Les millores sanitàries, produïdes al llarg del segle XX, així com de les condicions i la qualitat de vida han tingut entre altres repercussions un espectacular augment en l'esperança de vida. Això unit al dràstic descens en l'índex de natalitat està produint un envelliment de la població. Per això els segments de població de persones majors són els que major creixement estan tenint, i alguna cosa que s'està convertint en una realitat indiscutible, és que ens dirigim cap a una població envellida. És per això que sembla necessari tractar quin tipus de problemes i reptes es plantegen en les persones majors i quines són les seues solucions.
D'aquesta manera, presentem un grup d'investigació, centrat en l'anàlisi dels aspectes cognitius i emocionals així com en la intervenció i desenvolupament de les persones majors, podent distingir dues grans línies de treball, una centrada en els aspectes del denominat envelliment normal i una altra línia orientada als aspectes relacionats amb les patologies cognitives associades a l'envelliment, principalment deterioració cognitiva lleu, demència tipus Alzheimer i altres demències i malaltia de Parkinson.
La primera de les línies pretén analitzar els processos bàsics de l'envelliment psicològic estudiant aspectes relacionats amb el desenvolupament cognitiu com ara la reserva cognitiva o la plasticitat cerebral, a més en l'àrea social interessa el tipus de relacions que s'estableixen en l'envelliment així com els canvis i evolució que aquestes tenen, finalment en relació a les emocions es pretén analitzar el pes de la regulació de les emocions com a base per al desenvolupament comportamental i la correcta adaptació.
La segona de les línies, sota una metodologia experimental, està aplicant sistemes d'avaluació per a la detecció dels possibles canvis cognitius, així com de la possible deterioració, mitjançant anàlisis transversals i longitudinals. A més, aquesta línia ofereix noves intervencions cognitives basades en estimulació cognitiva, teràpia de reminiscència i aplicació d'estimulació transcraneal per corrent directe (tDCS). Fruit d'aquestes la comprovació de l'eficàcia d'aquestes intervencions es disposa de diversos contractes amb empreses per a l'aplicació dels mateixos en pacients amb diversos graus de deterioració.
El grup d'investigació participa en diversos màsters de la Facultat de Psicologia i en l'àrea de Ciències de la Salut. On major participació té l'equip és en el màster de Gerontopsicología on s'imparteixen matèries relacionades amb l'envelliment cognitiu tant en població normal com en majors amb demència i matèries relacionades amb la intervenció social. A més, existeix una important participació en la direcció de Treballs de final de Màster. També es participa en els màsters Universitaris en Psicologia General Sanitària i en Intervenció Psicològica en Àmbits Socials.
En relació als estudis de doctorat l'equip investigador està plenament integrat en el Doctorat en Psicogerontología: Perspectiva del Cicle vital, on es dirigeix la línia de Desenvolupament i envelliment òptim i cognició, des de la qual existeix una important producció de tesis doctorals.