L'objectiu principal del Grup d'Investigació EVER és el d'aprofundir en l'evolució i diversificació primerenca dels vertebrats a partir de la caracterització taxonòmica, histològica, esclerocronològica i funcional de les principals estructures del seu esquelet. El nostre grup tracta de respondre a qüestions relacionades amb l'origen i l'evolució primerenca dels grans grups de vertebrats basals (i.e. vertebrats no-tetràpodes), així com del temps i forma de l'aparició dels diferents tipus de teixits i estructures esquelètiques, clau per a delimitar el seu escenari evolutiu. D'aquesta manera, la nostra investigació combina l'estudi paleontològic tradicional de restes de vertebrats basals (biodiversitat i filogènia), amb l'aplicació d'algunes de les tècniques més avançades en paleontologia virtual (tècniques tomogràfiques i anàlisis computacionals); a més d'estudis d'anatomia comparada i biologia del desenvolupament en organismes actuals. Algunes de les qüestions concretes en les quals ens trobem treballant actualment són:
(i) L'origen de la dentició en vertebrats.
(ii) L'homologia o no d'alguns dels teixits mineralitzats en diferents grups.
(iii) Aportar noves dades per a ajudar a resoldre la filogènia profunda dels diferents grups de peixos: àgnats (peixos sense mandíbula) i gnatostomats (vertebrats amb mandíbula).
(iv) La identificació de la diversitat funcional del exosquelet de vertebrats basals mitjançant l'ús de diverses tècniques d'anàlisis biomecànic.
EVER és el primer grup de treball centrat en l'evolució primerenca del nostre propi llinatge (vertebrata) al nostre país, una línia d'investigació nova en el Sistema de Ciència Español. Són membres col·laboradors de l'equip investigadors de reconegut prestigi a nivell internacional, com el Prof. Donoghue (Bristol, UK) i el Dr. Dupret (Canberra, Austràlia).
- Estudi anatòmic, histològic i sistemàtic de restes fòssils de vertebrats basals. Principalment del Paleozoic de la Península Ibèrica.
- Caracterització química, esclerocronològica i estructural (patrons d'organització i ontogènia) de l'esquelet dels primers vertebrats.
- Estudi de la diversitat funcional de l'exoesquelet mitjançant morfometria, microdesgast, elements finits i dinàmica de fluids computacional.
- Estudi paleoecològics usant aproximacions experimentals per a realitzar inferències sobre la seua ecologia, desenvolupament, maneres de vida i hidrodinàmica.
- Aplicació de tècniques tomogràfiques i anàlisi computacional per a l'estudi de l'evolució dels vertebrats (Laboratori de Paleontologia Virtual).
Evolució de vertebrats basals: paleobiologia, filogènia i desenvolupament
Estudi de l'origen i evolució primerenca dels grans grups de vertebrats basals, així com del temps i forma de l'aparició dels diferents tipus de teixits i estructures esquelètiques, clau per a delimitar el seu escenari evolutiu.
- MARTINEZ PEREZ, CARLOS
- Alumn.-Servei de Formacio Permanent
- Director/a Titulacio Master Oficial
- PAREDES ALIAGA, MARIA VICTORIA
- Doctorand.
- RASSKIN GUTMAN, DIEGO
- PI-Invest Indefinit
- (Nivel de) Cap de Seccio-Servei
- ROS FRANCH, SONIA
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- Secretari/a de Departament
Col·laboradors/es
- Philip Conrad James Donoghue - University of Bristol
Campus Burjassot/Paterna
C/ Doctor Moliner, 50
46100 Burjassot (València)