La investigació multidiscliplinària del grup abasta des de l'anatomia quantitativa i radiològica, juntament amb les tècniques d'imatge mèdica, aplicades a la identificació de les bases anatòmiques de la patologia, a la morfometria geomètrica. A nivell de bases anatòmiques de la patologia estem especialitzats en l'estudi de les variants anatòmiques vertebrals i la seua associació amb simptomatologia clínica (dolor, neuropaties, marejos, etc) tant en sapiens moderns com en espècies humanes extintes (Homo Neanderthalensis). La morfometria geomètrica s'ha emprat per a investigar la biologia craniofacial dels homininis (integració morfològica), amb un interés especial en la base cranial com una interfície entre el cervell i l'esquelet facial. S'ha desenvolupat un "model de sistemes" sobre l'anatomia evolutiva humana, que conceptualment empra una perspectiva basada en l'organisme per a la variació craniofacial i postcranial en els homininis.
Així mateix, el grup s'ha centrat en els últims anys en la forma, la funció i la integració de l'aparell respiratori, que és un sistema anatòmic que connecta crani i el postcrani, de l'organisme humà, així com en la relació entre forma del tòrax en l'osteogènesi imperfecta i funció respiratòria, així com en les variacions de la forma i la seua associació don el dolor tant a nivell cervical com lumbar.
El grup, al seu torn, està investigant el desenvolupament del tronc a nivell evolutiu tant en homininis extints com en sapiens moderns. Al seu torn membres del grup estan especialitzats en l'estudi de la forma geomètrica i les variants anatòmiques en registres fòssils de Homo Neanderthalensis, Homo Naledi i Australopitecus Sediba.
La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població.
Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus productes de degradació (ex. pesticides, drogues d'abús, medicaments d'ús humà i veterinari, compostos perfluorats, retardants de flama, etc...).
Els resultats d'aquesta activitat desenvolupada ha permés al grup d'investigació relacionar-se i col·laborar amb altres equips nacionals i europeus que investiguen en temàtiques similars a través de l'assistència i la presentació de ponències en nombroses reunions i congressos internacionals i articles en revistes científiques. En el seu conjunt, l'activitat investigadora desenvolupada ha generat 15 capítols de llibre i més de 180 publicacions en revista internacionals SCI d'alt índex d'impacte com Analytical Chemistry, TrAC Trends in Analytical Chemistry, Journal of Chromatography, Analytica Chimica Acta, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, etc.
La investigació del grup es finança majoritàriament a través de projectes d'investigació enquadrats en el marc de les ajudes per a la realització de projectes d'I+D tant a nivell autonòmic com a nivell nacional, i també en el marc de diverses les accions integrades comptant amb la cooperació d'altres grups d'investigació de la Unió Europea. El grup també té col·laboracions i convenis amb empreses del sector alimentari i mediambiental.