El present grup d'investigació pretén promoure investigacions interdisciplinàries sobre diferents tòpics relacionats amb l'activitat física i la salut. Les línies d'investigació del grup se centren en l'estudi dels patrons d'activitat física en diferents poblacions, sobretot en joves, així com en l'anàlisi dels correlats i determinants de la conducta d'activitat física. Així mateix, el grup d'investigació està interessat en l'estudi dels processos psicològics associats a la pràctica física, així com en l'anàlisi de l'educació física i de l'entorn escolar en la promoció de la salut.
El grup d'investigació "Activitat Física, Educació i Societat" treballa conjuntament des de 1997, quan un nucli de professors amb interessos comuns va constituir l'antic Grup d'Investigació UV 0657 (recollit al vicerectorat d'investigació).
L'activitat investigadora resultat d'aquesta agrupació va ser una peça important en el desenvolupament d'un camp de coneixement emergent al context espanyol. Destaquen les investigacions educatives sobre innovacions curriculars en Educació Física, la recerca sobre presons i la seua vinculació amb l'exercici físic i l'esport i l'avaluació de la producció i divulgació científica en Ciències de l'activitat física i l'esport.
Amb el pas del temps, s'han anat sumant nous membres i col·laboradors externs, els quals han contribuït a consolidar aquesta activitat inicial. Durant els darrers anys, ha anat delimitant-se un focus d'atenció de la recerca al voltant de les poblacions vulnerades, dintre de les quals s'inclouen les persones amb discapacitat, els adolescents i les persones trans, entre altres. Així mateix, la metodologia de recerca utilitzada abasta tant metodologia qualitativa com quantitativa.
El treball del grup es dirigeix a:
- Estudiar fenòmens socials en l'àmbit de l'activitat física i l'educació física.
- Crear coneixement en relació als grups vulnerats en l'àmbit de l'activitat física.
- Divulgar i transferir resultats d'investigació, orientats a la transformació social.
D'altra banda, el grup realitza una important tasca de formació investigadora participant en la direcció, coordinació i funcionament del "Màster Universitari en Investigació i Intervenció en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport", el "Màster Universitari en Professor/a d'Educació Secundària", el "Màster Universitari en Investigació en Didàctiques Específiques", el "Programa de Doctorat en Activitat Física i Esport" i el "Programa de Doctorat en Didàctiques Específiques".
El grup conta amb personal investigador en formació, i rep assíduament estudiants d'altres universitats, nacionals i estrangeres, que realitzen estades d'investigació. D'aquesta manera, el grup avala la seua capacitat per donar continuïtat a les seves línies d'investigació i per transferir coneixement científic a la comunitat acadèmica i professional.
Aquest grup d'investigació està interessat en l'anàlisi del moviment humà relacionat amb el control motor i l'activitat física des del punt de vista de la salut. Per tant, el seu interés se centra tant en l'anàlisi dinàmica, cinemàtic i electromiogràfic durant la realització d'activitats com l'equilibri estàtic i la marxa com l'anàlisi de la quantitat d'activitat física (moviment voluntari) que realitzen les persones i la relació d'aquesta amb la seua salut. D'altra banda, el grup també realitza investigació en altres àmbits relacionats amb l'exercici físic, aplicant tècniques d'anàlisis de dades avançades (e.g. xarxes neuronals, text mining, data mining). Durant els últims 5 anys el grup d'investigació ha publicat al voltant de 40 articles indexats en JCR, dels quals destaquem els següents 5 per la seua importància en opinió dels membres del grup:
- González, L.-M., García-Massó, X., Pardo-Ibañez, A., Peset, F., & Devís-Devís, J. (2018). An author keyword analysis for mapping Sport Sciences. PLOS ONE, 13(8), e0201435. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201435
- García-Massó, X., Ye-Lin, Y., Garcia-Casado, J., Querol, F., & Gonzalez, L.-M. (2019). Assessment of haemophilic arthropathy through balance analysis: A promising tool. Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering, 22(4), 418-425. https://doi.org/10.1080/10255842.2018.1561877
- González, L.-M., Devís-Devís, J., Pellicer-Chenoll, M., Pans, M., Pardo-Ibañez, A., García-Massó, X., Peset, F., Garzón-Farinós, F., & Pérez-Samaniego, V. (2021). The Impact of COVID-19 on Sport in Twitter: A Quantitative and Qualitative Content Analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(9), 4554. https://doi.org/10.3390/ijerph18094554
- Maitre, J., Noé, F., González, L.-M., García-Massó, X., & Paillard, T. (2021). The tightening parameters of the vibratory devices modify their disturbing postural effects. Journal of Biomechanics, 126, 110624. https://doi.org/10.1016/j.jbiomech.2021.110624
- Pellicer-Chenoll, M., Pans, M., Seifert, R., López-Cañada, E., García-Massó, X., Devís-Devís, J., & González, L.-M. (2021). Gender differences in bicycle sharing system usage in the city of Valencia. Sustainable Cities and Society, 65, 102556. https://doi.org/10.1016/j.scs.2020.102556
El present grup d'investigació és un grup que es conforma després d'haver estat col·laborant prèviament, en alguns dels casos, per més d'una dècada. Fruit d'això ja ha sigut en general l'elaboració de nombroses tesis doctorals, de màster i de treballs de grau, així com molts altres treballs científics presentats a congressos internacionals. De manera ressenyable es pot indicar que actualment s'estan escometent conjuntament pels seus membres projectes d'investigació obtinguts en convocatòries públiques. Ha de destacar-se que fruit de l'àrdua labor prèvia dels seus investigadors són centenars els articles que s'han publicat i que estan indexats en el Journal Citation Reports.
L'activitat investigadora d'aquest grup se centra en l'anàlisi i desenvolupament de protocols i activitats de condicionament i exercici físic que puguen exercir efectes positius sobra la salut, i la seua preservació, en diferents col·lectius, és a dir, des d'esportistes fins a persones sedentàries.
El concepte de salut que s'analitza en aquest grup és aquell que integra la concepció holística de l'ésser humà, és a dir contempla les dimensions físiques, psicològiques i socials, abordant com l'exercici físic pot previndre la malaltia i potenciar la salut en segments socials tan dispars i en tota mena de poblacions com així poden ser les poblacions amb necessitats especials (discapacitats físics, psíquics i sensorials, persones amb disfuncions metabòliques, pulmonars, osteomusculars, psicològiques, etc.), així com també a l'ésser humà en els seus diferents moments evolutius com és el cas de la infantesa, l'adolescència, l'edat adulta (processos especials en ella com a embaràs, pre i postmenopausa) i l'ancianitat.
Fites importants que es pretenen avaluar, i que ja estan sent fruit d'estudi, són la influència de l'exercici físic i l'esport, així com la seua absència, sobre l'estrés oxidatiu, el sistema immune, el perfil lipídic, la percepció de benestar, la deterioració cognitiva, social i de personalitat, el dolor agut i crònic, la composició corporal (grassa, massa muscular i massa òssia), i el rendiment motor i funcional. Unit a aquestes fites l'acció investigadora també pretén avaluar quin tipus de programes, materials i aspectes de suplementació alimentosa podrien ser més eficaces i assegurances per a millorar la salut en general i afavorir el rendiment motor.
Sobre totes aquestes fites enunciades, i com anteriorment s'indicava, el grup d'investigació ja posseeix dilatada experiència científica. Fruit d'això són els nombrosos treballs científics i divulgatius publicats, a més de l'activa participació en comités, conferències i seminaris de rellevància mundial. De tire, són diversos els mitjans socials de comunicació que han fet eco de les nostres troballes i diverses les empreses privades que estan col·laborant a secundar des de diverses vies les nostres labors investigadores.
El grup d'investigació UIRFIDE ha treballat des de l'any 1995 en les 3 grans línies clàssiques que configuren el món del rendiment físic i esportiu.
La Gestió de l'Esport i l'Activitat Física, on s'investiga i es proposen intervencions concretes sobre problemes com els relacionats amb la qualitat dels serveis esportius o la gestió d'esdeveniments (des de xicotets esdeveniments locals fins a grans esdeveniments internacionals).
El Rendiment Esportiu, on de nou s'investiga i es proposen intervencions relacionades amb les necessitats dels esportistes de cara a millorar el seu rendiment, siga com fora el seu nivell de partida i el seu moment en l'etapa evolutiva.
I finalment, sobre el món de l'Activitat Física i la Salut, centrant-se sobretot en aquelles poblacions una mica més necessitats d'adaptació en la pràctica física i esportiva, com és el cas dels adults majors o les persones amb discapacitat.