i Xarxes Empresarials: Perspectives Contractuals, Societaria, IPR, Concursal i Dret de la Competència - NETCOMPVAL

El nostre grup té una llarga trajectòria d'investigació d'11 anys, des del nostre primer projecte nacional BJU2003-07935 Desenvolupament contractual de les xarxes de franquícia, finançat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia, fins als actualment vigents CELDEFCOM Coordinació empresarial lícita en el Dret de defensa de la competència del Ministeri d'Economia i Competitivitat i PROMETEU/ 2015/019/FASEII Xarxes empresarials i Dret de la competència de la Conselleria d'Educació Generalitat Valenciana. Durant aquest període hem obtingut i desenvolupat un total de cinc projectes nacionals, dos projectes Prometeu, dos contractes amb la Comissió Europea en matèria de formació de jutges nacionals en Dret europeu de la competència i hem participat igualment en dos projectes o contractes d'investigació europeus Inter-firm networks in the wine industry in Europe, VI Programa Marc, Comissió Europea, dirigit per Fabrizio Caffaggi (European University Institute), i 'Study on the legal framework covering business-to-business unfair trading practices in the retail supply chain' Tendir MARKT/2012/049/E, DG-V DE LA COMISSIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA.

Els objectes centrals del nostre grup són, d'una part l'anàlisi jurídica de la col·laboració empresarial des d'una perspectiva polièdrica que abasta el Dret de contractes - contractes de distribució, agència o franquícia- , el Dret societari - agrupacions d'interés econòmic, UTEs, Clústers, o els anomenats grups per coordinació -, els drets de propietat intel·lectual - transferència de tecnologia o llicències de programari - el Dret concursal - concurs del franquiciat o del fabricant d'automòbils i efectes sobre la seua xarxa de subcontractistes o de concessionaris - i el Dret de la competència - marc lícit de la col·laboració empresarial, efectes acumulatius de xarxa en els reglaments d'exempció per categories, presa en consideració de les xarxes empresarials en matèria de concentracions.

Durant aquests anys hem publicat un total d'organitzat en la nostra Universitat un total de huit llibres col·lectius, a més de les sis monografies de membres del grup, i més de dos-cents articles en revistes nacionals i internacionals, per no comptar els innombrables comentaris de sentències europees i nacionals, així com la participació dels nostres membres en activitats universitàries de la EUIPO i de la EIPTN. Hem organitzat a més un total de 23, congressos o simposis, nacionals, a més d'organitzar innombrables cicles de conferències i cursos amb participació de ponents d'altres universitats espanyoles i estrangeres.

Els membres del nostre grup han sigut a més regularment convidats per altres Universitats i grups d'investigació, europeus i americans a més d'haver sigut ponents en més de cent congressos i jornades realitzades en altres Universitats, Institucions o centres d'investigació i fòrums professionals o empresarials del nostre país o estrangers. Els nostres membres han realitzat diverses estades en institucions científiques estrangeres de prestigi com el European University Institute of Florence, els Max Planck Institute de Munic i Hamburg, la London School of Economics, l'Harvard University, l'Oxford University, la Ludwig Maximilian Universität de Munich, la Humbolt Universität de Berlin, Trinity College of Dublín, o Università degli Studi di Firenze. Dos dels nostres membres han rebut la beca de la Fundació Alexander von Humboldt. Durant aquest període s'han llegit a més sis tesis doctorals dirigides per membres del nostre grup.

Grup d'Investigació en Creixement Cristal·lí i Caracterització de Semiconductors - CRECYCSEM

El grup de creixement cristal·lí de la Universitat de València centra la seua activitat en el creixement i la caracterització estructural i morfològica de semiconductors, tant en volum com en forma de capes i nanoestructuras. Esta activitat s'ha exercit fonamentalment en el marc de diferents projectes d'investigació dins de l'àrea de materials per a l'optoelectrònica i l'espintrónica. Els resultats obtinguts s'han plasmat en una significativa contribució acadèmica tant en articles en revistes d'àmplia difusió científica com en congressos i workskops.

L'aproximació al sector tecnològic s'ha realitzat en dos àrees: la d'energia solar i la de sensors d'humitat i infrarojos. Per al desenvolupament d'aquesta activitat investigadora s'ha preparat un laboratori en què s'han instal·lat diferents tècniques de creixement cristal·lí: Bridgman, Physical Vapor Transport, Travelling Heater Method, MOCVD, Esprai Piròlisi, Hidrotermal; així com diferents tècniques de preparació i tractaments post-creixement, la qual cosa aporta una àmplia oferta d'infraestructures i possibilitats de desenvolupament.

En relació amb la caracterització estructural i morfològica, els membres del grup tenen una contrastada experiència en difracció de raigs-X d'alta resolució (HRXRD) i microscòpia electrònica de transmissió d'alta resolució (HRTEM). La correlació de les propietats dels materials amb les condicions de creixement ha permés un millor coneixement dels processos de creixement i defectes estructurals i són l'eix de la part principal del treball del grup. En l'actualitat una bona part de l'activitat està centrada en els òxids de materials del grup II (ZnO, CdO i MgO) així com els seus aliatges.

En aquest marc va estar el lideratge del projecte europeu SOXESS així com l'organització del Symposium IX en l'E-MRS sobre este tema. El grup col·labora de forma regular tant amb grups nacionals (U.Valladolid, U. País Basc, Institut Jaume Almera, (ISOM) UPM, com a estrangers (CNRS-Bellevue, França; Universitat del Warwick, Regne Unit; National Renewable Energy Lab. en Golden, Colorado, EE.UU.).

Grup d'Investigació en Cromatografia Líquida, Electroforesi Capil·lar i Espectrometria de Masses - CLECEM

Estudis fonamentals i desenvolupament d'aplicacions analítiques en cromatografia líquida en totes les modalitats (convencional, capil·lar i nano), electroforesi i electrocromatografia capil·lar, i espectrometria de masses. Estudis al voltant de cromatografia d'alta temperatura. Desenvolupament de noves fases estacionàries amb i sense nanopartícules per cromatografia, electrocromatografia capil·lar i per a preconcentració en electroforesi capil·lar. Estudis fonamentals acosta del disseny i fabricació de noves fases estacionàries monolítiques. Mètodes d'anàlisi de productes industrials: de neteja, cosmètics, olis vegetals i altres. Mètodes d'anàlisi de residus industrials en el medi ambient aquàtic. Mètodes d'anàlisi de compostos farmacèutics quirals. Mètodes d'anàlisi de mostres biològiques.

Grup d'Investigació en Dispositius Moleculars Optoelectrònics - MOED

El Grup de Dispositius Moleculars Optoelectrònics se centra en el desenvolupament de dispositius optoelectròniques com els dispositius electroluminescents (díodes orgànics emissors de llum (FEU OLOR), cèl·lules electroquímiques emissores de llum (LECs) i dispositius fotovoltaics per als sectors de la il·luminació i senyalització, així com en el sector d'energia solar. Usant els mateixos semiconductors moleculars també es desenvolupen bio-sensors per a la detecció d'indicadors humans.

Grup d'Investigació en Disseny de Sistemes Digitals i de Comunicacions - DSDC

El Grup de Disseny de Sistemes Digitals i de Comunicació (DSDC) és un grup d'investigació consolidat adscrit a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyería de la Universitat de València des de l'any 1996. En l'actualitat està constituït per quatre docents i investigadors doctors i quatre investigadors contractats en fase predoctoral. Disposa de dos laboratoris de 100m2 totalment equipats per al disseny i desenvolupament de demostradors electrònics.

Compta amb una àmplia experiència científica plasmada en més de 70 articles en revistes internacionals d'alt índex d'impacte i en més de 90 participacions en congressos científics. També posseeix un extens historial en el desenvolupament de projectes d'investigació, havent participat en més de 15 projectes finançats en convocatòries públiques, i compta amb una llarga tradició en transferència tecnològica, havent col·laborat com a soci científic en temes relacionats amb l'electrònica, la computació i les telecomunicacions mitjançant més de 30 contractes i acords amb importants agents en diferents sectors i àrees de negoci.

Àrees d'investigació:

  1. Disseny electrònic a mesura (maquinari i microprogramari). Lògica Reconfigurable (CPLDs, FPGAs, PSoC). Microcontroladors (AVR, ARM, 8051, etc.). RTOS.
  2. Xarxes de sensors (WSN). Tecnologies de comunicacions sense fils (Wifi, Zigbee, CyFi, Bluetooth, Sigfox LoRA, etc.).
  3. Aplicacions per a dispositius mòbils (IOS, Android)
  4. Disseny electrònic d'alta velocitat (Altium, etc.)Internet de les Coses (IoT). Brins. Concentradors. Desenvolupaments electrònics embeguts, amb especial èmfasi en aspectes com el baix consum, la recol·lecció d'energia i la miniaturització.
  5. Gestió de projectes. Desenvolupament de prototips pre-comercials, incloent anàlisis de costos i precertificació CE. 

Sectors d'aplicació:

  1. Energia (smartgrids, smartmetering, renovables).
  2. Medi ambient (canvi climàtic, smartcities, smarthome and building automation).
  3. Indústria (process analytical technologies - PAT).
  4. Enginyeria biomèdica (dispositius implantables, medicina nuclear PET).
  5. Detectors en física d'altes energies (ATLES-CERN).
  6. Electrònica de consum (wereables).

Organismes, associacions i fundacions col·laboradores en les àrees d'interés (excloses RTD, LI, SME):

Climate-KIC. European Organization for Nuclear Research (CERN). Plataforma Tecnològica Espanyola d'Eficiència Energètica. Plataforma Tecnològica Espanyola de Geotèrmia (GEOPLAT). L'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN). Fundació InnDEA (Ajuntament de València). Associació Espanyola de Domòtica (CEDOM). Associació Multisectorial d'Empreses de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i Comunicació de les Telecomunicacions i dels Continguts Digitals (AMETIC). Associació Espanyola per a la Internacionalització e la Innovació de les Empreses Espanyoles d'Electrònica (SECARTYS). Institut Valencià de l'Edificació (IVE). Associació Valenciana de Tecnologies de l'Hàbitat (AVATHA). Col·legis i associacions professionals (COIT, COITT, FENITEL, FENIE). Grup de comunicació TECMA-XARXA.

Grup d'Investigació en Equacions d'Evolució Fraccionàries i la seua Aproximació - EEFA

El nostre objectiu fonamental és l'estudi de les equacions d'evolució fraccionàries, sota condicions inicials i de frontera adequades, plantejades sobre un espai de Banach. Aquest tipus de problemes tenen el seu origen en diferents àmbits de la ciència i l'enginyeria, com en viscoelasticitat lineal, processos de difusió en materials amb memòria, electrodinàmica amb memòria o en l'aproximació de lleis de conservació no lineals. D'una banda ens interessa analitzar baix quines condicions es pot assegurar que el problema està ben proposat en el sentit de Hadamard, la propietat de la regularitat maximal, etc., i per una altra estudiar possibles tècniques d'aproximació de la solució.

Grup d'Investigació en Evolució Molecular i Organísmica als Vegetals - EMO

Els nostres interessos d'investigació actuals poden ser raonablement coberts pels següents temes:

  • Efectes de la reticulació en la reconstrucció de la filogènia.
  • Filogènia de grups d'angiospermes mitjançant dades morfològiques i moleculars.
  • Biogeografia (i específicament, filogeografía) de grups de plantes a la regió mediterrània.
  • Quina és la relació entre l'alta diversitat (en termes d'entitats morfològica i ecològicament distingibles) i l'extensa hibridació en dos gèneres d'angiospermes com Armeria (i Limonium (Plumbaginaceae))?
  • Existeix algun patró biogeogràfic en una regió pertorbada com el Mediterrani occidental que puguem tractar de descobrir realitzant estudis filogeogràfics en grups d'angiospermes?
  • Evolució molecular en llinatges de plantes asexuals.
  • Evolució molecular i organísmica en illes, amb èmfasis en el contrast entre illes continentals i oceàniques.
  • Detecció d'adulteració d'aliments mitjançant marcadors moleculars.
  • Identificació biològica mitjançant marcadors moleculars i citogenètics.
Grup d'Investigació en Formulació i Avaluació Tecnològica i Farmacocinètica de Medicaments i Cosmètics - EVALUAMECO

La caracterització dels processos d'alliberament, absorció, distribució, metabolisme i excreció dels fàrmacs té una elevada repercussió en el disseny de medicaments i aporta criteris racionals per a seleccionar la forma farmacèutica, la via i el mètode d'administració més adequats. Aquests aspectes són especialment importants en aquells fàrmacs que presenten problemes de biodisponibilitat i/o elevada variabilitat farmacocinètica. 
El grup d'investigació es dedica a la realització d'estudis de preformulació de medicaments (i cosmètics), caracterització dels processos d'alliberament i/o absorció dels fàrmacs, a partir del medicament que els conté i a l'avaluació del perfil farmacocinètic després de la seua administració a l'organisme.

Grup d'Investigació en Fotònica i Semiconductors - FOSE

El grup FOTÒNICA I SEMICONDUCTORS (VALLEGE) centra la seua activitat investigadora en la preparació i caracterització de dispositius i materials, abastant aspectes fonamentals i el desenvolupament d'aplicacions, principalment en fotònica. El grup s'estructura en tres grans línies d'investigació:

  1. SEMICONDUCTORS I CONDICIONS EXTREMES. Aquesta línia desenvolupa diversos temes de treball, en ciència de materials, units per ús de tècniques espectroscòpiques en condicions extremes (altes pressions i altes temperatures) per a la comprensió de la síntesi, estructura cristal·lina i electrònica dels següents materials: 
  • Semiconductors de gap ample per a aplicacions optoelectròniques, entre ells materials derivats del ZnO i els seus aliatges i delafosites (CuMIIIO2), la preparació dels quals es realitza mitjançant tècniques de deposició en capa prima.
  • Materials d'interés geofísic pel paper que juguen en la composició de la terra, com el MgO o el quars
  • Materials per a tecnologies verdes com la fotocatàlisi (vanadats de terres rares) o el segrest de CO2 (zeolites i diferents formes de sílice porosa). L'equip d'aquesta línia s'ha especialitzat en l'ús d'una gran varietat dispositius per a la generació d'altes pressions i temperatures que són usats in-situ en equipaments espectroscòpics de laboratori (absorció òptica, espectroscòpia Raman i FTIR, transport) o en grans instal·lacions de radiació sincrotró, de les quals els seus membres són usuaris assidus.
  1. FIBRES ÒPTIQUES. L'activitat investigadora i tecnològica d'aquesta línia d'investigació se centra en la fabricació de components de fibra òptica, la seua modelització i les seues aplicacions. El Laboratori disposa de quatre tècniques de fabricació de components de fibra òptica fonamentats en: 
  • la fabricació de fibra òptica de cristall fotònic, 
  • l'enregistrament de xarxes de Bragg en fibra, 
  • el muntatge de dispositius acusto-òptics en fibra i 
  • la preparació de fibres òptiques estretes per fusió i estirament. Entre els camps d'aplicació de l'activitat investigadora del laboratori destaquen el desenvolupament de làsers de fibra òptica, noves fonts de llum (pares de fotons, llum blanca d'espectre supercontinu, etc.), sensors i comunicacions òptiques. L'equip de treball del laboratori de fibres òptiques manté col·laboracions estables amb nombrosos grups d'investigació d'Iberoamèrica i Europa, així com una intensa activitat de col·laboració amb empreses i transferència dels resultats d'investigació. 
  1. MATERIALS I DISPOSITIUS OPTOELECTRÒNICS treballa en la síntesi químic-física de nanomaterials (nanopartícules metàl·liques, punts quàntics, polímers multi-funcionals), processat d'aquests en forma de capes primes, així com en l'estudi de les seues propietats estructurals, electròniques i òptiques. Aquest treball és el punt de partida per a desenvolupar estructures i dispositius fotònics/plasmònics/optoelectrònics, a més de desenvolupar aplicacions en el camp de sensors, energia fotovoltaica i telecomunicacions. D'altra banda, també s'investiga en les propietats òptiques de punts quàntics III-V a nivell aïllat, entre les quals cal esmentar la naturalesa quàntica de la llum que emeten, el seu origen i control, per la seua futura repercussió en el camp de la computació i les comunicacions quàntiques. Més recentment, es comença a preparar i caracteritzar altres tipus de nanoestructures semiconductores bidimensionals, de gruix atòmic, pel seu gran potencial en la futura nanotecnologia electrònica/optoelectrònica en combinació amb elèctrodes de nanoestructures  metàl·liques bidimensionals com el grafé.
Grup d'Investigació en Innovació en Materials i Tècniques de Caracterització - INNOMAT

La ciència i tecnologia dels Materials abasta un ampli conjunt de disciplines, tècniques i mètodes dissenyats per al desenvolupament de materials al servei dels nous reptes de la societat.

En aquest context, el grup INNOMAT, integrat en l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV UV), orienta la seua investigació entorn de dues temàtiques amb una clara complementarietat. La primera consisteix en el desenvolupament de protocols innovadors per a la preparació de materials porosos, mesoporosos o nanoestructurats amb característiques que permeten la seua utilització en una gran varietat d'aplicacions, com a sensors, catalitzadors, recobriments, conservació de patrimoni històric etc.Aquests materials estan específicament dissenyats per a amplificar alguna de les propietats físiques o químiques dels seus constituents o bé per a idear propietats noves a partir d'un disseny intel·ligent. És obvi que aquest objectiu requereix el control de nombrosos paràmetres relatius a la naturalesa física, química i estructural dels compostos obtinguts, per al que és necessària la utilització de les tècniques de caracterització apropiades, així com el desenvolupament d'altres de caràcter innovador i que destaquen per les seues propietats específiques i alt valor afegit: alta resolució espacial, alta sensibilitat, versatilitat o portabilitat.

L'anàlisi de les propietats físiques i químiques dels materials i el desenvolupament de noves tècniques de caracterització és per tant la segona activitat principal del grup. Aquesta doble vessant de desenvolupament i caracterització conjumina l'esforç col·laboratiu dels investigadors, físics i químics, que l'integren i aporta al grup un caràcter clarament multidisciplinari. Més concretament, el grup desenvolupa les següents activitats:

  1. Disseny i síntesi de materials innovadors:
    • Materials oxídics i no oxídicos: preparació i caracterització de materials de grandària de partícula variable.
    • Nanopartícules massives i poroses amb la incorporació de diversos grups multifuncionals per a aplicacions en diagnòstic i alliberament de fàrmacs.
    • Nanocomposites mesoporosos contenint nanopartícules d'or per a la degradació catalítica de CO i VOCs
    • Nanocomposites de sílice-polímer, per a aplicacions d'alliberament controlat, remediació (captura de CO₂) i sensors.
    • Sílices poroses modificades amb espècies inorgàniques, grups orgànics i complexos de coordinació, com a catalitzadors heterogenis per a química verda.
    • Sílices híbrides funcionalitzades per a la detecció de compostos orgànics volàtils.
    • Materials per a la restauració i conservació del patrimoni cultural.
  2. Desenvolupament de tècniques innovadores de caracterització de materials:
    • Adaptació d'un espectròmetre Raman per a la seua utilització en la investigació d'objectes del patrimoni cultural, permetent mesures in situ, sense presa de mostra.
    • Adaptació d'un espectròmetre EDXRF portàtil per a la seua utilització en la investigació d'objectes del patrimoni cultural, permetent mesures in situ, sense presa de mostra.
    • Adaptació d'un microscopi de forces atòmiques per a la caracterització òptica i elèctrica de nanomaterials amb alta resolució espacial.
Grup d'Investigació en LADMER, Micropartícules i Nanopartícules de Fàrmacs - LMN

Investigació sobre els processos d'alliberament, absorció, distribució, metabolisme, excreció i resposta dels fàrmacs. Elaboració i assaig de micropartícules i nanopartícules de fàrmacs.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Anàlisi Intel·ligent de Dades - IDAL

IDAL té com a principal objectiu l'estudi i aplicació de mètodes intel·ligents d'anàlisis de dades per al reconeixement de patrons, amb aplicacions en problemes de predicció, classificació o determinació de tendències.

Els seus membres apliquen, a grans bases de dades, mètodes estadístics clàssics i tècniques d'aprenentatge automàtic: contrast d'hipòtesi, models lineals, selecció i extracció de característiques més rellevants, xarxes neuronals, algorismes de clustering, arbres de decisió, màquines de vectors suport, models gràfics probabilístics, visualització per manifolds, lògica borrosa, aprenentatge reforçat, etc.

La fi última de l'aplicació d'aquests mètodes és la generació de models matemàtics que permeten l'optimització de processos i recursos, així com arribar a la presa de decisions òptimes. Un clar exemple del comentat és l'àrea de salut, on IDAL ha desenvolupat aplicacions d'ajuda a la decisió clínica basades en l'anàlisi de dades. Aquestes aplicacions permeten millorar la qualitat de vida del pacient (establint pautes d'actuació clínica òptimes) al mateix temps que redueixen costos en la despesa sanitària.

Complementant aquest coneixement, el grup té una àmplia experiència en el processament de senyals (anàlisi espectral, filtrat digital, processament adaptatiu, etc.) pel seu treball de més de 10 anys en el processament de biosenyals (ECG i EEG principalment). Amb tot aquest background l'IDAL és capaç d'analitzar un ampli ventall de dades i senyals. Aquest fet queda confirmat pel gran nombre de contractes tant privats com públics que ha desenvolupat en diferents àrees del coneixement. A més, la major part dels treballs pràctics realitzats s'han reflectit en importants publicacions científiques amb alts paràmetres d'impacte i en un gran nombre de comunicacions a congressos internacionals dins de l'àrea d'anàlisi de dades.

Entre les aplicacions desenvolupades, (fora de l'àrea de salut ja comentades) es troben, entre altres, les següents: recomanadores web, models per a l'administració òptima d'incentius amb la finalitat de fidelitzar clients, recomanadores de calçat basats en mesures, i altres treballs de consultoria d'anàlisi de dades. A més del seu vessant pràctic IDAL, desenvolupa nous algorismes d'anàlisi de dades millorant les prestacions dels existents. Aquest treball de recerca es reflecteix també en una àmplia difusió en forma de diferents publicacions en revistes d'impacte i congressos rellevants per a la comunitat científica de l'anàlisi de dades.

Grup d'Investigació en Laboratori de Microelectrònica i Microsensors - MEMSlab

L'activitat investigadora està focalitzada en el disseny, modelatge, caracterització avançada i integració de microsensors i circuits microelectrònics. En aquest sentit, i en estreta col·laboració amb altres grups del nostre entorn més pròxim, a nivell estatal i a nivell internacional, s'han desenvolupat capacitats de disseny de sensors basats en capes nanoestructurades per al sensat de magnituds físiques com el camp magnètic o la concentració de gasos. També hem demostrat habilitats en el disseny de circuits de polarització d'aquests sensors, condicionament del senyal i adquisició de dades.

Grup d'Investigació en Living-Lab d'Alimentació i Salut - Food&HealthLabLL

L'activitat investigadora se centrarà en les següents línies d'investigació: 

  1. Desenvolupament i implementació de la Qualitat i Seguretat en els aliments.
  2. Elucidació, cerca i estudi d'extractes i/o compostos bioactius d'origen alimentari.
  3. Desenvolupament de nous productes alimentaris.
  4. Investigació bàsica i aplicada mitjançant el desenvolupament i estudi d'assajos clínics en l'àmbit de les patologies associades a la Nutrició. 
  5. Desenvolupament de noves eines basades en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per al seu ús en Educació Alimentària a nivell docent i assistencial.
  6. Avaluació antropomètrica, nutricional i ajudes ergogèniques en l'esport.
     
Grup d'Investigació en Matèria Condensada i Polímers - GES

L'activitat investigadora del grup se centra en aquests moments en el desenvolupament dels projectes MAT2012-33483 (IP Andrés Cantarero, CSD2010-0044 (Coordinadora Clivia Sotomayor, del ICN) i la ITN Nanowiring (Coordinadora Angela Rizzi, de la Universitat de Göttingen, Alemanya).

En el marc d'aquests projectes estudiem les aplicacions de nanofils semiconductors tant en el camp de l'energia com de la fotònica. Els estudis abasten des del nivell fonamental, mitjançant l'estudi de les seues propietats estructurals, electròniques i optoelectròniques, fins a la seua aplicació en dispositius termoelèctrics, optoelectrònics (en particular cèl·lules solars) o en fotònica integrada.

El suport teòric està orientat al desenvolupament de mètodes semiempírics per al disseny i modelització de nanoestructures semiconductores. S'ha implementat una gran varietat de tècniques que permeten explotar els resultats experimentals existents i els obtinguts per tècniques de primers principis. Els mètodes semiempírics faciliten la sinergia entre la teoria i l'experiment. Aquests mètodes permeten, a més, el disseny de dispositius electrònics i optoelectrònics.

Síntesi i caracterització de polímers conductors, termoestables i termoplàstics.

Grup d'Investigació en Optimització de la Biodisponibilitat de Fàrmacs - DRUGBIOP

El grup ha desenvolupat diferents projectes d'investigació, tant pública com privada, que avalen la seva trajectòria. Com a resultats visibles, ha publicat en els darrers 5 anys, 15 articles en revistes del primer quartil de l'àrea de Farmàcia i Farmacologia, del JCR.

L'activitat investigadora s'ha centrat en estudis d'absorció de fàrmacs a través de diferents vies (ull, intestí i pell, fonamentalment), tant des del punt de vista del mecanisme subjacent com des de les possibilitats de modificar-la. En aquest sentit, s'han investigat eines per a incrementar la biodisponibilitat (fàrmacs poc solubles o amb efecte de primer pas important) i, més recentment, s'han posat a punt recursos per a disminuir-la, incrementant l'efecte tòpic, per tal de reduir la toxicitat sistèmica del fàrmac.

Per aconseguir aquests objectius, s'han assajat diverses estratègies entre les quals figura la utilització d'excipients afavoridors de la solubilitat, microagulles, pel·lícules polimèriques i nano i micropartícules de diferent estructura. Els estudis s'han desenvolupat mitjançant tècniques in silico (mitjançant modelització per ordinador i tècniques estadístiques) i in vitro (cultius cel·lulars, cèl·lules de difusió i models de referència a nivell legal) per tal de reduir la utilització d'animals. També, es disposa d'infraestructura i capacitació per a avaluar els resultats in vivo en ratolins i rates.

Grup d'Investigació en Processos Catalítics i Materials per a Desenvolupament Sostenible - CaMat

La nostra investigació té com a fi la generació de coneixement aplicat a les àrees de la química orgànica, la catàlisi i la ciència dels materials. Busquem mitjançant l'originalitat i la multidisciplinarietat generar coneixement científic.

Com a especialistes en Química Orgànica pretenem aportar la nostra visió per a la creació de complexitat molecular, tot orientat a la sostenibilitat i l'eficiència en coherència amb els objectius de desenvolupament sostenible. Concretament, el nostre estudi s'orienta a:

  • El disseny de nous materials funcionals i el desenvolupament d'aplicacions alternatives en catàlisis i energia.
  • L'ús de sistemes tipus MOF/COV que puguen generar interfícies funcionals d'alta densitat i resistents a mitjans extrems.
  • El desenvolupament de noves vies sintètiques per a l'obtenció de complexitat molecular mitjançant processos concordes amb la química verda.
  • L'ús de processos d'acte-transferència d'hidrogen per a activar dioles i generar noves estructures.
  • El desenvolupament de noves estructures per a sistemes fotovoltaics.
  • El desenvolupament de metodologies originals per a accedir a compostos poliaromátics a partir d'estructures simples i amb catàlisis.
Grup d'Investigació en Química Quàntica de Sistemes Conjugats - SISCON

Els oligòmers i polímers orgànics conjugats funcionals constitueixen un interessant grup de materials per a la seua aplicació en dispositius optoelectrònics. La combinació de les propietats mecàniques (és a dir, la plasticitat i la processabilitat) amb les seues propietats elèctriques i òptiques sintonitzables (conductivitat, fotoluminiscència i electroluminescència) els converteix en components molt atractius, la qual cosa permet crear pel·lícules fines flexibles de baix cost per a díodes emissors de llum (LED), làsers, pantalles, cèl·lules fotovoltaiques, detectors o transistors d'efecte de camp (FET). En els últims 20 anys, alguna cosa que va sorgir com un camp prometedor per a nous materials i aplicacions ha evolucionat fins a convertir-se en una vertadera indústria amb productes comercials en el mercat.

El rendiment dels dispositius de base orgànica depén de diversos processos complementaris que tenen lloc en la capa activa, com l'absorció òptica, la migració i l'emissió d'energia, així com la generació, el transport i la recombinació de càrregues. Per a comprendre aquests processos, és necessari adquirir un coneixement profund de la naturalesa i propietats dels materials de la capa activa. Això té a veure amb les propietats moleculars intrínseques, és a dir, la naturalesa i la flexibilitat (torsional) de la columna vertebral molecular, la longitud de conjugació efectiva i el patró de substitució, però també amb la disposició específica de les molècules en la capa, que al seu torn està controlada per les seues propietats intrínseques. La sistematització de la relació entre l'estructura molecular i les seues propietats electròniques i òptiques és, doncs, el punt de partida en el disseny racional de nous materials amb propietats millorades.

El disseny de materials abans de la síntesi s'ha convertit en un tema important en la ciència dels materials, on la teoria treballa mà a mà amb la química, la física i la tecnologia de dispositius en un enfocament multidisciplinari. En els últims 10 anys s'ha produït una ràpida evolució dels mètodes de química quàntica per a la predicció fiable de les propietats dels materials, juntament amb l'augment de les capacitats informàtiques. No obstant això, per a obtindre resultats significatius és necessari un coneixement profund de les possibilitats i els límits dels diferents mètodes de la química quàntica, que només proporcionen els especialistes, però que treballen en un entorn interdisciplinari. El conjunt d'eines metodològiques abasta des de mètodes semiempírics rendibles, passant per enfocaments basats en el funcional de la densitat, fins a diferents mètodes ab-initio, fent ús de diversos paquets de química quàntica per a explotar tot l'espectre de la descripció teòrica fiable. Amb el coneixement del mètode químic-quàntic adequat a mà, és possible determinar amb precisió les espècies neutres i carregades de les molècules orgàniques conjugades en el seu estat bàsic i excitat. Es tracta de la geometria i la conformació molecular, els espectres vibracionals ANAR i Raman, l'energia i la topologia dels orbitals, l'afinitat dels electrons i els potencials de ionització, l'energia, així com la intensitat i les propietats vibròniques de les transicions electròniques. De la mateixa manera, els efectes intermoleculars poden tractar-se per a extraure els acoblaments excitònics i electrònics per a modelar els espectres de l'estat sòlid i les propietats de transport d'energia i càrrega, convertint-se així en un instrument indispensable en el disseny de materials.

Grup d'Investigació en Química Teòrica i Computacional - GIQTC

El grup té una àmplia experiència investigadora en el camp de la Química Teòrica i Computacional, així com en les àrees de computació científica a la xarxa (grid) i eCiencia. L'activitat investigadora del grup s'ha enfocat principalment a l'aplicació de les tècniques de la Química Teòrica i Computacional a sistemes d'interès tecnològic. La investigació se centra en l'estudi de les propietats electròniques i òptiques de materials moleculars i polimèrics per utilitzar en electrònica molecular i en l'emmagatzematge d'energia i inclou el desenvolupament de noves metodologies per a l'estudi dels processos químics. En l'aspecte més tècnic els esforços del grup també s'han centrat en la implementació de la tecnologia Grid, per a l'ús i explotació dels recursos computacionals de forma eficaç i productiva mitjançant la computació científica en xarxa i la seva aplicació a la eCiencia.

Grup d'Investigació en Química dels Compostos Organofluorats - FUSFLU

L'objectiu principal de la investigació que duem a terme és la síntesi de nous compostos amb potencial activitat biològica. Per tant, el nostre treball se centra en el desenvolupament de noves metodologies que conduïsquen a aquestes molècules d'una manera simple i selectiva. En aquest context, la preparació de nous compostos organofluorats ha sigut una dels senyals d'identitat del grup, ja que és ben conegut que la introducció d'àtoms de fluor en molècules orgàniques sovint millora les seues propietats químiques i farmacològiques. Addicionalment, estem interessats en el disseny i síntesi de nous peptidomimètics i altres molècules xicotetes capaces d'activar o inhibir específicament dianes terapèutiques. Les principals línies es descriuen a continuació: 

  1. Disseny, síntesi i reactivitat de noves entitats químiques fluorades que contenen la funció alquino.
    1. Estudi de la reactivitat diferencial d'amines propargíliques fluorades en processos d'hidroaminació i hidroarilación catalitzats per or. Extensió a processos tàndem mediats per agents de fluoració electrofílica.
    2. Síntesi d'acetats propargílics fluorats i avaluació preliminar de la seua reactivitat enfront de sals d'or (I).
    3. Desenvolupament d'un procés catalític per a la síntesi de 1-fluoroalquils a partir d'alquils terminals.
  2. Diversity-Oriented Synthesis (DOS): aplicació a la síntesi asimètrica de compostos benzofusionados fluorats i no fluorats com a noves entitats moleculars en el descobriment de fàrmacs.
    1. Síntesi asimètrica de compostos benzofusionats mitjançant processos tàndem o one-pot.
    2. Aplicació de 2-iode(brom)bencil amines fluorades com building blocks en la síntesi de heterocicles nitrogenats fluorats òpticament purs.
  3. Desenvolupament de nous processos enantioselectius mitjançant l'ús de'organocatàlisis, catàlisi metàl·lica o una combinació d'ambdues.
    1. Extensió de la reacció aza-Michael intramolecular (AMI) organocatalítica a èsters conjugats com a acceptors.
    2. Estudi de la reacció AMI asimètrica aplicada a processos de desimetrització de compostos proquirales.
    3. Disseny de nous processos tàndem organocatalítics: aza-Henry-AMI i aza-Morita Baylis Hillman-AMI.
    4. Síntesi asimètrica d'alcohols i amines cícliques mitjançant l'ús de sistemes binaris organocatalitzador / metall de transició (relay catalysis).
    5. Estudi de la reacció de alilació intramolecular catalítica enantioselectiva.
  4. Target Oriented Synthesis (TOS): disseny, síntesi i avaluació biològica d'una nova generació de peptidomimètics capaces d'inhibir la interacció RRE-Rev del virus de la immunodeficiència humana tipus 1.
Grup d'Investigació en Radiofarmàcia i Estabilitat de Medicaments - R.F.E.M.

Radiofàrmacs d'ús terapèutic i diagnòstic: estudi de les condicions de marcatge de fàrmacs i estabilitat dels complexos formats.

Tècniques radioimmunoanalítiques: obtenció d'un model cinètic per a algunes reaccions utilitzades en la valoració de diferents hormones, substàncies de caràcter antigènic o anticossos, emprats en clínica humana, mitjançant el desenvolupament d'equacions de velocitat per al procés global. establiment del possible mecanisme de reacció.
Estudi de la influència de diferents variables com a temperatura, viscositat, constant dielèctrica o força iònica del mitjà.

Aplicació de mètodes topològics al disseny de noves estructures amb activitat farmacològica, emprant xarxes neuronals artificials com a mètodes de discriminació i predicció de propietats, que permeten seleccionar els millors candidats per als posteriors assajos experimentals in vitro.

Grup d'Investigació en Radiofísica i Instrumentació Nuclear en Medicina - IRIMED

El grup d'Investigació proposat es crea per a la realització d'activitats d'investigació, desenvolupament i innovació en el camp de la Física Mèdica, l'Oncologia Radioteràpica i la Instrumentació Nuclear en Medicina, i les principals línies de la qual a desenvolupar són les següents:

  • Dosimetria clínica i física.
  • Dosimetria in vivo.
  • Aplicacions clíniques en Braquiterapia i Radioteràpia amb feixos externs.
  • Desenvolupament de tècniques Monte Carlo per a aplicacions clíniques.
  • Instrumentació per a detecció i dosimetria amb radiacions ionitzants.
  • Disseny d'aplicadors per al seu ús en oncologia radioteràpica.
  • Estudi i disseny de solucions en el camp de la protonterapia.

 Per tant, l'activitat investigadora dels membres d'aquest grup es pot dividir en una sèrie d'apartats:

  1. El Laboratori de Tecnologia per a Detectors de Radiació desenvolupa la seua activitat investigadora en tots els aspectes tecnològics relacionats amb la lectura, condicionament, processament i transmissió de dades de detectors de radiació tant ionitzant com no ionitzant. Entre ells podem destacar el desenvolupament d'electrònica front-end discreta i integrada per al condicionament de senyals procedents de fotomultiplicadors i fotodíodes, el disseny i implementació de sistemes d'adquisició i tractament de dades digitals procedents de detectors de radiació i la transmissió de dades tant en mitjans elèctrics com òptics. L'aplicació d'aquests desenvolupaments se centra en els experiments de física nuclear experimental, física de partícules i física mèdica, així com en la transferència tecnològica d'aquells d'utilitat en el sector industrial.
  2. Model-Base Dose Advance Calculation Algorithms. En aquests moments, i gràcies a un acord d'investigació signat entre l'Hospital La Fe, la Universitat de València i la companyia Nucletron-Elekta, La Fe compta en les instal·lacions del servei d'Oncologia Radioteràpica amb el sistema ACE integrat dins del planificador Oncentra Brachy. Aquest sistema, pioner a Espanya, representa una de les principals apostes de Nucletron-Elekta en el camp de la dosimetria en braquiterapia d'alta taxa. Així mateix, els professors Facundo Ballester i Javier Vijande són membres del grup de treball conjunt AAPM-ESTRO-ABG encarregat de l'estudi i caracterització d'aquests sistemes, per la qual cosa la sinergia entre el treball clínic realitzat en La Fe amb l'ús i desenvolupament d'aquest sistema i l'estudi teòric realitzat pels professors de la UV permetrà realitzar un estudi a llarg termini encaminat a reemplaçar els formalismes dosimètrics actuals.
  3. Caracterització de sistemes de braquiterapia electrònica. Com a exemple de sistemes de braquiterapia electrònica és important citar el sistema Esteya, objecte d'una col·laboració entre l'Hospital La Fe, la UV i la companyia Nucletron-Elekta. En aquest moment s'està desenvolupant una caracterització completa del mateix mitjançant tècniques de simulació Monte Carlo. Altres sistemes de braquiterapia electrònica, com són els sistemes Intrabeam, també són objecte d'estudi dins de present grup d'investigació.
  4. Estudi de nous algorismes per al tractament de lesions tumorals de pròstata utilitzant implants permanents de braquiterapia. En l'actualitat s'està desenvolupant en la UV un sistema de correccions dosimètriques amb l'objectiu de ser implementat dins d'un planificador real.
  5. Desenvolupament de sistemes de planificació basats en codis Monte Carlo. En l'actualitat s'està desenvolupant un esforç important en el camp de la computació en la UV a fi de desenvolupar codis de Monte Carlo que puguen implementar-se dins d'un sistema de planificació.
  6. Renovació del TSR-398. Sota mandat de la IAEA la UV haurà d'encarregar-se de la simulació Monte Carlo i de realitzar les corresponents mesures clíniques de diverses cambres de ionització sota diferents feixos de radiació.
Grup d'Investigació en Reactivitat Fotoquímica - GRFQ

Àrea d'investigació: Fotoquímica Disseny, síntesi i estudi del comportament fotofísic i fotoquímic de materials moleculars i supramoleculars. 

  • El grup ha estudiat el comportament fotofísic i fotoquímic de cromòfors i bicromòfors orgànics, processos de transferència d'energia i electrònica inter- i intra-moleculars induïts per la llum, així com l'aplicació dels cromòfors com  fotocatalitzadors en transformacions de compostos orgànics.  Nanopartícules Disseny, síntesi i aplicació de nanosistemes fotoactius.
  • Des de l'any 2008, la investigació del grup s'ha centrat, principalment, en les nanopartícules semiconductores i metàl·liques. Així, s'han preparat nanopartícules dispersables en mitjans aquosos i orgànics, s'ha estudiat les seues propietats òptiques i fotoestabilitat, així com la modificació de la forma i grandària de les mateixes en processos induïts per la llum en presència o no d'un fotocatalitzador. Les nanopartícules inicialment utilitzades han sigut semiconductors del tipus CdSe, CdSe/ZnS i nanopartícules d'or. Aquestes nanopartícules han sigut i estan sent utilitzades, després de la seua funcionalització específica, com a sensors químics i preparació de gels fluorescents. 
  • En els últims anys, el grup ha sintetitzat i està sintetitzant altres nanopartícules d'interés per a aplicacions biomèdiques. Aquestes nanopartícules anomenades de "up-conversion" són d'interés per a bioimatge, teràpia fotodinàmica, alliberament controlat de fàrmacs, etc....La seua característica més excel·lent està relacionada amb la seua capacitat per a absorbir llum en l'ANAR (elevada penetració en teixits) i emetre en el visible. Els estudis in vitro amb nanopartícules d'aquest tipus, funcionalitzades adequadament per al fi perseguit, s'estan realitzant en col·laboració amb el Prof. Botxí de la Universitat de València. 
  • A més, recentment, hem preparat nanopartícules de perovskites que permeten obtindre dissolucions col·loidals d'aquestes. Aquests materials semiconductors són d'interés, entre altres aplicacions, per a l'obtenció de dispositius electroluminiscents. Els estudis d'aplicació per a dispositius s'estan duent a terme en col·laboració amb el Dr. Henk Bolink del ICMol, UV.Campos d'aplicació: Els materials moleculars i nanohíbrids desenvolupats pel grup tenen aplicacions com ara fotocatalitzadors, sensors, filtres solars, dispositius òptics, detecció de fàrmacs, etc.
Grup d'Investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental - SAMA

La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població.

Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus productes de degradació (ex. pesticides, drogues d'abús, medicaments d'ús humà i veterinari, compostos perfluorats, retardants de flama, etc...).

Els resultats d'aquesta activitat desenvolupada ha permés al grup d'investigació relacionar-se i col·laborar amb altres equips nacionals i europeus que investiguen en temàtiques similars a través de l'assistència i la presentació de ponències en nombroses reunions i congressos internacionals i articles en revistes científiques. En el seu conjunt, l'activitat investigadora desenvolupada ha generat 15 capítols de llibre i més de 180 publicacions en revista internacionals SCI d'alt índex d'impacte com Analytical Chemistry, TrAC Trends in Analytical Chemistry, Journal of Chromatography, Analytica Chimica Acta, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, etc.

La investigació del grup es finança majoritàriament a través de projectes d'investigació enquadrats en el marc de les ajudes per a la realització de projectes d'I+D tant a nivell autonòmic com a nivell nacional, i també en el marc de diverses les accions integrades comptant amb la cooperació d'altres grups d'investigació de la Unió Europea. El grup també té col·laboracions i convenis amb empreses del sector alimentari i mediambiental.

Grup d'Investigació en Síntesi Asimètrica - CARMASA

L'objectiu principal del nostre treball és el desenvolupament de noves metodologies que ens permeten accedir a noves entitats químiques (NCE=new chemical entities; esquelets estructurals capaços d'interactuar amb una diana terapèutica). La generació de NCEs és actualment una de les limitacions més importants en el procés de descobriment de fàrmacs. En aquest context, la nostra activitat investigadora aborda l'aplicació de noves metodologies recentment incorporades a l'arsenal d'eines de la química orgànica a la preparació de noves estructures químiques d'interés. L'auge de l'òrgan-catàlisi i de la catàlisi foto-redox en l'última dècada ha sigut extraordinari, degut entre altres coses a la simplicitat operacional de totes dues metodologies, i a la incorporació de noves maneres d'activació de molècules a través de mecanismes diferents que permeten dur a terme noves transformacions de forma molt eficient. Totes dues tècniques són objecte d'estudi en el nostre grup de treball. Específicament, implementem processos de desimetrització enantioselectiva mitjançant l'ús de la reacció aza-Michael intramolecular. Això ens permet accedir a una nova família de piperidines disubstituïdes, esquelets que es consideren estructures privilegiades donada l'àmplia gamma d'activitats biològiques que indueixen. També en el marc de l'òrgan-catàlisi, dissenyem nous processos tàndem òrgan-catalítics on un dels processos individuals és una reacció aza-Michael intramolecular. Això ens permet obtindre noves famílies de sistemes policíclics nitrogenats amb generació simultània de diversos estèreocentres.

La combinació de processos òrgan catalítics amb cicleaddicions dipolars també és objecte d'estudi en el nostre grup. Prenent com a base l'activació imínica, l'addició nucleofílica òrgan catalítica sobre cinamaldehids orto substituïts amb una unitat trifluorovinil donarà lloc al corresponent producte d'addició conjugada, susceptible d'experimentar una reacció intramolecular (3+2) de nitrones. Aquest procés ens permetrà general centres quaternaris que contenen una unitat trifluorometil. La generació d'aquesta mena d'estèreocentres és un repte sintètic molt important, resolt només parcialment mitjançant addicions conjugades.

Finalment, ens proposem endinsar-nos en el camp de la catàlisi foto-redox. Donada la nostra experiència prèvia en substrats fluorats, i la gran varietat de radicals fluoroalquilo generats mitjançant aquesta metodologia, es pretén estendre la generació d'aquesta mena de radicals a sistemes difluorobrom propargìlics i halurs de imidoilo. D'aquesta manera, s'estudiarà la viabilitat d'aquests intermedis així com una avaluació preliminar de la seua reactivitat, en reaccions d'inserció sobre diversos sistemes insaturats. Com una aplicació d'aquesta metodologia es durà a terme la síntesi de gamma amino àcids fluorats.

Grup d'Investigació en Síntesi Estereoselectiva d'Anàlegs de Productes Naturals Bioactius - SEAPNB

L'objectiu fonamental del grup és fabricar nous tipus de molècules amb activitat farmacològica i l'estructura de la qual es recolze en la de productes naturals coneguts, així mateix bioactius. Dels molts tipus d'activitats farmacològiques descrites, l'atenció del grup se centra principalment en les activitats citotòxiques, antiangiogèniques i d'inhibició de la telomerasa, per la marcada influència que exhibeixen aquestes activitats en els processos de proliferació cel·lular. Això els confereix potencial interés en la terapèutica anticàncer. Un altre tipus d'acció farmacològica en la qual també s'investigarà és l'activitat antimalàrica.

 El grup es va constituir fa ja alguns anys sobre la línia general de síntesi de productes naturals bioactius. Un dels seus membres manté col·laboració des de fa anys amb un altre grup de la Universitat Jaume I de Castelló, amb el qual té projectes d'investigació conjunts. Al seu torn, el grup té col·laboració amb grups externs per al tema de la realització i determinació de les activitats biològiques dels tipus abans esmentats.

 Un d'aquests grups, comandat pels Doctors Isabel Fernández i Fernando Díaz, desenvolupa la seua activitat científica a Madrid en el Centre d'Investigacions Biològiques (CIB), entitat inclosa dins del CSIC. Les temàtiques que s'estan afrontant en l'actualitat es refereixen a la síntesi estereoselectiva i avaluació biològica d'anàlegs no naturals de dos productes naturals bioactius, la combretastatina A4 i la colquicina. Tots dos mostren un fort efecte d'inhibició de la proliferació cel·lular, la qual cosa els converteix en productes d'aplicació en la teràpia anticàncer. L'objectiu que es persegueix és crear anàlegs no naturals d'aquests compostos amb propietats farmacològiques millorades.

 L'altre grup és una unitat dins de l'empresa farmacèutica multinacional GlaxoSmithKlyne i relacionada amb el tema de les investigacions en el camp de la malària. El nostre grup té signat un conveni amb aquesta empresa que permet l'avaluació, tant in vitro com in vivo, de les propietats antimalàriques dels compostos de síntesis. Això té particular importància ja que les avaluacions de productes bioactius sobre animals vius són particularment costoses i no són normalment portables a cap en instal·lacions acadèmiques.

Grup d'Investigació en Síntesi, Reactivitat i Química de Coordinació de Compostos Heterocíclics, Activitat Farmacològica - GHC

Síntesi de compostos heterocíclics nitrogenats i posterior estudi de la seua reactivitat química. Estudi de la capacitat dels compostos preparats per a coordinar-se amb diferents espècies catiòniques i/o aniòniques i estudiar les possibles aplicacions d'aquestes interaccions. Sobre la base d'aquests coneixements, s'estudiarà la possible activitat farmacològica dels compostos preparats.

Grup d'Investigació en Tecnologies i Arquitectures per a la Percepció per Computador - TAPEC

El grup TAPEC investiga en dispositius i arquitectures maquinari per a la percepció per computador, centrant-se especialment en el processament d'imatges i dispositius de visió. En el camp de les arquitectures per a la percepció, s'investiga en l'ús de les FPGA per al processador d'imatges i d'esdeveniments visuals. En els últims anys s'han desenvolupat arquitectures que treballen amb fluxos de píxels o esdeveniments en lloc del típic processament d'imatges.

El camp més actiu d'investigació en l'actualitat és el del disseny i fabricació de càmeres de visió basades en esdeveniments. El grup TAPEC ha desenvolupat un xip propi, en tecnologia CMOS, que envia el píxel que més ha canviat des de l'última vegada que es va llegir, en lloc de manar els píxels ordenats com en les imatges convencionals. Aquesta tècnica té avantatges com la reducció selectiva de la informació a processar, interfície simple i síncron, alta velocitat de processament i anàlisi de moviment, etc. Com a exemple, l'última càmera desenvolupada és capaç de seguir objectes amb una resolució temporal de microsegons; per a aconseguir el mateix amb una cambra convencional, hauria de funcionar a una velocitat de 500.000 imatges per segon, amb un maquinari que fora capaç de processar tota aqueixa informació en temps real, la qual cosa no és viable hui dia.
 

Grup d'Investigació en Teoria de la Densitat Electrònica Molecular - MEDT

La Teoria de la Densitat Electrònica Molecular (Molecular Electron Density Theory, MEDT) s'ha proposat recentment com una nova teoria per a l'estudi de la reactivitat en Química Orgànica.

Dins de la MEDT, la reactivitat en Química Orgànica s'estudia mitjançant l'anàlisi mecano-quàntic dels canvis de la densitat electrònica al llarg del camí de reacció, així com de les energies requerides per a aconseguir l'estructura de l'estat de transició, amb la finalitat d'entendre els resultats experimentals. Els estudis duts a terme dins del context la MEDT permeten rebutjar la majoria dels conceptes introduïts en l'última meitat del segle passat basats en l'anàlisi dels orbitals moleculars, i introduir nous conceptes que permeten una racionalització moderna de la reactivitat en Química Orgànica.

En la present línia d'investigació, alguns models teòrics de reactivitat com la teoria dels orbitals moleculars davantera i el model de distorsió / interacció, així com diverses reaccions orgàniques significatives com les reaccions de cicloadició, estan sent revistats i analitzats dins del context de la MEDT, sobre la base de l'única entitat física observable: la densitat electrònica molecular.

Grup d'Investigació en Transformacions Regi i Estereoselectives: Mètodes i Mecanismes - TREMM

Estudi de reaccions orgàniques regi, i estereosselectives d'interés en síntesi des dels punts de vista preparatiu i mecanístic. La investigació se centra principalment en processos catalitzats amb sistemes organometàl·lics per a la construcció de molècules complexes, reaccions tèrmiques i fotoquímiques de funcionalització de diòxid de carboni, reaccions en diòxid de carboni en estat supercrític, i el disseny de reactius i catalitzadors sobre suport sòlid inert aplicables en processos de flux amb dissolvents convencionals i en diòxid de carboni supercrític. L'estudi es focalitza en el disseny de transformacions amb elevat interés sintètic, i en els seus mecanismes, atés l'impacte sobre l'eficàcia de la reacció dels factors estructurals i electrònics associats als reactius i catalitzadors, i d'aquells derivats del mig i les condicions de reacció.

Grup d'Investigació en Unitat Farmacologia Digestiva i Inflamatòria - UFDI

En els seus començaments, el nostre grup es va dedicar a l'estudi i caracterització de trastorns gastrointestinals relacionats amb la producció d'àcid i la motilitat, convertint-se en un grup de referència a nivell internacional en aquest tema degut al gran nombre de publicacions d'alt nivell en l'àrea de farmacologia bàsica o experimental.

Noves aplicacions per a l'estudi dels efectes dels fàrmacs, com la genètica o la biologia molecular, han generat una ampliació dels temes a estudiar.

La característica més important del nostre grup des del punt de vista investigador és el desig que les nostres diferents línies d'investigació estiguen enfocades a l'estudi de processos fisiològics i patològics amb àmplia repercussió a nivell clínic. Per això les nostres línies d'investigació aborden malalties amb especial rellevància en la societat actual: la malaltia de Crohn, la gastroenteropatia per AINE, la SIDA, la diabetis i l'obesitat. El nostre grup forma part, des de la seua fundació en el 2007, del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa: Malalties hepàtiques i digestives (CIBERehd), la funció de les quals és fomentar la investigació d'excel·lència tant a nivell clínic com bàsic. A més, hem sigut reconeguts per la Generalitat Valenciana com a grup d'excel·lència dins de la convocatòria PROMETEO 2010.

El nostre grup ha publicat més de 200 articles i revisions en revistes internacionals incloent, entre altres, Gastroenterology, Hepatology, PNAS, Circulation, Immunity, Circulation Research, British Journal of Pharmacology and Trends in Pharmacological Sciences.

Grup d'Investigació en Unitat de Fàrmacs i Topologia Molecular - UDF-TM

La nostra activitat investigadora consisteix en el disseny de nous compostos, principalment nous fàrmacs, utilitzant descriptors topològics. La labor principal del nostre grup ha sigut l'ús dels índexs topològics en sentit invers al convencional, és a dir, en lloc de predir propietats de molècules ja existents, es tracta de generar noves a partir de propietats predeterminades. S'obté així una empremta dactilar de les molècules que permet trobar nous compostos amb millors característiques. Actualment emprem un alt nombre de descriptors (la major part d'ells originals nostres), la qual cosa ens ha permés el disseny i selecció de nous compostos 'cap de sèrie' en les següents àrees: analgèsics, antibacterians, hipolipemiants, antidiabètics, broncodilatadors, antivírics, antihistamínics, antimalàrics, antineoplàsics i anti-Alzheimer. Més encara, s'han obtingut resultats en el camp de la Química Sostenible predient rendiments i temps de reacció, la qual cosa permet dissenyar nous processos químics més sostenibles i rendibles. Tot això demostra la gran eficàcia del mètode topològic seguit, fins al punt que podria ser considerat com una via alternativa i independent per a descriure les estructures moleculars. Els resultats de l'activitat investigadora s'han plasmat en un alt número (superior a 100) d'articles publicats en revistes internacionals, capítols de llibre, patents, conferències, congressos, etc.

Grup d'Investigació en el Control Analític de Productes Cosmètics - GICAPC

En la societat actual l'ús dels productes cosmètics s'estén a un gran nombre de productes que són utilitzats pels usuaris de manera diària o molt freqüent, raons que motiven la necessitat de dur a terme un acurat control de producció que garantisca la qualitat i eficàcia del producte, així com la seguretat de l'usuari.

El reglament europeu de productes cosmètics vela per la protecció de l'usuari prohibint o restringint la concentració d'algunes substàncies en la fabricació i comercialització dels productes cosmètics. No obstant això, els mètodes oficials d'anàlisis per a productes cosmètics són escassos i a més alguns dels existents requereixen una modernització d'acord amb els avanços de les normatives i de la química analítica, per la qual cosa encara no queden cobertes les necessitats del sector. Per tot això, és necessari desenvolupar mètodes que puguen utilitzar-se per a la determinació dels components tant en les matèries primeres com en tota mena de formulacions cosmètiques.

Igualment, s'ha demostrat que alguns ingredients cosmètics poden absorbir-se parcialment a través de la pell dels usuaris, per la qual cosa es requereixen mètodes analítics amb les característiques adequades per a la seua aplicació en estudis d'absorció percutània i excreció d'ingredients cosmètics que permeten avaluar els actuals ingredients per a, en el seu cas, prohibir o restringir l'ús d'alguns d'ells i substituir-los per uns altres, si així s'estima convenient per a la seguretat dels usuaris. D'altra banda, existeixen també estudis que indiquen que alguns ingredients cosmètics són contaminants emergents per la qual cosa és necessari desenvolupar mètodes analítics que puguen ser aplicats per a realitzar estudis mediambientals que permeten avaluar l'impacte dels actuals ingredients per a, si escau, prendre les decisions oportunes per a preservar els ecosistemes corresponents.

El nostre grup d'investigació està treballant des de la seua fundació (1999) en el disseny, posada a punt, validació i aplicació de mètodes per al control analític dels productes cosmètics i de les matèries primeres, així com del seu impacte sobre l'ésser humà i el medi ambient, determinant la concentració dels components tant autoritzats com restringits i prohibits.