Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Règim Jurídic Constitucional de les Llibertats, el Govern Obert i l'Ús de les Noves Tecnologies - clrfoguit

Descripció

Cotino (director) ha sigut l'IP de Tres projectes consecutius nacionals sobre aquests temes, un centrat en l'e-govern (2005-2008), un altre llibertat i participació en la web social (2010-2012) i l'actual sobre Govern Obert (2013-2015) matèria sobre la qual es pretén la continuïtat. Pendent de resolució de nou projecte I+D+I, del Ministeri d'Economia i Competitivitat, "L'avanç del Govern Obert. Règim jurídic constitucional de la implantació de polítiques de transparència, accés a la informació, dades obertes, col·laboració i participació especialment a través de les TIC i del govern electrònic" DER2015-65810-P (pendent de resolució). També Cotino com IP. Els resultats són més que evidents tant en la xarxa com en centenars de publicacions i ponències. A més d'alguns reajustaments, es potencia aquesta ocasió la internacionalització reforçant l'equip estranger. Tots els membres de l'equip han treballat i cooperat activament en els últims anys.

En aquest grup UV s'afigen dos membres que no ho són del projecte del Ministeri, dos investigadors de total referència a Espanya, Fernández Salmerón i Valero Torrijos, de Dret administratiu.

Es continuarà amb el tractament jurídic dels continguts i les llibertats en internet, responsabilitat de prestadors, discurs de l'odi, límits, censura, etc. D'altra banda, davant el relativament eteri del concepte de govern obert i el predomini d'altres disciplines, es considera necessari el tractament jurídic constitucional per a decantar, sedimentar i destil·lar jurídicament tots aquests canvis i avanços que s'acaben de donar en els últims anys respecte dels continguts del concepte del Govern Obert (transparència, participació, col·laboració, dades obertes, etc.) i la seua projecció en l'ordenament jurídic així com els drets fonamentals implicats. Es pretén la continuïtat perquè que ens situem davant el moment de desenvolupament crucial del Govern obert. Estem en plena culminació d'un procés de fundamentalització del dret a la transparència i accés a la informació pública. Aquest procés ni molt menys ha sigut acabat ni pel TEDH, ni el TJUE ni, especialment pel nostre Tribunal Constitucional i Tribunal Suprem. Serà especialment important analitzar la interpretació per autoritats de protecció de dades, autoritats de transparència, defensories amb competència en la matèria i, per descomptat, els tribunals ordinaris i constitucional.

S'ambiciona fer una anàlisi i seguiment tant de l'aplicació de la llei de transparència com a noves lleis administratives i reforma de la llei de reutilització, decret de desenvolupament de la llei de transparència, 2015, així com de l'ona de lleis autonòmiques del període 2013-2015 de l'àmbit autonòmic-local.

Més enllà de la mera anàlisi normativa, es tracta de tindre en compte la implantació pràctica i les polítiques de Govern obert, especialment a Espanya en els diferents nivells municipal, autonòmic i estatal. Es tracta d'una qüestió en plena "ebullició" en 2015-16 a Espanya. No obstant això, donada la transnacionalitat del fenomen, es farà un seguiment també en perspectiva comparada i supranacional europea i iberoamericana.

No sols es pretén analitzar el desenvolupament jurídic constitucional del govern obert, sinó, en la mesura que siga possible, influir en el mateix en els diferents operadors jurídics.

Es compta amb sòlida experiència en la difusió de continguts jurídics d'alta qualitat en formats clàssics (més de nou obres col·lectives i deu congressos), en part a través de www.derechotics.com o el Cyberlaw clinic i de perfils de Twitter de gran visibilitat d'alguns dels membres. A més de generar i difondre coneixement acadèmic, es realitzarà un observatori de la e-administració 2.0, anàlisi de webs de referència espanyola i internacional; un document de recomanacions jurídic pràctiques i cauteles.

Objectius CT

Anàlisi del règim jurídic de les llibertats, govern en línia i transparència i participació a través de les TIC.

Línies d'investigació
Direcció
  • COTINO HUESO, LORENZO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • ROLLNERT LIERN, GORAN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
  • SANCHEZ FERRIZ, REMEDIO
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Rosa Cernada Badía - UCV-Valencia
  • Loreto Corredoira Alfonso - UCM-Madrid
  • Guillermo Escobar Roca - UAH-Madrid
  • Angela Patricia Martínez Rojas - UVEG-Valencia
  • Julian Valero Torrijos - UM-Murcia

Equip de treball

  • Jiménez López, Jesús
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració
Dades de contacte del grup
Règim Jurídic Constitucional de les Llibertats, el Govern Obert i l'Ús de les Noves Tecnologies (clrfoguit)

Campus de Tarongers

Edifici Departamental Occidental. Av. dels Tarongers, s/n

46022 València (València)

963 828 938

Geolocalització

www.derechotics.com

lorenzo.cotino@uv.es

Persones de contacte
  • COTINO HUESO, LORENZO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa