Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Estructura Hadrònica i Interaccions Fonamentals - EHIF

Descripció

L'estudi de les propietats dels hadrons partint de la seua estructura descrita mitjançant quarks, antiquarks i gluons i les seues interaccions forta, electromagnètica i feble. La teoria que descriu l'estructura dels hadrons és Cromodinàmica Quàntica (QCD), una teoria la solució exacta de la qual no ha sigut possible encara des de la seua formulació en 1973. 

En l'actualitat hi ha dues línies d'investigació fonamentals en l'estudi de l'estructura dels hadrons, d'una banda models o teories efectives que incorporen mecanismes que descriuen aproximadament les propietats i les simetries de de QCD. Una altra línia d'actuació és la solució numèrica de la teoria mitjançant complexos càlculs per ordinador que rep el nom de QCD en el reticle, perquè l'espai temps es discretitza en un reticle, i sobre ell s'intenta trobar una solució de la teoria. 

El nostre treball segueix la primera línia, és a dir la modelització de QCD. Dins d'aquest esquema d'estudi dels hadrons i les seues propietats s'investiguen diverses règims:

  • Distàncies curtes: mitjançant l'estudi de processos profundament inelàstics. En els últims anys aquest estudi s'ha centrat en la descripció de funcions de patrons generalitzades (GPD) i les distribucions de moment transvers (TMD). Aquestes quantitats, que permeten l'accés a l'estructura del protó i dels pions, estan sent mesures experimentalment i condueixen a observables l'anàlisi teòrica de les quals ens ajuda comprendre les propietats no pertorbatives de QCD. 
  • Distàncies intermèdies: l'interés prioritari en aquest cas és la comprensió de l'espectre hadrònic. El nombre d'hadrons com pot apreciar-se en el compendi del Particle Data Group és enorme. Però tots ells semblen estar formats per cinc quarks (antiquarks) de valència: o,d,s,c,b, ja que el quark (antiquark) t és tan pesat que no té temps a lligar-se. El nostre treball consisteix a analitzar l'espectre per a comprendre la interacció entre els quarks que dona lloc als hadrons. D'aqueixa interacció fenomenològica intentem aprendre propietats de QCD. En els últims anys la possible existència d'estats anomenats exòtics, multiquarks i glueballs, han requerit la nostra especial atenció. Els gluons també formen part de la descripció de QCD i els gluons tenen autoacoblaments, per tant podrien donar lloc a estats de només gluons de valència denominats glueballs i en els últims anys ens hem dedicat intensivament a ells. El nostre estudi consisteix a analitzar l'estructura i les possibles desintegracions dels hadrons per a, comparant amb les dades experimentals de laboratoris repartits per tot el món, Belle BaBar, Bes, extraure conseqüències sobre la interacció fonamental. També ens dediquem a predir futurs processos que s'hauran d'observar en el futur accelerador FAIR i el seu detector PANDA. El contrast de dades teòriques amb els experimentals permet, a través de les propietats de l'espectre: masses i amplades de desintegració,entendre la interacció dels quarks i els gluons entre si i els seus canals de desintegració fortes, electromagnètics o febles. 
  • Distàncies grans: interacció hadró-hadró. La física nuclear està governada per la interacció entre hadrons. Per una propietat denominada confinament els quarks i els gluons no poden aparéixer lliures, han d'estar sempre lligats formant hadrons. No obstant això ells han de ser la causa de la interacció que s'observa entre hadrons,en particular entre el protó i el neutró per a formar nuclis atòmics. El nostre treball consisteix a explicar la interacció entre hadrons a partir de la interacció entre quarks.
  • Matèria hadrònica a altes temperatures i densitats: les interaccions entre ions pesats permeten estudiar la matèria hadrònica fora de les condicions normals, que hui es poden aconseguir en acceleradors com RHIC i Lhc.se espera que propietats hadròniques diferents a les normals ens indiquen les possibles transicions de fase de QCD.
Objectius CT
  • Estudi de la interacció hadró-hadró.
  • Estudi de les propietats dels hadrons a la regió profundament inelàstica.
  • Anàlisi de l'espectre hadrònic i les seues implicacions en la interacció entre quarks i gluons.
  • Estudi de la interacció hadró-hadró.
  • Estudi de la matèria hadrònica a altes temperatures i densitats.
Línies d'investigació
Direcció
  • VENTO TORRES, VICENTE
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
Membres
  • GONZALEZ MARHUENDA, PEDRO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • NOGUERA PUCHOL, SANTIAGO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • VIJANDE ASENJO, JAVIER
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Institut de Física Corpuscular (IFIC)
Dades de contacte del grup
Estructura Hadrònica i Interaccions Fonamentals (EHIF)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner,50

46100 Burjassot (València)

963 544 514

Geolocalització

vicente.vento@uv.es

Persones de contacte
  • VENTO TORRES, VICENTE
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa